Dags för SOL!

En katt vilar vid träning under en tidigare SOL-kurs.

Imorgon startar SOL – Sommarkursträning Online! Onlinekursen, som bjuder på 18 dagars träning, har vi nu arrangerat flera år på sommaren. Vi tränar på förmiddagarna, vilket ger utrymme till att njuta av sommaren under eftermiddagarna. Du som inte hinner hoppa på kursen tills imorgon kan även välja att delta de sista nio dagarna av kursen. Läs mer här eller hör av dig för mer information: info@zhinengqigong.eu

Ett förkunskapskrav är att man tidigare deltagit i en sommarkurs med oss. Årets fysiska sommarkurs äger rum i Alingsås med start 26 juli och kräver inga förkunskaper. Läs mer om den här.

Under tidigare SOL-kurser har deltagare skickat in bilder till oss av hur deras träningsställe eller dagar sett ut under kursen. Nedan kommer några av dessa. Skicka gärna in bilder till oss från årets kurs på support@zhinengqiong.eu!

Träningsutrymme på Gotland.
Ännu en katt som vilar efter träningen.
Frukost på balkongen i samband med SOL.
Träningsskor i grönska i Finland.
Utsikt från träningsrum i Sverige.

Ett träningspass som lämnade spår i mattan.

Inspireras av vårens kursrapporter inför sommarkursen och höstens kursprogram!

Nu finns ett antal kursrapporter från kurser denna vår på hemsidan. På flera orter har vi senaste året arrangerat kurser efter pandemiuppehållet. Kika gärna in och läs erfarenheter av qigongträningen under året! Antingen som en uppladdning inför sommarkursen, din egna träning hemma eller inför höstens kurser. Bland annat kan du läsa om resultat från SOL 18 dagar och grundkurser i Pjukala, Gran, Göteborg, Ljungskile, Trondheim, Bollnäs och Stockholm. Klicka här för att komma till kursrapporterna.

En efterlängtad vinterkurs i Karlskoga har vi haft denna termin. Snart dags för nästa långa kurs – sommarkursen!

Några kommentarer från vårens kurser:

”Jag har en stressig arbetsplats, orkar bättre när jag tränar, och har lättare att behålla lugnet.”

”Tack för en fantastisk kurs, allihop! Härligt att kunna ha en sådan. Det första passet kändes helt wow! Det har varit lätt att vara helt och hållet här och nu och stänga ut allt annat. Ser mycket fram emot höstkursen. Tack!”

Jag kände mig rätt splittrad och rastlös när jag kom hit. Tankar som for hit och dit, samt trötthet. Stel i kroppen var jag också. Nu känner jag att kroppen är mjukare och att jag har en klarhet i tanken och hjärnan.”

”Ser kursen som en nystart”

Under hösten har vi hållit fysiska kurser igen. Medan höstfärgerna visat sig runtom i Sverige, Norge och Finland har gäng med qigongutövare stått och tränat tillsammans. Både nybörjare och repeterande kursdeltagare har uttryckt stor tacksamhet och glädje över kurserna. Flera har betonat glädjen över att vara tillbaka i den varma stämningen på kurs. Även deltagare som inte tränat mycket under pandemin har deltagit. Flera har nämnt att de fysiska kurserna känns som en nystart. På plats på kurs har det blivit tydligt hur viktigt det fysiska sammanhanget är för träningen och resultaten.

Nu har vi lagt upp kursrapporter från en del av höstens kurser. Några kommentarer från höstens rapporter:

Göteborg träningskurs 15-18 september

”Innan kursen så kände jag mig både nedstämd och låg, jag hade ont i både mage och rygg runt om alltihop. Jag längtade efter att gå kurs. Direkt när kursen började så släppte det, allting släppte. Det var som att vända på en hand utan att vi knappt hade börjat träna. Det räckte liksom, att bara komma hit och känna att nu ska vi träna tillsammans. Så mycket stort tack för kursen, det har varit fantastiskt!”

Höstlöv i Vallda.

Lyft Upp Qi Vallda 8-9 oktober

”Har tidigare lidit av migrän, men har det mycket mer sällan sedan jag började med qigongen. Ser kursen som en nystart efter ett par års uppehåll.”

Lyft Upp Qi Vasa 5-6 november

”Mina allergier har blivit bättre. Den mentala biten har också blivit bättre, jag orkar bättre i vardagslivet då det stormar. Jag behöver qigongen för att orka mera. /…/”

Lyft Upp Qi Trondheim 19-20 november

”/…/ Under knebøy tenkte jeg: «Er dette min kropp?» Jeg kunne faktisk gå dypt/helt ned, og jeg kjente plutselig en kapasitet lik opplevelsen på sommerkurs. Jeg har nå fått «nye knær». Jeg har lenge hatt vondt i skulderen. Nå er den mye bedre. Jeg er nå gladere og mer positiv enn ellers; lys og lett til sinns /…/”

Lyft Upp Qi Alingsås 19-20 november

”Detta var min första kurs. Jag gjorde mina vanliga sjukgymnastövningar för ryggen när jag kom hem efter lördagens träning. Jag skulle göra en benböj och det brukar alltid strama jättemycket i ryggen så att jag inte kommer så långt ner. Igår gick jag bara rätt ner och det kändes jättemjukt. Jag blev jätteförvånad faktiskt. Det har jag aldrig gjort förut.”

Vårens alla kurser finner du i vårt kursprogram.

Bild från en helgkurs i Nybro hösten innan pandemin. Även deltagare på höstens kurs i näraliggande Kalmar uttryckte glädje över att vara tillbaka på kurs. Under våren blir det kurs i både Kalmar och Nybro.

Bättre resultat med fortsatt träning efter sommarkurs

Under en sommarkurs eller SOL-kurs kan vi få mycket qi genom den träning vi gör tillsammans. När vi har samlat mycket qi under en kurs kan vi använda oss av träningen hemma för att öka chanserna till att få goda resultat även efter kursen. Nedan följer några saker som kan underlätta för att få den träningen att bli av och få ut så mycket som möjligt av den.

Gotland. En deltagares träningsplats under SOL-kursen.

Dagliga onlineträningen

Precis som på kurs är vår dagliga onlineträning gemensam träning i vårt starka qifält. Klicka här för att läsa mer.

Träningsplatsen

Vi brukar rekommendera att man har en fast plats för sin träning i hemmet. Gör den gärna trivsam med saker som du fått eller köpt på kurs som tavlorna, kammen, pennan, gruppfoton, skor och skivor. En annan härlig möjlighet på sommaren kan vara att träna utomhus, om man har en plats där det är möjligt. I så fall bör inte sol och vind vara stark under träningen. Om det inte finns fullt sol- eller vindskydd är det bra att ha kläder som skyddar.

Påminn dig om kursen i vardagen

När vi avslutar en kurs är det bra att försöka behålla känslan från kursen i vardagen. Ta gärna en stund innan och efter din träning hemma och tänk på hur det varit under senaste och tidigare kurser. Se på saker på din träningsplats som påminner om kursen eller läs en kursrapport eller personlig berättelse på hemsidan.

Kompis att träna och diskutera med

En god hjälp i träningen kan vara att umgås med andra som tränar qigong. Bor det någon nära dig du träffat på kurs eller veckoträning som var trevlig att prata med? Att ha någon eller några att träna tillsammans med hemma kan vara en hjälp för att få till ens dagliga träningsrutin. Att umgås med andra som tränar qigong upplever många även är givande för att kunna dela ens tankar om och erfarenheter av qigong. Ett samtal över en fika eller promenad kan ge mycket.

Dela dina resultat

Ett sätt att träna qigong är att dela med oss av våra egna resultat och ta del av andras. Har du fått goda resultat av träningen? Hör gärna av dig till oss!

Träning i vardagen

Utöver de fysiska övningarna är en viktig del i vår träning är hur vi beter oss och reagerar i vardagssituationer. Till exempel hur vi är mot våra medmänniskor och hur väl vi kan behålla lugnet när oväntade situationer uppstår. Precis som träningsrutinen hemma kan vi behöva påminna oss om denna träning för att få till den.

Att behålla lugnet i vardagen är en viktig träning vi ofta kan behöva påminna oss om.

Bilder från andra halvan av SOL 18 dagar

Nu är de sista nio dagarna av SOL 18 dagar avklarade. Även denna gång har vi tränat från många olika platser. Nedan bilder från några av dessa, tagna under andra halvan av den 18 dagar långa kursen.

Nästa tillfälle att träna SOL är helgen 6-7 augusti. Klicka här för fler tillfällen under hösten när kursen arrangeras.

Väggen bredvid en deltagares träningsplats på Nagu, en ö i Åbolands skärgård. Föremålen på väggen är tillverkade av familjemedlemmar och vänner.

Träning utomhus på en veranda på Åland, i skuggan av blad. Fotavtryck från träningen dröjer sig kvar i mattan.

Två katter under SOL-kursen. En som slappar på en filt i ett träningsrum i Smedby, Kalmar. En annan på golvet under ett par träningskompisars gemensamma SOL-träning i Billdal utanför Göteborg.

En deltagares träningsplats både under SOL och resten av årets dagar. Här frodas passionsfrukt, paprika och svärmorstunga i krukorna.

Träningsplats hos en deltagare i Västsverige.

Samma deltagare och en träningskompis möttes här för promenad och fika en eftermiddag under kursen.

Bilder från Gran, där ett par deltagare tränade SOL tillsammans.


Träningsplats hos en deltagare i Trondheim och utsikten från ett träningsrum i Göteborg.

Träningsplats hos en deltagare på Åland som känns igen från bilderna från första nio dagarna. Under andra hälften av kursen blommade schersminbusken ut ordentligt utanför fönstret. Rosorna i vasen utvidgades även med en bukett plockade av en familjemedlem.

Katten Lukas efter en SOL-träning, hos en annan deltagare på Åland.

Morgonkaffe på balkongen innan SOL-träning i Stockholm.

Vacker vy från norska västlandet, Kvinnherad.

Bilder från första nio dagarna av SOL 18 dagar

Nu är de första nio dagarna av SOL 18 dagar avklarade. Under kursen tränar vi tillsammans medan vi befinner oss fysiskt på olika platser. För att få en inblick i de olika platserna vi hållit till under kursen kommer nedan bilder som vi fått från deltagare, tagna under de första nio dagarna av kursen.

Imorgon startar andra delen – de sista nio dagarna av SOL. Om du vill vara med, maila oss på info@zhinengqigong.eu.

Deltar du de sista nio dagarna av SOL? Skicka gärna in en bild du med! Maila till support@zhinengqigong.eu.

Träningsplatsen för två deltagare som tränar tillsammans på en ö några mil utanför Stockholm.

För att kunna träna utomhus under soliga dagar byggde en deltagare på Åland en plats i trädgården med skynke över som solskydd.

Skön vila efter träningspass. En träningskompanjon till en deltagare i Stockholm.

Träningsplats i sovrummet för en deltagare i Vallda vid kusten söder om Göteborg.

Träningsplats i Hälsingland när vädret tillåter.

Träningsplats hos en annan deltagare på Åland och en blommande schersminbuske som doftar gott utanför fönstret.

Frukoststund innan dagens SOL-träning på balkong i Sigtuna.

Träningsplats i sommarhus på Gotland.

Forsande vatten från Växbo i Hälsingland, där en deltagare tränar kursen från.

Utsikt från träningsrum i Dalsland.

Bild från Gävleån, där en deltagare promenerat förbi under kursen. På stocken i vattnet sitter några fåglar på rad.

Ännu en hund som vilar efter träningspass, hos en deltagare i Göteborg. En trogen träningskompis som inte missar ett pass. Kommer tassande när träningen börjar.

Träning utomhus på Västkusten, söder om Varberg. Där håller två deltagare till och tränar SOL-kursen tillsammans.

Väggen i rummet där en deltagare i Stockholm tränar.

Moln över bergstoppar utanför Bergen i Norge, där två deltagare håller till under kursen.

Träningsplats hos en deltagare i Finland. Det mesta av kursen har hon och en träningskompis tränat på källarvåningen där det är svalare.

Hos en annan deltagare i Hälsingland.

Träningplats i Pargas, Finland. Åt andra håller i rummet ligger ännu en hund som varit med under träningen och vilar.

Paus i grönskan hos en annan deltagare i Finland.

Från ett torp i Katrineholm, träningsplats under SOL-kursen. En fjäril fladdrade mot fönsterglaset i rummet och blev stilla under qiregleringen.

Så kan du förbereda dig inför Sommarkursträning Online

Genom att förbereda sig inför en qigongkurs kan man hjälpa sig själv att få ut så mycket som möjligt av kursen. Vanliga förberedelser inför längre kurser brukar vara att exempelvis ordna med det praktiska, så som resan och packningen. Det kan i sin tur vara en hjälp på traven för att mentalt börja förbereda sig inför kursen, exempelvis genom att man tänker på syftet med sitt deltagande och vad man vill uppnå under kursen. I och med att våra kurser nu ges online är förutsättningarna andra. Utmaningen kanske snarare blir att förbereda sig över huvud taget när man deltar hemifrån. Det är lätt hänt att man glömmer bort små förberedelser som kan vara nog så viktiga. Vi vill gärna hjälpa våra deltagare att få ut så mycket som möjligt av våra kurser, därför kommer här en lista med förslag på hur man kan göra:

AdministrationSkicka in din kursanmälan och betala kursen i god tid före första kursdagen. Se till att eventuell semesteransökan är inlämnad och godkänd. På så sätt undviker du onödig stress i nära anslutning till kursen.

Praktiskt: Planera dagarna så att det inte blir stressigt kring träningen, ta ut lite marginaler före och efter träningspassen. Välj ut en lugn plats där du kan träna ostört, gärna samma plats varje dag. Leta fram qigongskorna och ställ gärna fram dina qigongtavlor för att skapa en harmonisk atmosfär. Bor du tillsammans med andra, prata då ihop dig med dem så att alla vet när du är på kurs och be om att inte bli störd under de timmarna.

Känslan: Alla som går sommarens SOL-kurs har varit med på en eller flera av våra Sommarkurser som vi arrangerat under tidigare år. Ett sätt att förbereda sig inför att träna tillsammans igen kan vara att minnas känslan av hur det är att vara på Sommarkurs. Tänk tillbaka på trevliga minnen, leta fram gruppfoton från tidigare år eller läs kursrapporter från tidigare kurser. Att se fram emot en kurs och att minnas känslan från tidigare kurser kan hjälpa oss att få ut mer av kursen vi deltar på.

Dina mål: Under Sommarkursen brukar vi fokuserar på vad vi vill uppnå med träningen. Kanske vill du bli lugnare, mjukare i kroppen, få bättre koncentration eller uppnå andra hälsoförbättringar. Tänk på vad som är viktigt för dig och önska dig att du kommer att uppnå det. Det kan hjälpa oss att behålla vår motivation och snabbare ta oss dit vi vill.

Hoppas att vi syns online på SOL 18 dagar!

En bild en deltagare tog efter ett onlineträningspass. Fotavtrycken syntes tydligt i mattan i pauserna mellan passen.

Onlineträning stärker motivationen

För att uppnå så goda resultat som möjligt är det viktigt att träna regelbundet, gärna dagligen. Det kan vara till hjälp att ha en rutin där man tränar samma tid och plats varje dag. Det kan också underlätta att träna tillsammans med andra för att qifältet blir starkare. Många tycker att vår dagliga onlineträning gör det lättare att träna regelbundet. Så här berättar några av våra deltagare:

”Det känns kraftfullt att få in en så bra rutin varje dag. Jag har haft svårt att få till träningen hemma på ett bra sätt tidigare. Nu är det så skönt när blir på samma tid. Det är som att vara på qigongkurs hemma varje dag.”

”I dessa oroliga tider har det hjälpt mig att ha fasta rutiner med träningar tillsammans på kvällarna. Det har hjälpt mig att behålla lugnet.”

”Jag har mer energi och känner mig inte speciellt orolig för Covid-19. Jag vill förstås inte få viruset, men är heller inte rädd för det. Jag har lättare att få träningen gjord varje dag.”

”Onlineträningen gör att jag får struktur på min träning. Det är bra att ha en bestämd tid. Då blir träningen av.

”Det har varit välgörande att träna varje dag, samma tid. För mig har det periodvis varit svårt att uppnå det på egen hand. Jag har fått tillbaka min motivation att träna mer tack vare den dagliga onlineträningen. Vid varje träningstillfälle känner jag att jag får fantastisk draghjälp av alla som tränar samtidigt. Det känns inspirerande och speciellt.”

”Jag har sett fram emot mina onlineträningar. De har fått mig att träna mer resten av veckan.”

Vill du också delta i onlineträningen?

För att vara med på vår dagliga onlineträning behöver du ha deltagit i någon av våra kurser. Här kan du läsa mer om de olika träningsalternativen för daglig träning: https://zhinengqigong.eu/sv/daglig-traning-online/ Här kan du läsa mer om våra onlinekurser: https://zhinengqigong.eu/kurser-online

En bild från sommarkursen i Nossebro 2019. Denna sommar tränar vi samma träning som på sommarkursen under Sommarkursträning Online 18 dagar. Läs mer om den kursen här.

Era vårtecken!

För två år sedan, i början av pandemin, bad vi om att få in bilder på härliga vårtecken av deltagare på olika platser. Nu är ännu en vår här och vi vill passa på att dela några av bilderna vi fick in igen som vi inte publicerade då. Har du bilder på vårtecken från i år? Skicka gärna till oss på web@zhinengqigong.eu, så kanske vi lägger upp i ett nytt inlägg här i bloggen!

Vårblommor och en fikapaus på Tyresö.

En groda kikar upp, fotograferad av en qigongare i Göteborg.

Vårblomster vid Oslo.

Färgglatt vid Öland/Kalmar.

Vårblommor på en stubbe i närheten av Gävle.