Ägg till påsk

En gammal tradition

I många länder finns det en lång tradition att äta ägg till påsk, men vanan att äta ägg under den här årstiden har faktiskt funnits långt innan vi började fira påsk. De gamla egypterna hade t.ex. liknande traditioner under våren. För dem såsom för många andra folk var ägget en fruktbarhetssymbol och stod för förnyelse, pånyttfödande och oändlighet. Kopplingen mellan ägget och den period runt vårdagsjämningen då naturen kommer till liv igen var därmed mycket naturlig.

Dekorerade ägg

Att dekorera äggen genom att måla direkt på äggskalen är an annan tradition. I medeltiden var det i stora delar av Europa förbjudet att äta ägg under fastetiden, d.v.s. 40 dagar före påsk, och bönderna började dekorera äggen eftersom dessa inte kunde användas på något annat sätt. Under vår tid har denna tradition utökats och förändrats lite för att göra det hela ännu festligare, till exempel genom att göra låtsasägg i papper och lägga små presenter och godis inuti.

Lägg några riktiga ägg i påskägget!

Ägg som värps runt påsk är speciella

Trots att traditionen har ändrats en del så är fortfarande konsumtionen av riktiga ägg märkbart större under påsken än resten av året. Förutom äggens symboliska betydelse är de gamla traditionerna också förankrade i vetskapen att de ägg som värps runt påsktiden skiljer sig från ägg som värps under andra delar av året eftersom de innehåller mer energi och näring. Dessa ägg kan till exempel lagras extra länge och ändå förbli fräscha.

Påsken är alltså den bästa tiden på året att äta ägg. Lägg gärna några riktiga ägg i påskägget!