Sommarkurs Alingsås [2024-07-26]

Hjälmareds Folkhögskola utanför Alingsås tog även i år emot oss för vår 9-dagars Sommarkurs, den andra efter vårt pandemiuppehåll. I det fina vädret visade sig skolan från sin bästa sida och flera deltagare passade på att bada vid bryggan i sjön på våra längre raster.

Vi var närmare 130 personer tillsammans i år, fler än förra sommaren. Dagarna gick fort, fyllda av undervisning från vår lärare Dong-Yue Su, professionell träning och inte minst en mängd givande möten med gamla och nya vänner. Mitt i kursen tog vi sedvanligt en halvdag ledigt och på kvällen bjöd flera av deltagarna oss andra på en härlig kabaré med många skratt och leenden. Som Dong-Yue Su sa efteråt, för flera av oss kanske vi skrattade mer på kabarén än vi gör under resten av året. Just glädjen och harmonin som vårt starka qifält erbjuder är en väldigt viktig del av våra kurser.

Vår Qi-kam kurs vi hade en kväll var mycket uppskattad, merparten av deltagarna använder sin Qi-kam dagligen i vardagen. Många gladdes också åt nyheten att vi kommer att erbjuda en steg två kurs i höst, 3-6 oktober i Stockholm. Då kan alla som gått Sommarkurs med oss få chansen att lära sig övningen Xing Shen Zhuang.

Som vanligt var det många som fick goda resultat av kursen, både fysiskt och mentalt. Läs t.ex. följande från cirkelsamtalen och den anonyma enkäten:

Komplicerat benbrott

”Första sommarkursen, men tränat qigong i 2 år. Huvudproblem är att jag har en skada på högra armen med ett väldigt komplicerat benbrott. Gjort att det gör ont i högra skuldran och fortplantar sig över till vänstra sidan. Näst sista dagen lossnade det och jag fick mer rörelse i skuldrorna än jag haft på de senaste 20 åren.”

Bästa semestern i mitt liv

”Det är min första sommarkurs och första kurs överhuvudtaget. Jag hoppade på av ren nyfikenhet bara för att jag var intresserad av att prova på någonting nytt. Detta lyckades jag med för att jag tror att det var den bästa semestern i mitt liv. Det har varit så intressant och jobbigt samtidigt. En väldigt, väldigt stor upplevelse. Jag har inte ont i min axel längre som jag har haft ont i flera år och det är fantastiskt.”

Lugn och tyst

”Just nu känner mig väldigt lugn. Jag känner mig väldigt lugn annars också och det är så skönt, det är en befrielse att känna lugnet. Det är så skönt att höra den här tystnaden, jag älskar tystnaden. Är väldigt tacksam för min stora familj som jag varit i som jag kan bara vara med, och bara vara jag.”

Må bättre

”Det här är min första sommarkurs. Jag började med qigongen bara för att må bättre och få mera energi, det tycker jag att jag har fått. Här på kursen så har jag lärt mig nya tekniker och metoder och fått in de här rörelserna, samt förstått hur man ska göra dem bättre.  Jag har haft problem med den här högra axeln och under kvällsträningen igår kändes det som att det var något som hände i axeln. Jag har inte riktigt hunnit utvärdera resultatet än men jag tror axeln är bättre och förhoppningsvis blir den helt bra.”

Qi-kam

”Jag kommer börja kamma mig, jag får mycket energi av kamningen har jag upptäckt. Vet också att man kan känna hårrötterna för att det fick jag uppleva när jag fick cytostatikabehandling och tappade hela mitt hår en natt. Jag vaknar mitt i natten av att någon drog mig i håret och då kände jag liksom att vartenda litet strå bara lossade. Så jag vet att kamningen kommer fungera jättebra på mig.”

Depressionen släppt

”Jag var jätterädd för att komma hit, men väldigt glad att jag gjorde det. Första två dagarna var tuffa, men sedan släppte det. Kunnat sitta och prata och haft jättefina samtal. Depression har släppt med 75% under kursen. Blir mjukare mot mig själv och andra.”

Stabil

”Vi har haft en jättefin kurs. Jag känt mig jätteglad, stabil, lugn trots att hela min värld håller på att gå under och födas till någonting nytt. Det är en ganska kaotiskt där hemma just nu. Men jag känner mig som att jag aldrig har varit lyckligare.”

Hjärntumör

”Jag började träna för 20 år sedan när jag och min syster följde med vår pappa på qigongkurs. Han hade fått en hjärntumör. Qigongen hjälpte honom igenom hela sjukdomsperioden, även om han dog så lindrade qigongen mycket. Han tog inget smärtstillande hela perioden fram tills han dog. Qigongen hjälpte hela familjen att hålla ett lugn under sjukdomsperioden. Även om vi miste vår pappa, så förlorade vi inte qigongen. Har väldigt stor nytta av den i olika sammanhang och kommer aldrig att sluta. På denna kurs har jag blivit 2 cm längre, det är det mest tydliga resultatet som jag vet nu. Tack för alla trevliga samtal och fina människor och önskar all lycka till med träning och livet fram till nästa sommar.”

Min första Sommarkurs

”Det är min första sommarkurs, det var en lärare som rekommenderade mig att gå denna qigongkurs. Kursen överträffade mina förväntningar.”

Tumör i bäckenet

”För tre år sedan fick jag en tumör, inte malign, i mitt bäcken som pressade på ischiasnerven. Behövde därför ta väldigt starka värktabletter. Opererade bort tumören, men 6 månader senare kom tumören tillbaka. Jag har inte kunnat träna så mycket pga smärtan och tumören. Denna sommarkurs har hjälp mig mycket. Kan nu göra hela Hold Qi Up igen samt benböj. Känns bra att vara tillbaka på banan. Kommer att komma till vinterkursen.”

Välsignelse

”Det har varit en bra kurs. Det är en välsignelse att komma hit, få umgås med alla människor här.”

Ryggproblem

”Tack alla fina människor här som jag har fått goda råd av. Jag har också blivit mjukare och kan böja mig ner. Jag hade problem med ryggen i vintras. Jag kunde inte träna eller böja mig ner, men nu når jag nästan golvet igen. Och jag har inte haft huvudvärk. Jag brukar ha det varje sommar, varje morgon, när jag vaknar. Nu har jag inte det. Jag har också blivit lugnare och inte så arg. Tack alla för en bra kurs.”

Reumatisk sjukdom

”För sex sju år sedan fick jag en artitsjukdom, en form av reumatisk sjukdom som är odefinierbar, som har varit väldigt tung. Jag har varit ganska dålig och haft mycket värk. Den här kursen har jag inte haft något ont alls. Jag har inte tagit några värktabletter. Jag har också haft en snedställning som har varit väldigt besvärande. Det har gjort jätteont i hela högra sidan. Det har varit väldigt jobbigt och plågsamt och jag har funderat på hur jag ska komma tillrätta med det. Det har väldigt jobbigt att känna att jag går snett och så gör det väldigt ont nästan hela dygnet. Det har faktiskt rättat till sig nu, jag har inte haft ont där och det är som att kroppen har rättat till sig under den här sommarkursen. Det känns jättebra.”

Tankstation

”Framförallt för mig är det så himla skönt att veta att jag kan åka hit. Jag inser ju att jag har använt detta som en tankstation. Jag är en mycket bättre person med qigongen och framför allt extremt mycket duktigare på jobbet har jag märkt. Om jag bara slappnar av så är jag helt superskarp. Det är kul och känna det äntligen när man är äldre. Tack så jättemycket för en bra kurs och fint att vara här.”

Gemenskap och kärlek

”Det är så skönt att höra allas berättelser. Mycket känner man ju igen i sig själv och annat får man bara så lust och ge en kram till eller säga att jag förstår dig eller jag är så glad att höra att du vuxit. Den här gemenskapen vi har här och den kärleken, den är alldeles fantastisk, och jag är jätte- jättetacksam för att ha den.”

Hjärntrötthet

”När jag började träna så hade jag väldigt ont. Jag hade väldigt ont i ryggen och jag hade en väldigt svår hjärntrötthet sedan en virusinfektion när jag var ung. Den här hjärntröttheten började släppa för 1,5 år sedan på en vinterkurs och så har det blivit bättre och bättre. På den här kursen i år har jag inte känt av någonting. Det finns inte ett spår kvar av hjärntröttheten. Ingenting, någonsin, någon gång under hela de här nio dagarna har det varit någon tillstymmelse till att tanken inte går fram, att hjärnan inte funkar, att jag måste anpassa mig för att det inte funkar, hjärnan inte funkar.”

Depression

”Jag är mycket, väldigt nöjd med kursen igen. Under årets gång har jag fått så mycket energi och jag är starkare och har inte så mycket ångest. Jag brukade ha depression varje juni. Detta år har jag haft ingen depression i juni eller nånstans. Och huvudet funkar mycket bättre. Impulsiva tankar har nästan slutat. Jag är så tacksam för oss alla och för livet. Tack.”

Fantastiska människor

”Det har varit en fantastisk kurs och jag tänker ofta på när vi står här så blir jag jätterörd över vilket gäng av fantastiska människor som kommer hit och står här och gör armträning och tränar om och om igen. Jag älskar att träna qigong, för det händer så mycket. Jag tycker om att träna hemma också och gå på kurser där jag kan, nu när det är igång igen. Jag åker ju till Bollnäs ibland och nu funderar jag åka till Trondheim. Men den här kursen, det är verkligen för mig så att det blir lättare och lättare för varje år och varje kurs man går. Och sen är det också otroligt hur det öppnar upp ’aha det kan bli ännu mjukare, kan det öppna upp ännu mer’. Någonting som var stelt, jag känner det öppnat upp mer i höften, knäna smörjs och det är en sån spännande process hela tiden.”

Fullservice för kroppen

”Härligt att vara här. Sommarkursen är som en fullservice för kroppen.”

Bästa som hänt under året

”Detta är det bästa som har hänt under året. Det har varit en jättebra kurs. Jag kommer också att dela med mig av mina goda erfarenheter av att delta i den 18 dagar långa onlinekursen innan sommarkursen.”

Stark kraft

”Jag känner en stark kraft under La Qi. Som en älskvärd kraft som hjälper mig, korrigerar mig försiktigt från insidan. När jag lät det. Jag släpper taget – mer och mer. Och när jag gör det – händer stora saker.”

Struma

”Jag har tränat sedan 2001. På den tiden hade jag struma. Efter att ha tränat qigong i fem år visade alla prover som läkarna tog normala resultat. Jag hade så mycket antikroppar att jag överskred mätskalan. Läkaren sa att jag inte skulle bli bättre, men det blev det. Det är en kronisk och dödlig sjukdom utan behandling så jag tycker att mitt resultat var bra.”

Bihåleinflammation

”Jag hade bihåleinflammation i tre veckor innan kursen. På första föreläsningen började det knastra på ena sidan, senare sprakade det på andra sidan. Jag är väldigt mycket mjukare, korrigeringarna har varit väldigt skonsamma.”

Harmoniskare och lugnare kurs

”Jag var i Nossebro 2011 och 2012, jag tycker att den här kursen var mer harmonisk och lugnare.”

Vad mer kan man önska sig?

”Jag gick min första sommarkurs för tjugo år sedan, jag hade precis fått diagnosen reumatism. Träningen har varit min livboj under alla dessa år, har hjälpt mig mycket. Jag har återhämtat mig fysiskt och de senaste åren mest mentalt. Den här kursen har varit som ett sommarläger. Jag har badat, lekt, suttit under björkarna och ätit. Så mysigt och härligt. Jag tänkte att det här kanske är paradiset, vad mer kan man önska sig? Jag känner en mjukhet inombords och jag har många människor omkring mig som jag kan prata med, jag får god mat och jag känner mig välkommen överallt. Hur många platser på jorden finns det som liknar detta?”

Ta kontroll

”En av de första dagarna sa Dong-Yue Su att det är du som bestämmer om du vill ta emot qi eller inte. Det var ett sätt för mig att ta kontroll över mig själv. Det är jag som låter saker hända i mig själv. Det kändes som att hela kroppen öppnade sig. Jag tror inte att jag har haft något motstånd, men det här var något annat. Efter den erfarenheten har träningen varit så lätt. Ibland var träningen smärtsam men jag hade inget motstånd, allt från ett par ord. Förmodligen har han sagt det många gånger men jag har inte hört det. Kursen har varit lugn och full av fantastiska människor. Jag får mycket energi av det som händer mellan träningspassen.”

Stel i kroppen

”Det här är min femte sommarkurs. När jag började träna var jag väldigt stel i kroppen. Det är mycket bättre. När du är stel är det inte lätt att slappna av. På den här kursen har jag kunnat slappna av mycket bättre.”

Fantastiskt

”Kursen, miljön och människorna har varit fantastiska.”

Reumatism

”Jag började när jag fick diagnosen reumatism. Jag tror det är tio år sedan. Jag är mjukare, jag kan kontrollera min sjukdom med träningen. I år känner jag mig mjukare och friskare efter nio dagar. Det är att jobba med mentala saker till, det är svårare att beskriva. Ibland är sinnet ute och rör på sig, ibland är jag lugn. Efter covid har jag varit igentäppt i näsan, folk frågade mig om jag blev förkyld, men jag har inte varit förkyld. Efter två dagars träning kände jag hur mycket luft jag kunde få, det blev bättre och bättre. Det är ett fantastiskt resultat.”

Qi

”Jag är så glad för den här sommarkursen, med fantastiska människor och all qi.”

Reumatism 

”Jag har reumatism, med konstiga smärtor – det hjälper mig. Och jag har mindre ont.”

Bästa kursen

”Detta är min 4:e sommarkurs. Det här har varit den bästa kursen, med den bästa platsen, starkaste qi, fantastiska människor och med en qigong-katt.”

Tacksamhet

”Under sommarkursen kunde jag känna glädjen och lyckan igen. Jag är så tacksam för den här kursen.”

Lugn och centrerad

”Kursen gav mig lugn, jag var centrerad, och jag kände mig så lugn inombords. Det har varit fantastiskt. Jag är så tacksam för lugnet och känslan av att vara centrerad. Tack.”

Lärare:

Dong-Yue Su