Qifältet har blivit starkare och resultaten bättre

 

2010 Sommarkurs i Nossebro del 1 bild 1

För 21 år sedan öppnade Su Dongyue Qifältet I Sverige när han började lära ut Zhineng Qigong här. Sedan dess har qifältet blivit starkare och finare för varje år. Deltagarna på 20:e sommarkursen kunde ge många exempel på hur kvaliteten förbättrats på många sätt.

Ett betydelsefullt inslag på sommarkurserna är den vänliga och respektfulla stämningen med många vänliga leenden. Denna varma atmosfär har genom åren blivit ännu mjukare och välkomnande. Såväl nybörjare som repeterande deltagare känner sig hemma så fort de anländer.
– Jag känner mig väldigt trygg här, som en nybörjare beskrev det efter kursens första nio dagar.
Hennes mål var att jobba med ett specifikt problem.
– Jag blir väldigt varm, ångande het. Det var riktigt illa just före kursen. Jag kom hit på måndag och var med på föreläsningen på kvällen. När jag vaknade nästa dag var problemet borta. Jag vågade knappast tro att det var sant.
Att sätta upp ett mål på detta sätt med sin träning har blivit vanligare hos alltfler deltagare. Detta sätt att tänka visar på en djupare förståelse för qifältet har utvecklats.

Svår smärta försvann första dagen

Följande exempel på hur resultaten kan komma snabbare när ens avsikt är tydlig är också en nybörjare; en ung kvinna som hade svåra smärtproblem i magen. En vän hade rekommenderat henne att prova Zhineng Qigong och i mars 2014 deltog hon i en helgkurs.
– Jag hade legat hemma i tre månader före kursen. Under den första dagen av kursen försvann smärtan. Nu på sommarkursen insåg jag att jag hade fler problem För första gången kände jag nu att min kropp var hel igen. Jag är väldigt glad och lugn nu.

Deltagare som varit med på många sommarkurser är lite förvånade över hur snabbt nybörjarna finner sig tillrätta med träningen på ett lugnt och disciplinerat sätt. Reaktionerna har blivit färre och om de inträffar passerar de snabbare med mindre oro. Detta tack vare den lugnare och mjukare atmosfären som har att göra med en högre förståelse och tillit till metoden och qifältet.

Numera uttrycker deltagare oftare en klar intention med sin träning. Viljan till resultat är tydligare.
– Man måste verkligen vilja bli bättre för att kunna bli det, säger en ung man som kom till sommarkursen med en lätt depression.
– Nu känner jag att jag kommit över den.

Egna initiativ till träning ger goda resultat

Kanske är det deltagare som gjort en längre paus i sin träning som tydligast lägger märke till att qifältets kvalitet förstärkts.
– Träningen är inte alls lika tuff som för några år sedan. Jag kände sådant motstånd mot att komma hit. Men jag vann och jag är väldigt glad nu. Jag har mått väldigt bra på den här kursen. Det är en enorm skillnad jämfört med tidigare kurser.
En viktig skillnad är att deltagarna numera är mer beslutsamma och tar bättre egna initiativ till förbättringar.
– I oktober sa min läkare att det skulle ta 2-5 år att bli av med smärtan i ryggen efter att jag fått ett diskbråck. Det gjorde att jag bestämde mig för att försöka hantera det fram till sommarkursen och använda träningen för att ställa allt tillrätta. För några dagar sedan var allt ok! sa en lycklig kvinna vid cirkelsamtalet efter del 1 av kursen.
– Jag har tränat hela året, deltagit i kurser och fokuserat på min rygg. Qigong är mitt redskap för att förbättra livet.

Våra kurser

kursrapporter shortcut