Träna dina ögon med EasyCare

EasyCare är namnet på en serie av enkla och effektiva qigongmetoder skapade av vår huvudlärare Su Dongyue. Varje enskild metod syftar till att ta hand om en specifik EasyCare eye Malin 1 220pxkroppsdel, så som huvud eller ögon, men är samtidigt välgörande för hela kroppen. Eftersom övningarna kan göras var som helst och endast tar några minuter i anspråk är de lätta att inkludera i vardagen. Att lära sig EasyCare är också enkelt och tar endast ungefär en timme.

EasyCare för ögonen är den andra övningen ur EasyCare-serien som vi lär ut. Nästa kurs i EasyCare för ögonen ges i anslutning till Sommarkursträningen i Göteborg i början av nästa år. Alla som har gått en helgkurs hos oss tidigare är välkomna att delta.

Genom att träna EasyCare för ögonen kan du dels bevara och förbättra ögonens hälsa men även stimulera hela kroppens välbefinnande. I en enkät vi skickade ut till tidigare deltagare uppgav flera av dem att träningen med metoden förbättrar deras cirkulation i såväl huvud som andra delar av kroppen och även har en positiv inverkan på både nacke och rygg. Andra deltagare uppgav att träningen gör dem mer positiva. Välkomna!

Trots sommarmånaden – höstterminen är igång!

ezq Loga 70x70Vi är som vanligt tidiga med att starta höstterminen och är redan igång. Nu när många är tillbaka på jobbet efter semestern kan det vara skönt att komma iväg till träningen och fylla på med lite qi. Priser för veckoträningen hittar ni här. Under hösten finns det även många veckoslutskurser att se fram emot. Genom åren är det många som har fått bra resultat efter att ha deltagit i endast någon av våra tvådagarskurser. Tove-Karin är en av dem. Efter att 2012 ha drabbats av stroke och därefter en hjärnblödning försämrades hennes språk, uthållighet, initiativförmåga och handlingskraft drastiskt. I över två år behövde hon hjälp med allt hon gjorde. 2015 gick hon en tvådagarskurs hos oss och fick stora förbättringar redan den andra kursdagen. Hon gick från att kunna lyfta högerarmen ca 20 cm till att kunna lyfta båda armarna över huvudet. Hennes språk förbättrades så pass mycket att varken logoped eller vårdpersonal förstod vad som hade hänt eftersom förbättringen skedde snabbt och oväntat. Läs mer om Tove-Karins förbättringar här. Schemat för höstterminens veckoslutskurser hittar ni här. Passa på att boka in ett gäng redan nu innan kalendern är fulltecknad. Välkomna!

Här kommer två bilder från årets sommarkurs:

Stämngsbild från sommarkursen 2017 Stäningsbild från sommarkursen 2017

Vykort från Nossebro

Efter fyra dagar av intensiv och givande träning är första halvan av sommarkurs ett avklarad. Redan nu har deltagare kunnat dela med sig av hälsoförbättrande resultat, så som återfunnen livsglädje efter en hjärtoperation och axelsmärta som försvunnit. På lördagen var det så dags för halvdag med utflykt och kabaré. För de som valde att hänga på gick den arrangerade turen i år till Västergötlands museum i Skara. Andra valde att åka till Jordgubbens dag i Vara, till café Magnolia i utkanten av Varaslätten eller stanna kvar och ta det lugnt i Nossebro. Här finns bland annat Elins café och Elins bageri där många av deltagarna passade på att ta en fika tillsammans. Före kvällens kabaré fanns även tid till småfix som att ta en promenad i solen, tvätta kläder eller handla lite nya kläder hos Ainas. Dagen avslutades med sång- och musikframträdanden på kursens sedvanliga kabaré. Om inte alltför länge är det dags för sommarkurs två, anmäl dig här om du inte redan gjort det.

Trevlig sommar önskar European Zhineng Qigong från ett soligt Nossebro.

IMG 33622000

Träning tillsammans

Elins Cafe

Elins café

Fika på Elins Cafe

En fika på Elins

Ainas

Nossebros klädbutik Ainas

IMG 3219Köket bjöd på god mat

20170701 133859Innuti Västergötlands museum i Skara

Blommor

Grön växt från Magnolias trädgård

 

Nu drar Sommarkurs ett igång – Välkomna!

Vi är även i år många deltagare som samlas för att träna tillsammans i Nossebro. Nu är kursen nästintill full och vi ser fram emot att träna ihop med er alla. Ju fler vi är som tränar desto starkare blir qi-fältet och möjligheten till bra träningseffekter ökar. Vi önskar er alla bästa möjliga träningsresultat!

2017 sommarkurs

Funderar du på vad du ska packa med dig till sommarkursen?

Snart är sommarkursen här och många är de som ska gå kursen för första gången. Med er i åtanke har vi satt ihop ett förslag till packlista som ni kan ta hjälp av när det är dags för er att börja packa. Vi har även samlat ihop tips från erfarna sommarkursare på saker som kan vara bra att ta med. Skulle man sedan glömma något hemma är det inte hela världen. Livsmedelsbutiker och ett apotek finns inom gångavstånd. Tänk på att vissa svenska mynt (1, 2 och 5) samt sedlar (100 och 500) blir ogiltiga den 30 juni. Vi kan tyvärr inte ta emot betalning som görs med de utgående mynten och sedlarna.

Här kan du ladda ner listan.

EZQ Sommarkursen2016 486EZQ Sommarkursen2016 488

 

 

 

Sommarkurs ett nästan fullbokad

Den första 9-dagarskursen är nu nästan fullbokad och vi ser fram emot att se er alla i Nossebro. Ett bra sätt att tänka inför sommarkurserna är att vi alla alltid har något nytt att lära oss och nya saker att förstå inom träningen. Vårt qifält blir starkare år efter år, möjligheten att förbättra vår gongfu och vår hälsa blir allt större. Vi önskar er alla en trevlig midsommar och en underbar sommarkurs, välkomna!

EZQ Sommarkursen2016 499

Kerstin - Varför jag återkommer till sommarkursen år efter år

Läs om Kerstin som medverkade på sommarkursen för första gången förra året. Hon kom till kursen tack vare att hennes dotter, som deltog året innan, fick så fina resultat. Och i sommar återvänder dom båda.

Jag är här för jag har hört så mycket positivt om sommarkurserna. Min dotter har varit här och min kusin och båda två fick väldigt fina resultat.

Kerstin och LiviaJag började träna Zhineng qigong för jag har en fotled som fortfarande strular efter att jag bröt den för 40 år sedan. Jag är stel överallt och har ont i axlar och rygg. För det mesta är jag väldigt trött och jag har problem med magen. Dessutom är jag född med felställning på underbenen i förhållande till knäna. Under den här sommarkursen känner jag att min fotled håller på att förbättras och att vänsterbenet har rätats ut. Och jag känner ett större lugn. Jag kommer absolut tillbaka till sommarkurserna framöver. Jag känner att jag har hittat en träningsform som jag kan fortsätta använda hela livet och som kan hålla mig vital. Det är fantastiskt att vara här med min dotter och uppleva detta tillsammans och att sen kunna träna ihop när vi träffas.

Livia - Varför jag återkommer till sommarkursen år efter år

Läs om Livia 21 år och om varför hon återkommer till sommarkurserna år efter år.

Jag hade en knäskada som gjorde att jag knappt kunde gå och det blev bra på min första sommarkurs som jag gick 2015. Då upptäckte jag också att jag mår bra på alla sätt.

Livia

Det är härligt att vara på sommarkurs. Det är en härlig gemenskap och man umgås med folk i olika åldrar. Man lever ihop med så många men alla hjälps åt och det funkar så himla bra. Det är kul att få uppleva detta ett par veckor om året. I fjol fick jag med mig min mamma och hon liksom jag har fått förbättringar. Vi har samma genetiska fel på benen, det som gjorde att jag efter att ha jobbat som servitris i Australien blev så pass skadad att jag knappt kunde gå.

När jag började träna mådde jag heller inte så bra mentalt, men idag mår jag otroligt mycket bättre. Det är jag väldigt tacksam för.
Jag hade tränat med European Zhineng Qigong förut men det var en helt annan grej när man kom till sommarkursen. Det var där jag förstod att Zhineng qigong var så mycket mer omfattande än bara rörelserna och att den kan hjälpa mig i livet på så många sätt. Tankesättet hjälper mig. Jag får mer energi, behöver mindre sömn och blir gladare.

Fredrik - Varför jag återkommer till sommarkursen år efter år

Läs om Fredrik som hade ett avbrott på tio år men sen kom tillbaka.

Efter att ha gått några helgkurser gick jag min första sommarkurs 2004. Jag kan inte säga att min första sommarkurs kändes fantastisk men någonstans bakom allt kämpande fanns ändå en känsla av lugn och välbefinnande. Några år efter sommarkursen ändrades mitt liv, och jag fick svårt att få in qigongen som en rutin i vardagen. Det gjorde att jag hade ett uppehåll med qigongen i drygt fem år.

Fredrik

Anledningen till att jag började med qigong var att jag hade problem med nacke och rygg. Dessa problem är helt borta när jag tränar qigong regelbundet. Med träningen känner jag mig också mer rörlig och stark, men framför allt mer lugn och harmonisk. När jag slutade träna kom besvären tillbaka. Nu har jag börjat träna mer regelbundet igen, och känner direkt att jag mår bättre.

Jag tycker att sommarkurserna är ett jättebra sätt att inleda semestern på. Det finns inget bättre sätt att varva ned och ladda batterierna på. Jag kommer ner i varv till en nivå på bara ett par dagar som annars tar över en vecka. En annan effekt jag märker av på sommarkursen är att min gräsallergi försvinner. Innan sommarkursen behöver jag medicinera för att inte ha besvär, men efter ett par dagar på sommarkursen kan jag upphöra med medicinen utan att känna av några symptom. Det är också en väldigt go gemenskap och en härlig stämning på kurserna.

Marlene - Varför jag återkommer till sommarkursen år efter år

Läs om Marlene Lilja som snart går sin 20onde sommarkurs om varför hon återkommer år efter år.

Egentligen började jag inte träna direkt för min egen skull utan skulle vara med för att följa Astma och Allergi projektet som jag var med att genomföra 1997. Men sen blev jag kvar. 1998 gick jag min första sommarkurs och har sen gått alla somrar förutom en.

Marlene

Qigongen är en god vän när man åldras. Den håller kroppen smidig och mjuk och dessutom håller den min artros i schack. Jag är säker på att jag skulle ha problem med den om jag inte tränade qigong, Mina knän magnetröntgades för många år sedan och då konstaterades att jag hade artros och jag har haft mycket ont. Men det har jag inte i dag. Så för mig är qigongen en investering i hälsan. Och inte minst en investering i den mycket lugnare insidan. Numera är jag som en filbunke jämfört med innan jag började träna qigong.

På sommarkursträningen kan man kliva av vardagen och man får vila från tråkiga nyheter som man annars tvingas ta del av till vardags via tidningar och andra media. Det är en sån vänlig och lättsam stämning på sommarkurserna. Och det är så roligt att få möta alla människor som jag lärt känna, för många återkommer till sommarkurserna precis som jag. För mig blir det ingen riktig sommar om jag inte har varit på sommarkursen.

Vårt nyhetsbrev finns nu att läsa på vår hemsida

Zhineng Qigong NyheterVårt nyhetsbrev finns nu att läsa på vår hemsida

Nyhetsbrev maj 2017

Förutom hela vårens kursprogram finner du en hel del annat också, t.ex. en rapport från Sommarkurserna.

Sommarkurs ett Nossebro [2016-06-27]

Sommarkurs två Nossebro [2016-07-06]

Här hittar du vårens kurser

Vårens kurser

Om man vill läsa lite om vad som har hänt denna hösten så kan man läsa våra kursrapporter på hemsidan.

Kursrapporter

Läs om Magnus senaste träningsresultat

Genom att träna qigong kan du förbättra din fysiska och mentala hälsa. Träningens hälsoförbättrande resultat är dock inte samma för alla utan visar sig på många olika sätt. Det beror på att de som tränar gör det utifrån sin egen fysiska och mentala utgångspunkt. Resultatet av träningen skiljer sig därför åt från person till person. Hos oss tränar människor med alla möjliga hälsoproblem, såväl fysiska som mentala. Det som för någon är en självklar fysisk eller mental förmåga kan vara en annan persons vändpunkt mot ett bättre liv. Ett exempel på det är Magnus som har MS och som efter årets sommarkursträning i Stockholm kunde skriva för egen hand igen.

IMG 3729

Hösten 2012 fick Magnus ett skov som förvärrade hans sjukdomstillstånd. I början av 2013 behövde han därför 17 timmars hemtjänst i veckan för att se till att han fick mat och fika, komma ut något varje dag, hjälp med dusch och städning. Genom att träna qigong har Magnus succesivt kunnat förbättra sin hälsa, något som har blivit tydligt för honom och hans omgivning. "I början av 2014 drog jag ned hemtjänsten till 40 minuter i veckan, jag kunde fortfarande inte städa men jag hade blivit mycket bättre! Jag kunde jobba på mitt kontorsjobb (50℅)", berättar Magnus.

Skovet 2012 hade även inneburit en stor försämring av finmotoriken i Magnus händer och han förlorade förmågan att skriva. Behövde han exempelvis fylla i ett formulär fick någon annan göra det åt honom. Efter sommarkursträningen i Stockholm i januari 2017 kom Magnus hem med goda resultat - efter kursen kunde han skriva igen! Vi fick en bild som illustrerar hans stora förbättring.

Foto Magnus Barse handstil copy

"När jag kom hem efter sommarkursträningen så hade jag fått en blankett att fylla i. Nu fyllde jag i den. Det var så naturligt och skönt att känna att det inte var ett problem! Några dagar senare såg jag min fru ta fram sylådan. Jag bad henne att trä en blå tråd i en synål. Min tröja hade hål under ärmarna. Jag lagade tröjan!" berättar Magnus.

Vinterkursen och sommarkurserna 2017

Vinterkursen 2017 med shenxin qigong gick av stapeln i februari. Många repeterande och en del nya var med på kursen som hölls på Karlskoga Folkhögskola. Qifältet var starkt, stämningen god och i vanlig ordning fick deltagarna riktigt goda resultat. Läs mera i kursrapporten.

Nu börjar dessutom sommarkurserna närma sig. Om du behöver inspiration för att anmäla dig så läs gärna kursrapporten ovan. Precis som på vinterkursen kommer qifältet vara mycket starkt på sommarkurserna där vi dessutom har möjlighet att träna dubbelt så länge som på vinterkursen; 9 dagar på sommarkurs ett och ytterligare 9 dagar på sommarkurs två. Anmälan kan göras här:

Anmälan sommarkurs ett

Anmälan sommarkurs två 

Väl mött i qifältet!

Vinterkursen i  Karlskoga 2017 Vinterkursen i  Karlskoga 2017

Vårterminen är i full gång

Nu är vinterhalvårets längre kurser avklarade och vårterminen är i full gång med veckoträning och helgkurser. Nästa långa kurs att se fram emot är sommarkursen. Ett sätt att förbereda sig inför sommarkursen är att fokusera på hur vi kan förbättra kvalitén av vår träning och på så sätt förbättra våra träningsresultat.

En viktig del i det är att ha förtroende för metoden, något som hjälper oss att fokusera på träningen. En annan viktig del är att lägga märke till och glädjas över de resultat vi har fått, vilket kan hjälpa oss att stärka vår motivation. Det är också viktigt att värdesätta de förbättringar vi kan uppnå så att vi ger oss själva möjlighet att sträva mot dem.

Ett annat sätt att förbereda sig inför sommarkursen är såklart att anmäla sig, redan nu! Som inspiration kommer här några bilder från förra årets sommarkurs.

1 EZQ Sommarkursen2016 483

4 EZQ Sommarkursen2016 461

6 EZQ Sommarkursen2016 4701

2016 2 EZQ Sommarkursen2016 495

2016 8 EZQ Sommarkursen2016 505

 

 

Extrainsatt föreläsning om Zhineng Qigong i Oskarshamn

Extrainsatt föreläsning om Zhineng Qigong i OskarshamnI samarbete med Narkolepsiföreningen i region sydost arrangerar vi nu en föreläsning den 10:e maj. Föreläsningen är en öppen föreläsning om qigong, zhineng qigong och vilka resultat man kan förvänta sig av att träna tillsammans med oss. Det är med andra ord inte en föreläsning som enbart är av intresse för personer som har eller är intresserade av narkolepsi. Genom att vara med på föreläsningen får du ta del av vårt qifält och därför rekommenderar vi även dig som har gått många kurser att vara med på föreläsningen.

Föreläsningen arrangeras mellan 17:15 och 18:45 i Oskarshamns kulturhus på hantverksgatan (busshållplats Oskarshamns centrum). Föreläsare är Herbjörn Wilhelmsen.

Varmt välkommen på föreläsningen för att lära dig mera om zhineng qigong och ta del av vårt qifält.

Funderar du på vad du ska packa med dig till vinterkursen?

Snart är vinterkursen här och många är de som ska gå kursen för första gången. Med er i åtanke har vi satt ihop ett förslag till packlista som ni kan ta hjälp av när det är dags för er att börja packa. Vi har även samlat ihop tips från erfarna deltagare på saker som kan vara bra att ta med.

Här kan du ladda ner listan.

Sista chansen - anmäl dig till vinterkursen i shenxin qigong

Tiden går fort och vecka 8 är snart här. Det betyder vinterkurs i shenxin qigong! Kursen är efterlängtad och vi är många som ser fram emot att träna och fylla på med qi i denna mörka årstid. Vinterkursen är en av våra längre kurser och det starka qi-fältet i kombination med intensiv träning ger oss möjlighet att få goda resultat/effekter. Förutom shenxin gigong kommer vi att hålla kurs i xiao gongfa samt den omtyckta qi-kamkursen.

Vi är många anmälda och det kommer att bli en trevlig vecka med träning, qigongvänner och skratt. Här kan du läsa om förra årets kurs. Har du inte anmält dig men vill vara med? Anmäl dig här

Varmt välkommen till Karlskoga

Vinterkursen 2016

Enkel- och dubbelrum är nu fullbokade på vinterkursen

Enkel- och dubbelrum är nu fullbokade på vinterkursenOm några veckor är det dags för vinterkurs i Karlskoga och för många är det en av årets höjdpunkter. Vi är många anmälda men det finns gott om plats för fler.

I dagsläget är rummen fullbokade men det finns fortfarande gott om plats i sovsalarna. Om du önskar dubbelrum så kan du ändå anmäla det när du bokar ditt boende och du hamnar då på kölistan. Får vi lediga rum/avbokningar så går vi strikt efter den.

Lugn, hjälpsamhet och gemenskap under sommarkursträningen i Stockholm

Över trettondagshelgen samlades deltagare från Sverige, Norge och Finland för att träna tillsammans i fem dagar. Vi var många som ville ta chansen att fylla på med extra qi efter jul- och nyårsledigheterna, strax före kursstart blev kursen fullbelagd och med över 60 personer fyllde vi lokalen till bredden. Trots det rådde ett stort lugn och koncentrerad träning. Under kursen talade en av våra lärare om vikten av att kunna ge och ta emot hjälp. Ett moment på våra kurser som hjälper oss att bli bättre på det är när vi korrigerar övningarna två och två. Då har vi möjlighet att hjälpa andra att förbättra sin träning och även att själva ta emot samma hjälp. Flera kursdeltagare passade även på att hjälpa till genom att koka te, något som uppskattades av resterande deltagare. Många uttryckte också glädje över den fina gemenskap som finns på våra kurser, att det är trevligt att komma till ett sammanhang där man på en gång känner sig som en del av helheten. 

För att delta tillsammans behöver vi inte vänta till nästa års sommarkursträning, våra terminsträningar startade redan nu i veckan, välkommen! 

Här kommer tre bilder från sommarkursträningen när vi korrigerade övningarna.

20170106 11004120170106 110111

20170106 110026

Fullt på Sommarkursträningen i Stockholm 170104-08

Intresset för vår Sommarkursträning i Stockholm i trettonhelgen har varit mycket stort. Kursen är nu fullbelagd och vi kan tyvärr inte ta emot fler anmälningar. För dig som gärna hade deltagit i kursen så finns fortfarande möjligheten att delta i några av våra andra längre kurser, så som Vinterkursen och Sommarkurserna.

DSC 09102

Vinterkursen 2016

 

Anmälan till Vinterkursen 2017

Anmälan till Sommarkurs ett och Sommarkurs två 2017

 

Våra kurser

kursrapporter shortcut