Jönköpingsposten

En Mästare i Stan, artikelförfattare Gunnar Arén. Qigong - En inre resa till harmoni, artikelförfattare Johanna Linder.

När DongYue Su kom till Smedjegallerian i Jönköping för att hålla en föreläsning fanns Jönköpingsbladet på plats för att skriva om föreläsningen och även om den helgkurs som sedan följde. Resultatet blev två artiklar med flera bilder, var av den ena fick rubriken "En mästare i stan" och handlade till stor del om Dongyue och hans rika erfarenhet och kunskaper om qigong. I artikeln kan man läsa att ett 40-tal personer hade kommit för att lyssna på fredagens föredrag om qigong, träningsmetoder som fler än 80 miljoner kineser utövar regelbundet för att fylla på sin Qi, (livskraft), "betydligt fler än de som tränar Thai-Chi" konstateras det i artikeln. 25 Jönköpingsbor tog sedan chansen att lära sig Zhineng Qigong på helgens grundkurs. "- När någon dör i Kina säger vi att hans qi tog slut. Qigong är ett effektivt sätt att snabbt samla Qi ", säger DongYue i ett citat i artikeln.

Den andra artikeln fick rubriken "Qigong- en inre resa till harmoni" och beskrev främst helgens helgkurs och hur deltagarna upplevde den. "Med nästan hypnotiserande röst upprepar Dong-Yue Su, en försynt kinesisk man, hur rörelserna ska utföras. – Open ...Close. Öppna och Stäng. Deltagarnas händer är kupade framför kroppen och rör sig långsamt, långsamt, knappt synbart framför kroppen." så beskriver journalisten Johanna Linder det hon möter i Folkets hus där deltagarna står med slutna ögon och övar.

"- Det handlar om instinktiva hälsosamma rörelser som gått i arv från generation till generation" säger DongYue i artikeln. Anette Traxler var den som tog initiativet att anordna kurs i Jönköping och hon beskriver hur hon kom i kontakt med metoden via Astma- Allergiföreningen i Stockholms län. Genom att träna Zhineng Qigong har hon blivit bättre från astma, allergi och diskbråck, efter några månaders träning var hon smärtfri. "Och det var det som gjorde att jag ville dela med mig" säger hon i artikeln. En annan deltagare som intervjuas är Monica Fogelberg som aldrig provat någonting liknande förut. Hon har rest från Tidaholm för att delta i kursen. "- Och det är inte enbart för min reumatism jag gör det här, tanken att man kan bli fylld av energi tilltalar mig" säger hon i ett citat.