SIF nr 19 1997

Tidningen SIF presenterade en artikel om musiker som via European Zhineng Qigong Center lärt sig träna Qigong. Stress och belastningsskador är vanligt hos yrkesmusiker och därför valde konserthusledningen att betala halva kursavgiften för de medlemmar i Göteborgssymfoniorkester som ville prova Qigong. När artikeln skrevs hade nästan en tredjedel av orkestern gått kurs. Med bilder illustreras hur musikerna tränar tillsammans före genrep och turnéer. Orkesterns personalchef Maj Ahlqvist intervjuas om varför hon tror att så många valt att prova Qigong. Hennes svar är att man söker en balans mellan kropp och själ. Tre musiker intervjuas i artikeln och alla har uteslutande positiva kommentarer om resultaten de får av qigongträningen:

- "Jag stressar inte lika mycket och har lärt mig att säga nej till saker" säger violinisten Ingrid Sjönnemo som även konstaterar att hon är piggare, starkare i armarna och har slutat att småäta.

I flera citat beskriver Björn Bohlin som spelat oboe i orkestern i 22 år hur hans liv påverkas av att utöva qigong. Han blir lugnare och mindre nervös inför svåra soloframträdanden, koncentrationen är bättre och han känner mindre behov av att bli bekräftad. Dessutom berättar han att han inte längre behöver de glasögon han haft sedan 8-års åldern. - "Jag tror jag är mer kärleksfull och mindre dömande" är ett av citaten.

Peter McKinnon som spelar bastrombon beskriver att han känner sig mindre stressad och har bättre kontroll när han spelar nu när han tränar Qigong. Även han citeras i artikeln: - "När det blir riktigt stressigt där inne verkar det ändå som jag har mer tid"