Jessica använder Zhineng qigong som ”medicin” för sin narkolepsi

Sjukskriven och fick diagnosen narkolepsi

I december 2009 vaccinerade jag mig mot svininfluensan inom arbetet. Personalen fick Pandemrix som på löpande band. Jag var mycket stressad på arbetet och hade det även tufft privat. Efter bara någon månad kände jag mig så trött, som berusad och tappade liksom kontrollen. I det arbete som jag hade med funktionshindrade människor så skulle man vara balanserad och lugn och det hade fungerat bra tills jag började känna mig helt snurrig. Jag kunde brista ut i gapskratt, fick sovattacker och undrade vad som pågick. Benen blev svaga och likaså medvetandet. Jag var tvungen att bara sova på fritiden, mina systerbarn undrade varför jag gäspade hela tiden. Min familj fick inte alls så mycket tid med mig som jag hade önskat, jag bara sov.

Jag trodde först att det var en reaktion på allmänt kaos i livet. Tidigare hade jag kunnat kontrollera livet med fysisk träning och god kost, men nu hjälpte ingenting. Jag somnade med kläderna på i sängen, fick apatiska anfall i garaget och kunde knappt ta mig upp till lägenheten. Talet försvann, det kognitiva slutade fungera så som att plocka ut ett glas ur skåpet, hjärnan klarade inte av det. Detta ledde så småningom till att jag blev helt sjukskriven. Jag fick diagnosen narkolepsi.

Qigong som komplement till medicin

jessica 440

Vårterminen 2011 gick jag min första grundkurs i lyft upp qi och har sedan tränat hemma varje dag och gått på gemensam gruppträning när jag kunnat. Qigongen blir som ett komplement till medicin som jag snart ska få prova.

De symptom som jag fick av narkolepsin var bl.a. att jag upplevde förlamning och hallucinationer vid insomnande och uppvakning, jag drömde skräckmardrömmar, jag stod som paralyserad utan att kunna gå, jag pratade forcerat, och efter kraftigare kataplexianfall (tappar kontrollen över vissa muskler) somnade jag på studs. Jag tappade också det sociala då jag ständigt var hemma i min ”sovbubbla”. Om jag skulle gå på ex teater, blev jag så glad och starka känslor utlöser ofta ett anfall, så då fick jag stanna hemma. Men mina vänner och familj förstår mig nu, varför jag fått säga nej. Jag vill tacka dom även om det varit en kamp.

Färre anfall och sömnattacker och snabbare återhämtning

En tydlig bestående effekt av qigongen är att efter ett kraftigt kataplexianfall, så återhämtar jag mig helt inom ett dygn istället för en vecka som det tog innan. Antalet kataplexianfall har minskat, förut kunde jag ha som mest 14 stycken på en dag och nu max två. Även antalet dagliga sömnattacker har minskat från tre till en. En annan tydlig effekt är att skräckmardrömmarna försvinner. Både allmäntillståndet och min livskvalité ökar, men det krävs daglig qigongträning, annars faller jag tillbaks.

Jag tror att den dagliga qigongträningen och att gå qigongkurser succesivt kommer att trycka bort narkolepsin, även om det är en sjukdom som för närvarande klassas som livslång. Jag vill kunna börja med arbetsträning igen och därefter få ett anpassat arbete. Före vaccinationen tränade jag mycket såsom mountainbike, spinning, dans och annat. Drömmen vore att kunna återfå förmågan till lite fysisk konditionsträning utan att få kataplexianfall mitt under passen. Jag vill fortsätta leva och förverkliga andra drömmar och är innerligt tacksam för Zhineng qigong. Vill skänka alla som stöttat mig under dessa fem år ett varmt livslångt tack.

Jessica Olsson