Birnas ryggsmärtor försvann och hon får extra energi av qigongträningen

Mitt ryggonda försvann

Jag har ett fysiskt tungt jobb och hade fått ont i min rygg och en hoptryckt disk. Min dåvarande pojkvän hade hört talas om qigong och tipsade mig om det. Jag hade tränat yoga tidigare och kunde inte längre göra det pga. mina besvär med ryggen. Jag ville gärna hitta en träningsform där jag kunde träna själv och regelbundet. 2011 gick jag min första grundkurs och efter att jag börjat träna qigong gick mitt ryggonda gradvis bort. Sedan har min rygg bara blivit bättre och starkare. På mitt arbete är det många som har problem med sin rygg och de får traditionell behandling men blir inte bättre.

Lätt att träna qigong

När ryggen blivitBirna stor bra visste jag inte om jag skulle fortsätta med qigongen eller om jag skulle gå tillbaka till att träna yoga. För att veta det bestämde jag mig för att gå på sommarkursen samma år och båda kurserna för att vara helt säker. Jag fick en förnimmelse av att ”det här var gott och det ger mig något”. Jag gillar hela konceptet, det är enkelt att träna qigong och man behöver ingen speciell utrustning eller speciella kläder. När jag är ute på resa någonstans är det lätt att kunna träna qigong och finns det inte så mycket plats så kan man alltid träna la qi.

Sällan sjuk och hanterar stress mycket bättre

Sedan jag började träna qigong är jag nästan aldrig sjuk vilket jag tidigare var 1-2 gånger per år. Och den slängen av allergi jag hade märker jag sällan av nu. Qigongen ger mig ro mentalt och jag är bättre på att hantera stress. Blir jag stressad vet jag att jag kan ställa mig och träna när jag kommer hem och då kommer jag till ro igen.

Smidigare kropp och extra energi

Jag har också blivit smidigare och jag tycker att qigongen är ett mjukare sätt än yogan och jag behöver inte stretcha mer. Det ger mig också extra energi till annan fysisk träning, ex att kunna vandra, så qigongen leder till andra bra saker, det är liksom att det ena leder till det andra. När jag fick en muskelbristning i vaden fick jag veta att det kunde ta 4-6 veckor innan det skulle vara något sånär återställt. Jag började med att ligga ner med benet i vädret och tränade la qi för att så småningom kunna stå upp och träna. Efter 4 veckor hade jag en inplanerad vandringstur på 50 km och jag klarade det. Trots att det hade regnat och var stenigt och kuperat och en svår tur att gå, gick det helt utan problem.
Qigongen ger mig en livskvalitet på många plan, både fysiskt och mentalt och den ger ett överskott av energi.

Birna Dahl