Lina kom med hjälp av zhineng qigong tillbaka från en svår depression och totalkaos i livet

Stress, depression och smärtor

Jag gick en nybörjarkurs 2007 och tränade själv ett år, varje dag i stort sett, men sen föll det bort. Det sista året har varit extremt kaotiskt i mitt liv med 4-5 olika arbetsplatser plus frilans, jobbig boendesituation, flytt och relationstrassel, ingen stabil punkt att förhålla sig till. Jag fick en jättedepression och pga. jobb som belastar axlar och nacke väldigt hårt så fick jag extrem spänningshuvudvärk. Jag sov fram tills jag skulle till jobbet och gick direkt hem och däckade efter. Jag orkade inte laga mat eller göra någonting. Jag stod inte ut med människor och var på uselt humör pga. smärtan och tröttheten. Alltihop var kaos. Jag har haft problem med magen sedan jag var sju, men först 2008 förstod jag att jag hade glutenintolerans. Jag har haft ont i kroppen så länge jag kan minnas. Smärtorna i nacke och rygg har koppling till att jag har spelat mycket fiol.

Extrem nackspänning gav svår huvudvärk

I november, när jag flyttade till en hemsk lägenhet, så kajkade det ihop totalt. Jag hade en fruktansvärd huvudvärk, dagarna i ända. Smärtstillande hjälpte inte. Efter två månader sade en läkare att jag var extremt spänd i nacken. Han sade att jag kunde få en sjukgymnasttid om en månad. Jag tänkte att jag inte överlever en månad till.

Huvudvärken försvann efter tre träningspass

Huvudvärken försvann efter tre träningspass

Men då kom jag på qigongen och prövade. På tre pass – tre gånger fyrtio minuter – lättade huvudvärken. Det gav effekt på första träningspasset. Sedan började jag träna varje dag och tränade mycket hela julen. Jag gick en Shenxin-kurs i februari och en Lyft upp qi 2 i maj. Redan i januari vände allting och jag började bli glad. Sen februari har jag inte känt av huvudvärken alls såvida jag inte slarvat med träningen. Då har den gjort sig påmind direkt, vilket lett till att jag blivit väldigt duktig på att träna. Nu i vår har jag känt att jag har haft bättre livskvalitet än vad jag har haft på länge. Jag har varit piggare, sovit mindre, fått initiativförmågan tillbaka och jag har haft lust att träffa folk igen. Så det har varit en jätteresa. När jag kom hit till min första sommarkurs, mådde jag redan ganska bra. Kaoset i vardagen har funnits kvar, boendesituationen är lika usel, men det påverkar mig inte negativt längre, succesivt blir jag allt mindre berörd av de yttre stressfaktorerna, och kan se det som en övergående period, vilket det också är eftersom jag med hjälp av qigongtänket lyckats skaffa mig en fast anställning trots hård konkurrens.

Stora förbättringar på sommarkursen

På sommarkursen har jag känt väldigt mycket effekt och jag känner mig lugnare, mera jordad och inte så flaxig. Jag har fått höra att jag har fått djupare röst och större omfång både uppåt och neråt. Jag har blivit mycket mer avslappnad. Det är häftigt att ha så litet sömnbehov på sommarkursen. Jag sover max 5h per natt, i jämförelse med 10h i höstas när jag mådde dåligt. Min hållning har förändrats och jag känner mig glad, lätt i kroppen och en rörlighet som jag inte kan minnas att jag har haft sen jag var tonåring. Vid tre tillfällen under sommarkursen har jag provat att äta gluten. Innan brukade jag bli jättesjuk, nu har det varit en aning ont i magen på morgonen, sen ingenting. Det känns som att magen håller på att läka. Jag upplever även att jag har fått positiva mentala förbättringar. Viljestyrkan har förbättrats och tankar som tidigare skulle fått mig helt ur balans har jag bemött med lugn. Jag har tagit över makten över vad jag vill låta påverka mig.

Qigongen som stöd i mitt yrke som musiker och fiollärare

Jag är musiker och fiollärare och har insett att för att kunna fortsätta arbeta med det så är jag beroende av qigongträningen. Jag har provat att spela några gånger under kursen och varje gång har det känts annorlunda- bättre. Jag har fått insikter i hur jag kan jobba med nervositet, scennärvaro och timing. De sista åren har jag haft problem med stel stråkarm och inte fått upp armen ordentligt, nu är det inga problem längre och spelet har blivit mycket mer avslappnat, även klangen har påverkats positivt och jag känner tydligare hur jag ska hålla för att inte felbelasta kroppen.

Lina Nordin