Daniel blev av med sin gräspollenallergi

Kom i kontakt med qigong på 90-talet

På mitten av 90-talet såg jag en affisch om en gratis föreläsning om Zhineng qigong. Jag har alltid varit intresserad av asiatisk kultur, hur kroppen fungerar och begreppet qi och blev därför intresserad. Då vi på föreläsningen gjorde la qi i Mr Sus närhet kände jag direkt qin mellan mina händer och både jag och min partner deltog i en helgkurs efter det här. Tyvärr föll träningen ganska snabbt bort.

Återkom till qigongträningen

För tre år sedan, femton år efter jag gick min första helgkurs tog min fru Carolina med mig på en kvällsträning. Jag var inte så sugen på att börja träna qigong igen. På träningen stod jag bredvid en lärare och han undrade om jag deltagit i någon kurs då det slirade en hel del då jag gjorde rörelserna. Han hjälpte mig till rätta och ganska snart kände jag att jag skulle fortsätta. I takt med att det har gett resultat har jag ökat på träningen och valt att prioritera qigongträningen. Jag har då även sett till att gå på så många kurser som möjligt.

På sommarkurserna 2013 och 2014 försvann gräspollenallergin

Jag hade en hel del hälsoproblem som barn, allergier och problem med luftvägarna. Det var ett så stort problem att min familj flyttade till landet för att det var bättre för min hälsa. Jag var även tvungen att byta skola en gång på grund av heltäckningsmattor som jag reagerade på. Som vuxen hade mycket växt bort men jag hade stora problem med min gräspollenallergi, vilken jag med dålig framgång försökte medicinera. Det hjälpte inte så bra utan jag blev snarare trött, uttorkad och irriterad. Två månader av året, en månad före midsommar och en efter var så gott som förstörda. För ett år sedan började jag träna Shenxin och ökade även på dosen på min andra qigongträning. Då jag kom på min första sommarkurs 2013 försvann min gräspollenallergi helt och hållet på fem dagar fastän det var mitt i sommaren och högsäsong.

Den här våren har allergin stegvis kommit tillbaka eftersom min träning blev ojämn och saknade kontinuitet. Jag tränade även mycket mindre och till 80% kom allergisymptomen tillbaka. Efter fem dagar på sommarkursen 2014 var jag igen helt fri från min allergi. Dagen efter att allergin försvann för andra gången skulle ett kursfoto av deltagarna tagas. På vägen till platsen för fotograferingen gick jag mellan nyklippta gräsmattor och tänkte oj då, hur skall det här gå. Jag valde att lita på att allergin var borta och det gick bra, jag fick inga symptom!

Starkare och mjukare – blir hjälpt i arbetet

Starkare och mjukare – blir hjälpt i arbetet

Jag är lång och smal och har inte tränat mig själv fysiskt som yngre. Det har jag fått betala i form av att jag inte varit tillräckligt stark i min rygg för att orka med mitt spelande i arbetet som organist och jag har ofta fått ont i ryggen och nacken eller blivit trött. Jag har även varit ganska stel. Med hjälp av min qigongträning har min hållning blivit bättre, jag har blivit mindre stel och får inte längre smärtor i nacke och rygg. Jag har blivit bättre i mitt arbete som musiker eftersom jag kan både stå och sitta bättre, öva bättre, dirigera bättre och spela bättre.

Stabilt blodsocker och blodtryck

Jag har haft lågt blodtryck och ibland blivit yr. Tack vare träningen har jag inga problem med det längre och jag känner mig stark och stabil. Träningen har även påverkat mina blodsockervärden. Tidigare var jag tvungen att äta var 3-4 timma, annars blev jag låg. Efter att jag började träna Shenxin på våren 2013 har mina blodsockervärden stabiliserats och jag känner mig som en helt annan person. Idag behöver jag ibland påminna mig om att jag behöver äta och jag orkar arbeta på ett helt annat sätt än tidigare.

Stresshantering via qigongen

Jag har också haft problem med stress och utmattning. Ganska tidigt i min qigongträning löstes dessa problem. Nu känner jag mig starkare än innan jag fick dessa besvär och känner mig både lugnare och nöjdare. Jag har även fått mycket mer energi i största allmänhet.

Qigongen är central i livet

Jag är glad att jag har tagit tag i detta och förutom många goda resultat har qigongen gett mig en mängd nya vänner. Jag känner att jag är gladare och öppnare än förut och kan vara mer närvarande i en mängd olika situationer. Qigongen är verksam på så många olika plan, både det fysiska och det psykiska blir påverkat. Via träningen har jag fått många insikter och idag är qigongen en av de grundläggande byggstenarna i mitt liv.

Daniel Björkdahl