Gittan besväras inte längre av åderbråck och dålig hållning

Jag har allmänt sett varit frisk i mitt liv; jag har både gympat, simmat och åkt skidor på motionsnivå. Trots det började min rygg krångla i ett tidigt skede och min hållning var urusel. Jag såg ut som ett s. Efter att jag fått mitt andra barn i trettioårsåldern fick jag svåra åderbråck. Jag hade svårt att sitta och stå stilla och jag hade hela tiden en tyngdkänsla i benen. Jag genomgick flera operationer på 1980-talet och en läkare som opererade mig sade att han aldrig sett ett så svårt fall av åderbråck. Jag blev helt beroende av stödstrumpor, de blev mitt andra skinn. Då jag fyllde femtio slutade jag gympa på grund av ett krånglande knä och för att det inte kändes bra i brösten och underlivet.

Värken och inkontinensen försvann

I september 1995 såg jag en annons i Göteborgsposten gällande Zhineng Qigong och anmälde mig direkt. Jag kände genast att det var bra för mig, lite som antigymnastik och annorlunda än den gymnastik jag tidigare hållit på med. I början på juni år 1997 gick jag igen en veckoslutskurs. Det var otroligt hett och obekvämt att ha stödstrumporna på. Andra dagen drog jag dem av mig och märkte att det var okej! Före det kunde jag inte ens stiga ur sängen utan att ha dem på mig och nu kunde jag plötsligt stå 50 minuter och träna utan dem! Samma år gick jag min första sommarkurs. Värken i benen försvann så gott som helt och mina fötter, där jag har Hallus valgus, dvs. snedställda stortåleder, blev bättre och min hållning förbättrades avsevärt. Jag led tidigare också av lindrig inkontinens, ett vanligt kvinnoproblem, men det har försvunnit helt. Väldigt skönt!

Axlarna läktes

Under samma tidsperiod gick även min ena axel ur led efter ett fall. Efter att den hade kommit tillbaka på plats kunde jag inte lyfta armen mer än femton grader. Tre månaders sjukgymnastik gjorde inte axeln bättre. Jag beslöt mig för att prova med qigongen. Två månader senare, då jag hade gått många veckoslutskurser och varje vecka deltagit i veckoträningar, kunde jag igen lyfta min arm. Några år senare hände samma sak med den andra axeln och den blev bra precis som den första med hjälp av qigong.

Jobbet tog över

Jag jobbade flera år som företagsmassör och fick bra resultat efter att jag hade gått Tuina-kursen som ordnas av European Zhineng Qigong. Den tillförde mitt arbete som massör en ny dimension. Jag tränade aktivt qigong och fick ofta kommentarer av mina klienter då jag hade varit på en veckoslutskurs. De tyckte att de kände skillnaden i mitt sätt att massera efter att jag deltagit i en helgkurs.
Av olika orsaker slutade jag med qigongen och jobbade alldeles för mycket. Vissa veckor kunde jag ha upp till 40 massageuppdrag. Jag pressade min kropp och i november 2007 sade min högra fot upp sig. Båda mina fötter var inflammerade och en läkare konstaterade att det inne i den högra vristen låg ett ben som var så skört att det kunde gå sönder om jag belastade det. Han sade att det fanns risk för att hela foten kollapsar. Sjukgymnastiken gjorde foten sämre, det kändes som om ett ben var löst i vristen och hindrade den att böjas. Jag hade värk och svårt att gå.

Något hände i mitt huvud

Efter tio års paus började jag träna qigong igen 2008. Sommaren 2011 gick jag igen en sommarkurs och då blev fötterna så gott som bra. Jag märkte också att det hände något i mitt huvud. Jag hade flugit av en häst 2009 och landat med en ordentlig smäll på rygg och huvud. Efter det har jag fortsatt att få förbättringar både i min hållning och i mina fötter, som har börjat räta ut sig trots Hallux valgus.

Blodtrycket gick ned

Blodtrycket gick ned

För några månader sedan fick jag olika symtom, bland annat stickningar och domningar i vänster arm och ben, som ledde till att jag togs in på sjukhus för undersökningar. De hittade ingen blodpropp, men konstaterade att jag hade TIA, en förvarning för blodpropp i hjärnan. Jag blev ordinerad flera mediciner som jag helst inte hade tagit. Några veckor senare fick jag samma symtom och då blev jag ordinerad en medicin till. Jag ville inte ha mera medicin så på sjukhuset ställde jag mig och gjorde la qi i en halv timme och då gick blodtrycket ned märkbart. Redan två veckor senare var mina blodvärden bra och jag vet att det var tack vare att jag tränade qigong.

Jag känner hur cirkulationen i min kropp kommer igång redan under avslappningen.
Idag skulle jag aldrig mera sluta träna qigong, det är min medicin och det är den som håller mig frisk. Qigong har inga biverkningar.

Gittan Eriksson