Angelicas sång påverkas positivt av qigongen

 Så länge jag kan minnas har jag varit en person som lidit en del av stress. Jag kunde ofta känna oro, vilsenhet och tomhet och hade en tendens att förstora upp saker och ting. Jag har också länge haft ont i både axlar och rygg och jag antar att det är stressen som satt sig där.

Jag kom i kontakt med qigong via min sångpedagog. Jag började träna själv dagligen och deltog även i veckoträningar. Under hösten 2012 och våren 2013 deltog jag sammantaget i tre helgkurser.

Axlarna hittade sin plats

Under sommaren 2013 deltog jag i min första sommarkurs. Det jobbade på ordentligt i mina axlar och min rygg. Min hållning blev lite bättre och vissa smärtor blev mindre. Det kändes som att axlarna hamnade på rätt plats och jag kan nu lättare slappna av. En annan konkret skillnad som ett resultat av qigongen kom under denna kurs. Jag kände att min andning kom djupare ner i magen. Jag har tidigare haft sådana spänningar i ryggen att jag inte kunnat andas normalt. Det resulterar i att jag hittar stödet lättare när jag sjunger och kan landa mer i bäckenet.

Mitt sjungande har fortsatt att påverkas positivt av qigongen. Jag har blivit bättre på att slappna av och jag sjunker liksom djupare ner i mig själv med min andning idag. Jag kan ta både högre och lägre toner och jag har fått en mer säker, varm och fyllig klang. Jag har även fått mer uthållighet än vad jag hade förr, jag orkar sjunga under längre perioder.

Jag märker idag att jag blivit mycket mer stresstålig. Jag kan hålla min tendens att förstora upp saker och bli nervös under kontroll med hjälp av mina dagliga qigongpass. Jag har även blivit lite bättre på att hantera min nervositet före ett uppträdande med sång. Ibland kan jag till och med hitta en viss tjusning i den.

Jag vågar vara här och nu

Jag vågar vara här och nu

I min vardag har jag märkt att jag blivit bättre på att möta nya situationer och människor, blivit mer medveten om min omgivning och vågar vara mer här och nu. Jag hänger inte heller upp mig lika mycket på vad andra människor säger eller gör som jag tidigare gjorde omedvetet Jag kan lätt bli blyg och kan då ha svårt för att ta kontakt med andra människor. Qigongen gör mig mer öppen och modig och jag uppskattar fler människor än vanligt. Det är ett ständigt pågående arbete och en otrolig känsla då jag känner att saker börjat förändras; Jag har blivit lugnare och mer positiv som ett resultat av min qigongträning och hittar idag lättare harmoni.

Angelica Krans