Annicas ulcerös kolit och slitna axlar blir bättre

År 2003 fick jag problem med diarre, blodig avföring och svåra magsmärtor som återkom i intervaller. 2004 fick jag diagnosen ulcerös kolit, vilket står för en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom. Mitt arbete var stressigt, arbetsdagarna långa och jag reste mycket. När ulcerös kolit en gång brutit ut aktiveras sjukdomen lätt av stress. Efter några år av medicinering med klent resultat föreslog min läkare upprepade gånger att min ulcerösa kolit borde opereras. Han sade att 80-90% av de som har blivit opererade är nöjda med resultatet. Operationen innebär att tjocktarmen avlägsnas. Jag tänkte, tänk om jag hör till den 10 eller 20% som inte blir nöjd och kände mig tveksam. Jag började fundera på vad jag kan göra för att minska stressen i mitt liv.

Börjar aktivt träna qigong 2008

Jag blev redan för flera år sedan intresserad av qigong genom en tidningsartikel men vidtog då inga åtgärder. 2007 läste jag en annan artikel om zhineng qigong och om dess positiva inverkan på en långvarig migränpatient. Då beslöt jag att det här kunde vara någonting också för mig. Jag behövde verkligen gå ner i varv, lära mig att stanna upp och lyssna till min kropp, tänka positivt och inse att jag inte behöver ha kontroll över allting. Jag anmälde mig till en helgkurs hösten 2008.
Efter min första kurs började jag träna någotsånär regelbundet hemma och deltog i veckoträningen. Jag upplevde inga omedelbara resultat genom träningen men det kändes bra. Den första helgkursen följdes av flera helgkurser, höstkurser och vinterkurser. Nu har jag också varit på 3 sommarkurser. Tidvis kan det bli kortare pauser i träningen. Då hjälper det ofta att gå på en helgkurs och finna motivation och påminna mig om att det här är viktigt och bra för mig. Numera tränar jag ½ till 1 timme per dag.

Qigongträningen ger goda resultat

Qigongträningen ger goda resultat

Efter att ha tränat regelbundet en längre tid insåg jag plötsligt att jag inte hade haft problem på länge med mina slitna axlar. Dessutom hade jag blivit lugnare och fått en högre stresshanteringsförmåga. Jag kunde ta det lugnt i svåra situationer och i stället för att bli arg och nervös kunde jag fokusera på hur jag på bästa sätt kunde finna en lösning till problemet.  
I början efter min diagnos på tarmsjukdomen behövde jag kortisontabletter kontinuerligt eller med bara små kortisonfria pauser. Efter fem års träning har jag lyckats vända den onda cirkeln och klarar mig nu tidvis under längre perioder helt utan kortison. Jag övergick till deltidsarbete 2010 och har via det här och min qigongträning lyckats få ner stressnivåerna i mitt liv. Jag har kunnat undvika en operation viket känns otroligt skönt.

Återhämtar sig snabbare från gallstens- och axeloperation

Jag opererades för fyra år sedan för gallsten och för två år sedan för en omfattande senbristning i axeln. Genast efter bägge operationerna började jag träna lyft upp qi, dock inte genast med den opererade armen. Där tänkte jag bara att armen gjorde rörelserna. Läkningsprocessen fortskred i båda fallen snabbare och i synnerhet efter gallstensoperation behövdes ingen smärtlindring alls.

Qigong-världen får en central roll

Jag tränar qigong för att må bättre och för att stärka både kropp och sinne. Qigongen har blivit en del av mig och via den har min livskvalitet avsevärt förbättras. Jag har också kunnat fortsätta mitt deltidsarbete helt utan sjukfrånvaro. Det känns så skönt att kunna sluta ögonen, glömma omgivningen och låta mig omslutas av den lugna och rogivande  "qigong-världen".

Annica Söderström