Markus spännande resa

Via kampsporten

Jag började träna qigong för drygt två år sedan. Jag tränade kung fu och ville på något sätt få in mer av den mentala biten. Jag började också känna mer och mer att det var skönt att bara stå stilla, att finna en frid och inse att inget jagade en. En före detta kollega hade rekommenderat Zhineng Qigong tidigare så jag gick en helgkurs. Jag såg det i början mest som fysisk övning, men på något sätt kände jag att det var bra för mig även mentalt. Jag fortsatte och tränade mer eller mindre varje dag i två år. Det kändes bra, jag fick igång blodflödet, väckte kroppen och blev lugn. Jag tränar inte kung fu just nu, utan har valt att fokusera på crossfit och framför allt qigong. Jag tror det kan bli riktigt bra för min fysiska såväl som mentala hälsa.

Lugn och harmonisk i qi-fältet

Det är betydligt bättre att träna tillsammans i en grupp än ensam, men det är en helt ny nivå på en sommarkurs. När folk berättade om den trodde jag inte att det kunde vara så här bra! Vetenskapen kan verkligen inte förklara allt, en del saker får man bara acceptera. Redan första dan när jag kom hit till sommarkursen så kände jag mig lugn och harmonisk och sen dess har jag känt mig så, det är en fantastiskt skön känsla. Man är lycklig helt enkelt, det känns som att man flyter omkring, lugnt och stilla, man har tid att tänka efter och se sig själv. Jag har börjat att mera och mera följa min intuition, att lita på den. Det märks att de andra genomgår samma sak, det är en väldig harmoni i samvaron här.

Markus spännande resa Allt som händer i kroppen är fascinerande. Jag trodde jag hade en hyfsat vältränad och stark kropp, förvisso beroende av massage. Men axlarna satt fel och jag hade låsningar överallt visade det sig. Det första som hände var att rynkan mellan ögonbrynen försvann. Sedan lossade axeln och flyttade sig så sakteliga bakåt, snyggt och prydligt. Då kom bröstkorgen på plats och revbenen som varit lite missformade rättade till sig. Muskler har slappnat av, hela kroppen är mjuk, inte minst fötterna. Jag var stenhård nere i ryggen i början men sedan det släppte för några dagar sedan känns hela kroppen smidigare. Påsarna under ögonen är borta. Dessutom har bröstet öppnats upp och istället för det livlöst platta bröst som en deltagare noterade i början av sommarkursen har mina lungor nu fått mycket mer plats och jag har hittat en djup och stabil basstämma som älskar att sjunga!

Även huvudet får sitt

Men det mest spännande är det emotionella som händer. Redan första dagen lade sig en frid över sinnet och medvetandet lyftes, jag såg mig själv och mina handlingar tydligt. Bröstkorgen som öppnades upp var kanske mitt hjärta som öppnades? Jag vågade stå på scen och läsa dikter om den förvirring som min missbrukspersonlighet - som jag tills alldeles nyligen inte varit medveten om - gett upphov till. En missbrukspersonlighet som omöjliggjort alla försök till djupare relationer. Att lära sig leva med detta kommer att bli tufft och då kommer det lugn jag får genom qigong verkligen att behövas, liksom den kära och varma familj jag hittat här.

Qigongen kom verkligen in i mitt liv vid rätt tid. Man behöver mindre sömn när man tränar qigong, så plats för träning kommer att skapas för denna dunderkur av lycka från insidan. Det ska bli spännande att se vad som händer på den resa jag just påbörjat.

Markus Auvinen