Petras fibromyalgi blir bättre

Jag har alltid varit en person som haft många järn i elden och också idrottat mycket, så som spinning, tränat på gym, sprungit, ja så där som alla gör. Men så en dag gick det inte längre. Det tog bara stopp! Jag gick nästintill in i väggen och jag kunde inte förmå mig att träna längre.

Diagnosen fibromyalgi

Då upptäckte jag yogan och den gav mig både fysisk och mental träning, men med åren fick jag mer och mer ont i kroppen utan att förstå varför. Vad jag än gjorde så blev värken värre och till slut kunde jag inte yoga heller. Förra året, efter tre år med smärtor, fick jag diagnosen fibromyalgi.

Provat mycket

Jag har ändå förstått att rörelser är bra, även om jag inte hittat vilka som passar bra för just min kropp. Jag har provat mycket; mindfulness, bassängträning, smärtskola, avspänning, sjukgymnastik - men inget har kunnat ge mig någon långvarig positiv effekt.

Googlade fibromyalgi

När jag läste om qigong i en tidning blev jag nyfiken och googlade "qigong och fibromyalgi" och jag hittade då en av de personliga berättelserna. Jag läste den och ytterligare några och efter det bestämde mig för att gå en helgkurs.

Petras fibromyalgi blir bättre På kursen var det en väldigt trevlig stämning och det kändes bra. När jag kom hem på söndagskvällen blev jag förvånad över hur full av energi jag var. Jag hade mer energi än jag haft på år och dar. Jag var euforisk! Min mamma och hennes man kom på besök och frågade leendes vad det var med mig. Det kändes som att jag svävade på moln. Visserligen hade jag fortfarande ont i kroppen, men nu hade jag ont med ett leende.

Jag bestämde mig rätt snabbt för att även gå sommarkursen och det har jag verkligen inte ångrat. Träningen har öppnat upp min kropp och mitt hårda skal börjar försvinna. Värk i tumgreppet, som jag haft i flera år, har försvunnit helt. Under sommarkursen tog jag varken värk- eller sömntabletter. Jag har haft sömnproblem i många år. Jag sover dåligt och vaknar lätt, men på kursen har jag sovit jättebra. En kväll somnade jag efter kvällsträningen och vaknade fem på morgonen utan att ha vaknat en enda gång. Det var fantastiskt!

Snabba resultat

Jag blir väldigt glad av träningen och jag blir glad över att kunna bestämma över kroppen. Qigong är ett underbart sätt att röra på sig och dessutom få snabba resultat - både fysiskt och mentalt. Jag hade aldrig trott att det skulle gå så snabbt. Det bästa av allt är att jag kan göra detta varje dag och nästan vart som helst! Qigongen ger mig en trygghet och ett lugn. Kroppen har blivit så mjuk, rörlig och glad - jag vet inte när jag känt mig sådan!

Vill hjula

Jag känner mig som 11 år igen och skulle bara vilja hjula på gräsmattan. Jag har fått livet tillbaka!

Petra Bäcklin