Karis armskador blev bättre av qigong

Krossad armbåge slutade värka

Jag började träna qigong på grund av en cykelolycka i slutet av 1990-talet. Min högra armbåge blev helt krossad och jag har fortfarande en metalltriangel som håller ihop den. När jag började träna qigong fungerade armbågen som väderleksbarometer och läkaren sa att jag alltid kommer att känna av den. Men det gör jag inte. Den har inte värkt på flera år.

Qigong i stället för fysioterapi

Senare ramlade jag en gång till på den armbågsskadade armen och fick problem med axeln. Då fick jag den att fungera igen tack vare qigong. År 2011 föll jag och skadade den vänstra axeln. Det gjorde fruktansvärt ont och jag uppmanades gå till läkare för att få den ordentligt undersökt. Uppmuntrad av vår lokala kontaktperson gick jag på gruppträningarna ändå, fastän jag inte kunde göra övningarna ordentligt.Kari's armskador blev bättre av qigong

Enligt röntgenbilderna var ingenting brutet men jag ordinerades starka värkmediciner och 15 timmar fysioterapi. Jag visade qigongrörelserna för en fysioterapeut som sa "Oj, vilka bra rörelser! Fortsätt med det där. Inte behöver du någon fysioterapi". Jag tränade Qigong. Med qigongträningen blev armen gradvis bättre och efter några månader kunde jag lyfta armen ordentligt igen. Numera gör det ont bara när jag gör vissa rörelser bakåt.

Hjälp att hantera pensioneringen

Jag hade något år kvar till pensionering när jag började träna. Jag hade väldigt gärna fortsatt arbeta och var mycket nere, men med hjälp av qigong kunde jag balansera upp nedstämdheten.

Åderbråck försvunnit, bättre hållning

Jag har också märkt på andra sätt hur bra träningen är. Jag har till exempel haft ganska mycket åderbråck på benen som har försvunnit av sig själv. Min hållning har också blivit väldigt mycket bättre och det gläder mig mycket.

Sommarkurs stark upplevelse

Jag har gått många kurser och varje gång har jag tänkt att det var den bästa kursen någonsin. Så bra har det varit varje gång. I fjol deltog jag på min första sommarkurs. Innan kursen hade jag haft en mycket tuff period med ansträngande åtaganden och mina vänner i träningsgruppen tyckte att jag behövde en sommarkurs för att hålla ihop. Det var en stark upplevelse att vara där. Först då började kroppen på ett djupare plan förstå vad qigongträning handlar om. Qireglering och qi-fält hade jag till exempel länge svårt att förstå och jag tyckte det lät mystiskt. Men trots att hjärnan inte fattat så har kroppen förstått hur bra qigong är.

Kari Appelgren