Ulla fick sin rygg i skick med hjälp av qigong

Handikappande diskbråck

Min rygg började krångla för över 20 år sedan, innan jag fick mitt tredje barn. Jag hade diskbråck och bråckbildningar. Ibland kunde jag inte sitta på flera månader och jag var två gånger långtidssjukskriven. I början av 1990-talet hade jag en arbetsresa på 40 kilometer men jag kunde inte köra bil när ryggen värkte utan jag behövde bli skjutsad och ligga ner i baksätet. Jag var beroende av andras hjälp i många situationer, till exempel för att lyfta eller flytta saker. I många år var högra sidan avdomnad ända ner till tårna.

Prövat mycket

Min syster släpade mig till min första helgkurs i Lyft upp qi. Hon hade tränat qigong länge. Själv hade jag blivit så van vid smärtorna och handikappet att jag tänkte att det var en del av mitt liv. Jag hade prövat på allt möjligt såsom specialläkare och fysioterapi. För ungefär fem år sedan fick jag remiss till en operation. Jag var sjukskriven hela den hösten och skulle opereras i december. Men sedan fick jag en ny läkare som ansåg att en operation inte skulle hjälpa. Det bekräftades av en tredje ortoped på ett privatsjukhus som utförde avancerade ryggoperationer. Istället ordinerades jag medicin och pilates som jag tränade i något år. Sen övergav jag det eftersom vissa rörelser tycktes göra mig sämre. Sidan domnade om jag inte gjorde rörelserna helt rätt.

På sommarkursen tänkte jag första gången att jag kan bli frisk

Det gick ett par år mellan min första och andra qigongkurs och det var först efter den andra som jag började träna regelbundet. Jag lärde mig rörelserna bättre och märkte att de hjälpte. Förra året gick jag min första sommarkurs och den fick stor betydelse. Då tänkte jag för första gången att jag kan bli frisk. Ulla fick sin rygg i skick med hjälp av qigong

I dag lever jag helt normalt

I dag lever jag helt normalt. Jag är inte längre beroende av andras hjälp. Jag klarar allt hemarbete själv; dammsugning, mattpiskning, gräsklippning. Förra året kunde jag inte sitta på golvet under sommarkursen men i år har det inte varit något problem. Jag körde hit med bil, 40 mil. Någon vecka tidigare körde jag 60 mil i ett sträck vilket tidigare var otänkbart.

Stressar mindre, sover bättre

Qigong hjälper också mot stress. Jag sover bättre och mår bättre på alla vis. Jag arbetar som gymnasielärare och även om jag tycker om att undervisa tar det på krafterna. Vanligtvis var jag helt slut när läsåret var till ända. Nu är jag inte längre ett vrak i början av sommaren och allt flera arbetskamrater och vänner börjar bli intresserade av qigong när de ser mina förbättringar.

Ulla Koiranen