Åsas migrän försvann efter vinterkursen i Shenxin Qigong

Nu har det gått ungefär ett och ett halvt år sedan jag började med zhineng qigong. När jag började träna var mitt största problem migrän och huvudvärk. Migrän hade jag vid den tiden ca 10 dagar i månaden och resten av dagarna hade jag vanlig huvudvärk. Dessutom led jag mycket av värk i korsryggen, av spända axlar och av värk i nacken. Sommaren 2011 deltog jag i sommarkurserna (både kurs ett och kurs två) och efter det hade jag migrän ungefär fem dagar i månaden. För att säga det kort kan man säga att alla mina smärtproblem reducerades med hälften efter sommarkurserna.

Migränen under kontroll efter vinterkursen 2012

I februari 2012 deltog jag i vinterkursen. Precis på samma sätt som under sommarkurserna fick jag uppleva en migränfri träning under vinterkursen, vilket var en njutning i sig eftersom jag inte kunnat motionera på många år just på grund av att migränen hade satt stopp för det. Under kursen fick jag rådet att träna en specifik qigongövning – dunqiang – om jag skulle få ett eventuellt migränanfall, och jag bestämde mig för att testa övningen så fort jag kom hem. Men det första tillfället fick jag redan på hemresan i en skakig hytt på Finlandsbåten. Efter en lång, ansträngande och svettig morgonsession, kände jag fortfarande av litet huvudvärk och slängde av gammal vana i mig migränmedicin och i ett huj var värken borta. Eftersom det vanligtvis tar ganska lång tid innan migränmedicin börjar verka, förstod jag vilken kraft det fanns i dunqiang och jag bestämde mig för att pröva den som metod.

Eldprovet på hemmaplan

Den första veckan efter vinterkursen kunde jag stoppa flera migränanfall enbart med hjälp av denna enskilda övning. Det är verkligen stort för en pillerkonsument i stora mått som mig att kunna sätta apoteket på hyllan när migränen slår till. Men det verkliga eldprovet för min skalle kom när jag två veckor efter kursen sov bara 5 timmar. I vanliga fall skulle en sådan här nattsömn på momangen leda till en maratonlång migränattack. Men den här gången var migränen borta. På morgonen gick jag omkring på ovana ben, jag var yr, kunde inte förstå att jag var jag, att det här var verklighet, att migränen inte kom. Jag skrattade och jag grät när jag slutligen insåg att den inte skulle infinna sig. Jag kände eufori över mitt tillfrisknande, lycka och tacksamhet över mitt kommande friska liv, sorg över det som varit etc. etc.

Det här hade aldrig tidigare i mitt liv hänt mig. Jag som alltid varit styrd av migränen när det gäller sömnen. Jag som alltid har varit tvungen att sova minst 9 timmar för att undvika total utslagenhet. Och nu stod jag upprätt på stadiga och starka ben.

Mår bättre än någonsin

Nu har det gått ca tre veckor efter vinterkursen och jag har aldrig tidigare i mitt liv mått så här bra rent migränmässigt. Jag har inte alls haft migrän eller huvudvärk under den här perioden. Ända sedan tonåren när hormonerna började stöka omkring i min kropp har migränen gjort mig handikappad en gång i månaden. Att min migrän har en biologisk komponent blev helt klart för mig när jag var gravid med min son eftersom jag under den här perioden var helt migränfri.

Vinterkursen nådde ända ner till en biologisk nivå eftersom jag inte har haft migrän ens vid menstruation. Dessutom har jag klarat mig med sju-åtta timmars sömn utan att få migrän och jag har känt mig pigg och glad på dagarna.

Åsa Slotte mår bättre än någonsin efter att ha varit med på vinterkursen 2012

Övriga förbättringar

Jag upplever att jag har fått en ny slags styrka i mina armar och ben och min kropp känns lätt. Den enda smärta jag har kvar är en lätt nacksmärta. Jag har ingen smärta i axlarna och ryggen, inte ens när jag vrider på ryggen. Det känns enkelt att stiga upp på morgonen i jämförelse med tidigare. Jag känner även att ett slags trötthets- och nedstämdhets- eller depressionstillstånd har släppt. Jag har +4 på mina glasögon och borde inte ens kunna läsa vad det står på vägskyltar. Efter sommarkurserna fick jag en förändring i mina ögon. Jag började se så pass mycket bättre att jag inte behövde använda glasögon i så stor utsträckning som förut. Efter vinterkursen märkte jag att jag utomhus, i solljuset, till och med kan läsa bussbiljetter och dagstidningar vilket är en klar förbättring. En kul grej var att min sångröst blev litet bättre.

"En ny hjärna och ett nytt hjärta"

Min observante sjuåring som givetvis hört alla diskussioner vi fört hemma hos oss om min fantastiska transformering sammanfattade det hela så här: "mamma har fått en ny hjärna och ett nytt hjärta"!

Åsa Slotte

Flera berättelser från Åsa Slotte :

Zhineng Qigong hjälpte Åsa med migränen