Zhineng Qigong hjälpte Åsa med migränen

Jag gick min första grundkurs i qigong hösten 2010 eftersom jag genom en vän hade fått veta att många blivit friska från sin migrän just genom att träna qigong.

Migrän sedan 6 års ålder

Jag har haft migrän ända sedan 6-års åldern, men den har aldrig varit så besvärlig som den var kring våren 2010. Förut hade jag kunnat leva någorlunda normalt men efter att jag år 2004 hade fått barn hade den successivt blivit alltmer ohanterlig. När det var som värst kunde jag varken sova för litet eller för mycket utan att få huvudvärk. Jag kunde inte heller motionera eller anstränga mig för mycket rent fysiskt utan att känna att migränen var på kommande. All form av stress gav förstås också huvudvärksanfall. Förutom att jag ofta hade migrän led jag dessutom av ständig spänningshuvudvärk. Till råga på allt hade jag även ofta ont i korsryggen, i nacken och i axlarna, vilket inte blev bättre av att jag i mitt jobb ofta satt framför datorn.

Zhineng Qigong hjälpte Åsa med migränen

Mjukare redan efter första kursen och pollenallergin försvann

När jag alltså i oktober 2010 gick min första grundkurs i qigong var jag rätt så desperat och urtrött på att gå med ständig smärta. Redan efter första grundkursen märkte jag att nacken, axlarna och ryggen kändes mjukare. Jag kände att qigongen gjorde mig lugnare och min dagliga spänningshuvudvärk blev litet bättre. Jag började träna qigong varje dag och var med på våra gruppträningar i Åbo och jag märkte att mina migränattacker började komma mindre ofta och att de inte var lika intensiva som förut. Våren 2011 deltog jag i några helgkurser bl.a. i Lyft upp qi 2 och i en Shenxin-kurs. Efter varje kurs jag gick kunde jag känna hur min kropp och mina huvudvärksproblem förbättrades. När sommaren kom upptäckte jag att min pollenallergi hade försvunnit.

Migränen blev bättre på sommarkursen och synen förbättrades

När jag anlände till sommarkursen 2011 var jag bombsäker på att jag skulle få ligga många dagar med migrän eftersom jag insåg att jag inte skulle få sova exakt så många timmar som jag brukade göra där hemma för att undvika ett anfall. Men så blev det inte. I början av kursen hade jag migrän de tre första nätterna men efter det var migränen som bortblåst. Ibland kunde jag känna av litet huvudvärk på morgonen men när undervisningen satte igång försvann den helt och hållet. Jag deltog både på nivå 1 och på nivå 2 i årets sommarkurs och fick stora förändringar i mina axlar, rygg och nacke. Min korsrygg är för tillfället mycket bättre än den har varit på många år och den har aldrig varit så mjuk. Förutom allt detta förändrades även min syn mot det bättre hållet. Innan sommarkursen behövde jag dagligen använda glasögon – både till läsning och till vardagliga behov; jag kunde t.ex. inte läsa vad det stod på vägskyltar. Nu kan jag t.o.m. gå och handla eller ringa med mobiltelefonen utan dem. Nu efter sommarkursen använder jag mina glasögon när jag läser men jag klarar mig utan dem i mycket större utsträckning än förut. Migränen är nu mycket bättre än den var innan sommarkursen och jag har börjat kunna göra sådana saker igen som definitivt skulle ha gett mig anfall förut.

För mig blev sommarkursen en upplevelse som präglades av en total smärtfrihet och jag kände hur både min kropp och mitt inre fylldes av energi. Jag vill tacka alla som var med för en jättefin sommarkurs!

Åsa Slotte

Flera berättelser från Åsa Slotte :

Åsas migrän försvann efter vinterkursen i Shenxin Qigong