Hela familjen åker på sommarkurs

Hela familjen trivs på sommarkurserna och gläds med varandras förbättringar

Familjen består av Ildiko och Anders, barnen Mathias, Sara och lillebror Anton. Här berättar de om vad de fått ut av träningen.

Ildiko fick oväntad förbättring i ett skadat knä

- Jag började med qigongen av en slump för 10 år sedan. Jag hade inte ens tänkt på att mitt knä skulle kunna bli bättre. Det är en gammal idrottsskada jag har som läkaren sa inte skulle kunna bli bättre. Jag hade accepterat att det skulle vara så. Jag hade ändå haft ett jättebra liv. Jag tyckte det var skönt med qigongen, ett sätt att kunna koppla av som småbarnsmamma. Trots det tränade jag bara väldigt sporadiskt på den tiden.

Men på min första sommarkurs fick jag verkligen smak på qigongen. Under en av kursens armträningar sköljde en varm våg genom mitt vänstra ben. Cirkulationen tog fart och efter träningen kunde jag bara konstatera att benet var rakare och knäet rörde sig mer! Jag blev så lycklig över det oväntade resultatet att den gav mig glädje och beslutsamhet att träna mer, träna regelbundet, träna varje dag. Vilket jag gjorde.

Hela familjen åker på sommarkurs Nästa sommarkurs var jag där med en svag pirrande känsla i magen, tänk om det skulle hända något mer. Fast jag vågade inte ens hoppas. Jag tränade bara och var lycklig. Men nu började det verkligen hända saker. Min magkatarr försvann, knäet blev allt rörligare och jag kunde till och med böja knäet tillräckligt för att kunna träna dunqiang. Lyckan jag kände över att kunna träna dunqiang följde mig hem och sporrade mig att träna ännu mer, varje dag, både morgon och kväll. Ju mer jag tränade, desto mer förbättrades mitt knä och min hälsa.

Jag fick styrkan den hösten till ett avslut och till att börja ett nytt liv. Med qigongträningen omvandlades denna kris till en möjlig utveckling för mig.

Jag har lärt känna min kropp mer och mer. Tidigare bara nyttjade jag den. Det jag tycker är bra med qigongen är att man inte behöver något dyrt gymkort, inga speciella kläder, tider som man ska passa utan man kan träna hemma, när man vill och behöver ingen barnvakt. Qigongen är verkligen något för folket och det enda som kan hindra en är den egna viljan.

Vi har alltid varit en familj med bra sammanhållning men det är ändå så roligt att kunna vara här tillsammans och se förbättringarna som kommer hos var och en. Det är spännande att vara här på sommarkursen, berättar Ildiko.

Anders ryggont försvann under kursen

-Jag uppskattar att vara här på kurs och jag gillar att träna väldigt mycket. Jag ser det som en utmaning och jag märker att jag har blivit mycket mjukare i kroppen. Jag började nog med qigongen för ca 3 år sedan. Den här kursen hade jag ont i ryggen när jag kom hit och det har försvunnit nu, säger Anders.

Hanterar svårigheter med lugn

Familjen pratar om att det är intressant att se hur man kan hantera livets svårigheter och utmaningar. – Vi har fått en liten, sålt hus och byggt hus under en kort period. Man kan hantera det genom att börja bråka med varandra eller så kan man komplettera, stärka varandra och lösa situationerna lugnt. Jag tycker att vi har lyckats med det, säger Ildiko.

Klarare i huvudet

Mathias har alltid varit som en fisk i vattnet och efter förra sommarkursen blev han som en delfin. – När vi är på kurs så kan vi lämna allt det vardagliga hemma och ha det roligt. Jag har blivit mjukare i kroppen och lite klarare i huvudet av att träna qigong, säger Mathias. – Jag spelar innebandy, säger Sara, och det blir man väldigt stel av. Jag hade svårt att böja mig förut men nu går det bra. – En lite kul grej var när jag var höggravid och vi hade firmafest på jobbet med boule. Jag märkte vilken fokus jag hade när jag skulle kasta klotet, säger Ildiko.

Barnen är friskare

- Vi märker att lille Anton är också pigg och glad och klarar av att hantera så många människor på ett bra sätt, som annars kan vara jobbigt för en bebis. Vi får skörda att vi har varit med på sommarkurser efteråt, under hösten. Efter förra årets kurs så har barnen inte varit sjuka en enda gång, avslutar Ildiko.

Familjen Nordgren