Qigongen bygger Maddes självkänsla

För mig är qigongen ett verktyg som hjälper mig att ta mig mot mitt mål i livet. Tidigare kunde jag ofta känna vilsenhet, tomhet och brist på mening. Detta trots att jag tyckte att jag "hade allt" – underbar man, gullig bäbis, spännande karriär, cool lägenhet, aktivt friluftsliv, många vänner och ett stort socialt umgänge. Jag höll kontakten med alla. Utom med mig själv.

Ledgångsreumatism

Till slut sa kroppen ifrån. Jag fick ledgångsreumatism. Livskris, identitetskris, stelhet och smärta men samtidigt en chans för mig att stanna upp.

Bygger självkänsla

Genom qigongen, i tystnad, stillhet, med slutna ögon får jag syn på mig själv igen. Jag förstår mer och mer vem jag är, vilka behov jag har, vad jag tycker om och vad jag inte tycker om. Jag bygger upp min självkänsla.

Värt varenda minut

Det här är ett stort jobb som tar tid men är värt varenda minut spenderad. Att ha en fast grund att stå på, att veta vem jag är och vart jag är på väg är för mig det absolut mest basala och helt nödvändigt för att leva ett meningsfullt liv.

Hittat förhållningssätt

Allmäntillståndet pga ledgångsreumatismen är helt återställt till det normala och jag har ingen inflammation längre. Flera leder som jag tidigare hade värk, svullnad och stelhet i har blivit friska. Dock är ena foten och båda handlederna fortfarande stela. Jag kämpar på med dem och känner att det får ta den tid det tar. Tack vare qigongen har jag hittat ett förhållningssätt att leva med en kropp som inte på alla sätt fungerar som jag skulle önska.

Qigong bygger självkänsla

Hantera livet

Att träna qigong innebär för mig att öva mig i att hantera livet. Under träningen kommer många små saker upp som ska bemästras, att stanna i fokus och inte låta mig påverkas av störande yttre moment som att någon hostar, salen är för varm, lamporna för starka, foten värker, byxorna sitter snett, träningstempot för långsamt eller att en fluga surrar runt mig. Jag övar i att styra mina tankar till att låta detta passera utan att känna irritation, ilska eller någon annan negativ känsla. Sen går jag ut i livet och applicerar det här på större grejer, superskönt att inte behöva lägga energi på att bli irriterad på vad hon eller han sa eller gjorde och massa andra saker jag tidigare omedvetet hängde upp mig på.

Hjälp till lugn och acceptans

Qigongen hjälper mig att öva upp min förmåga att se skillnad på vad jag kan påverka och vad jag inte kan påverka. Den hjälper mig till lugn och acceptans. Det är skönt att inte vara så beroende av att de yttre förutsättningarna ska vara på vissa sätt för att jag ska må bra. En liten men ändå påtaglig grej kring det här är att jag numera inte bryr mig om hur ljust det är i rummet när jag sover.

Qigongen som livsstil

Qigong är så mycket mer än träning. Det är för mig en livsstil. Träningen i sig ger livsenergi men den ger mig också klarhet i vad som ger eller tar energi i andra områden av livet såsom kost, miljö, relationer, tankar. All den tid jag lägger på att träna qigong får jag tillbaka flera gånger om genom att jag inte längre springer runt i livet och gör, äter och tänker massa saker som egentligen inte är för mig.

Madeleine Grimhusen