Birgits ryggont har försvunnit

Min dotter Madeleine visade markanta förbättringar i sin sjukdomsbild efter att ha börjat träna Zhineng Qigong. Det fick mig att gå min första kurs 2004. Det var inget speciellt jag ville komma tillrätta med då, utan det var av nyfikenhet jag började. Jag gick en del helgkurser och var med på den gemensamma träningen i Stockholm.

Nu ville jag gå sommarkurs

Efter ett tag kände jag att jag skulle vilja gå på sommarkursen och det tyckte ju Madeleine var jättekul. Hon hade ju varit med på flera sommarkurser och visste hur bra det var. Första året var en upplevelse med boendet och alla bestämda tider med träning, mat osv. Man behövde inte tänka någonting själv. Och det gick faktiskt väldigt bra att ha det på det sättet och jag var fast besluten att jag skulle fortsätta.

Ryggont försvunnit och ökad förståelse för människors olikheter

I samband med en olyckshändelse förra våren skadade jag ryggen men kunde med bl.a. qigongens hjälp bli bättre. Tyvärr blev jag sämre igen och i våras fick jag diagnosen spinal stenos, en förträngning mellan 4 och 5:e ryggkotan. Doktorn sa "Behöver du värktabletter kan du få det, men annars ingen behandling". Om jag skulle få väldigt ont skulle jag få en akuttid för en operation. Då tänkte jag "aldrig i livet", det här fixar jag med hjälp av qigongen.

Birgit Grimhusen stor Nu sitter jag här i slutet av sommarkursen och ryggen är riktigt bra! Det är jättehärligt nu och det är så skönt att inte ha ont. Både i år och förra sommaren var jag här med både min dotter och mitt barnbarn Nora. Mentalt är jag lite lugnare och min förståelse för människors olikheter har ökat. Tidigare kunde jag ibland ha en rejäl förkylning med feber och så, men det har jag inte haft på många år nu.

Efter träning sover jag gott

Jag kan verkligen rekommendera andra att börja med qigong. Tänk bara att man i min ålder -pensionär- kan bli smidigare i kroppen. Det är väldigt rofyllt med qigong och en fin gemenskap. Jag tränar varje kväll ungefär en timme och sen sover jag gott.

Madeleine och jag brukar träna tillsammans när vi är på vårt lantställe. Vi har en altan med en fantastisk utsikt. Vi brukar stå där när det är vindstilla och som musik har vi havets brus och fåglarnas kvitter.

Birgit Grimhusen