Zhineng Qigong ökar Elisabeths livskvalitet

När jag började med qigongen hade jag länge sökt ett sätt att må bättre på. Jag gick omkring med en diffus känsla av att livet kunde vara rikare och vackrare, trots att jag har allt man kan önska sig; en underbar familj, ett motiverande jobb och ett mysigt hem. Jag kände mig lite sliten och trött och jag hade inte ens tänkt tanken att jag kunde vara helt frisk eller helt utan smärta.

Inte ifrågasatt smärta

För mig har en viss nivå av smärta, i form av huvudvärk och nack- och ryggbesvär, varit en del av livet och jag har inte ifrågasatt den. Har man fött fyra barn och i tur och ordning burit dem på ena höften samtidigt som man fixat nåt annat med sin lediga hand så är det naturligt att ha lite ont i axlarna. Jag tror att de flesta av oss har lite krämpor som vi försöker åtgärda med värkmedicin eller läkarbesök och ingen ifrågasätter att det är så. Insikten om livets värde och vikten av förebyggande hälsofrämjande arbete saknas. Visst går vi på gym och äter hälsosamt, men det är kanske mera för att vi idag förväntas vara vackra, slanka och vältränade än för att vi respekterar livet i sig som en gåva som behöver vårdas.

Zhineng Qigong ökar Elisabeths livskvalitet

Alldagliga problem

Det är lätt att tro på den här qigongmetoden. Man ser ju alla dom här personliga berättelserna och träffar människor som fått mycket hjälp. Ändå har det varit svårt för mig att tro att träningen kommer att minska också min smärta. Mina problem är ju så alldagliga och jag är så van vid dem. Men det är klart att smärtan sänker min livskvalitet och det tänker jag inte längre låta den göra. Från att jag var litet skeptisk i början har min tilltro till att metoden fungerar också för mig vuxit sig stark.

Inre lugn

Under min första sommarkurs gick det upp för mig att qigongen hjälper mig att skapa ett inre lugn och att bli herre över mitt liv. Vårt samhälle är fullt av skräp, som marknadsförs med kraft och som vi får i oss genom alla sinnen. Att lyssna på sin kropp och följa sin väg till ett meningsfullt, rikt och friskt liv är inte lätt. Qigongen ger mig styrka att göra val som jag vet att befrämjar mitt välmående. En styrka som jag bara delvis haft tidigare. Nu vet jag att jag genom träningen dagligen ökar min livskraft och förbättrar min livskvalitet.

Öka visdomen

Zhineng Qigongs syfte att öka visdomen och höja förmågan att förstå och behärska livet är precis rätt för mig. Att jag kan göra det med regelbunden, daglig träning av enkla övningar är fantastiskt. Visst skulle det vara enklare att ta en värktablett eller gå till en massör och fortsätta livet som förut, men då lurar jag bara mig själv och får endast en tillfällig lindring. När jag tränar sker en verklig förändring som är i mina egna händer. Dessutom är de "biverkningar" jag fått av qigongen mycket trevligare än medicinernas: större lugn, smidigare kropp, bättre sömn, mindre sömnbehov och ökad pigghet och glädje.

Elisabeth Helenelund