Lena har vågat minska på sina mediciner

Jag fick ulcerös kolit, kronisk inflammation i tjocktarmen, för fem år sedan. Jag har inte haft några skov utan i princip mått dåligt hela tiden. Jag kände mig handikappad och jag behövde hela tiden tänka på var toaletterna fanns. Ville inte gå ut och äta, var låg hela tiden och var extremt deppig. Jag hade lite energi och sov mycket, vägde bara 42 kilo. Jag som tidigare varit pigg och glad och alltid dansat orkade nu knappt gå en liten promenad.

Starka mediciner

Läkarna gav mig cortison och givetvis lyssnade jag på dem. Det hjälpte men när jag trappade ner kom problemen tillbaka. Jag fick andra mediciner och till slut gick jag på väldigt starka grejer. Under min sjukdomstid har jag fått väldigt mycket mediciner och jag var trött på alla dem eftersom biverkningarna var svåra.

Så jag började leta andra grejer, la om kosten, tog mineralanalyser med mera. Det funkade ett tag men så rasade det igen. I mars i år gav läkarna mig två alternativ, cellgifter eller stomipåse. Hade jag inte varit så envis och fortsatt leta hade jag förmodligen suttit där med stomipåse.

Lenas liv har vänt

Kontakt med qigong

Genom en granne, som visste att jag inte mådde så bra, kom jag i kontakt med qigongen. I mars gick jag en helgkurs. Innan kursen var jag så dålig att jag tänkte hoppa över den. Trodde inte jag skulle klara att ta mig dit men kontaktpersonen övertalade mig att komma. Jag kände att jag inte skulle kunna stå en hel dag, att jag inte skulle klara det och var konstant orolig. Men jag kunde vara med på kursen hela tiden. Var inte på toa en enda gång och behövde varken sätta eller lägga mig ner under övningarna.

Jag sov över hos min kusin den natten. Jag trodde att jag skulle vara tvungen att lägga mig direkt efter kursen men jag lagade mat tills hon kom hem istället. Åkte och handlade lite. Köpte faktiskt nötter, annat gott och åt en massa. Jag var jättepigg och vi satt upp länge på kvällen. Trots att jag sov på en soffa så sov jag jättegott. Under söndagen var jag också med hela dagen. När jag körde hem kände jag att det var någonting som hände i kroppen. Något gjorde att jag kände mig lugn och trygg.

Tränat varje dag

Sedan dess har jag tränat Zhineng Qigong varje dag. Jag var väldigt upprymd efter kursen, kände mig för första gången på länge ganska glad. Jag var någonting på spåret. Efter två månader kunde jag sluta med medicinen. Det hade jag inte vågat utan qigongen, jag har dessutom gått upp fyra kilo. Min man märkte direkt efter kursen att jag var gladare, hade fått mer energi till att umgås med min två åriga dotter och att fixa saker på ett helt annat sätt än vad jag haft på länge. Jag har blivit mycket lugnare och jag räknar med att bli helt återställd av qigongträningen.

Jag har också mycket stressrelaterade problem att bearbeta. Det hade jag inte vågat eller orkat ta tag i om jag inte haft en metod där jag känner mig trygg och lugn, där jag får energin att förändra. Många vänner säger att jag är mycket gladare och piggare nu. Jag kan göra vardagliga saker som att gå på bio eller umgås med vänner över en god bit mat som jag dessutom kan njuta av. Livet har vänt lite.

Lena Evertsson