Zhineng Qigong gav Mona bättre ork

Jag började träna Zhineng Qigong för att jag hade svåra problem med axlarna. Jag jobbade som lärare och jag hade så ont i axlarna att jag ibland inte kunde skriva på tavlan. Jag fick börja använda OH-projektor så att jag kunde luta handen mot den när jag skrev. Jag gick till läkare och fick remisser till sjukgymnastik, massage och allt det där klassiska man försöker med när man har ont. Så kom en dag när jag tänkte att jag skulle kunna prova en kurs i tai chi på Hangö Sommaruni. Men de hade ingen kurs i tai chi det året, utan de hade en kurs i Zhineng Qigong, så jag gick den istället.

Stelhet i kroppen gradvis bättre

När jag gick min första kurs var jag så stel i axlarna att jag varken fick händerna upp över huvudet eller ut till sidorna. Jag kunde inte heller föra armarna bakom kroppen. På kursen märkte jag att jag fick samma reaktioner av qigongträningen som jag hade fått av akupunktur. Så jag tänkte att om akupunktur och det här kan ge samma resultat, så föredrar jag nog att träna själv istället för att någon sticker nålar i mig. Jag märkte också hur effektiv avslappningsövning det är. Plötsligt kunde jag känna att något föll ner utan att jag själv visste att jag slappnade av just den muskeln.

Jag gick flera kurser och fick så småningom ihop en träningsgrupp i Hangö. Den fysiska förbättringen skedde gradvis, så att den knappt märktes dag för dag. Plötsligt kunde jag märka att jag kunde göra rörelser som jag inte hade klarat av innan. Numera är jag mycket mjukare och rörligare i kroppen. Jag märker också att jag har bättre ork.

Träning med Zhineng Qigong ger bättre ork

För några år sedan skulle min man och jag vandra upp för ett fjäll i norra Norge. Han har bättre ork än jag, och efter en stund var jag så andfådd att jag fick be honom fortsätta utan mig. Jag satte mig på en sten för att vänta på honom. För att ha något vettigt att göra medan jag väntade, tränade jag lite La Qi. Efter en stunds träning ställde jag mig upp och började gå igen. Jag gick hela vägen upp till toppen utan problem. Min man blev väldigt förvånad när jag dök upp. Efter den erfarenheten har jag börjat använda La Qi när något är lite kämpigt. Det funkar alltid bra.

Zhineng Qigong ger Mona styrka

Större lugn och mental styrka

Jag märker också att qigongträningen har påverkat mig mentalt. Jag har aldrig varit någon hetsig människa, men jag känner att jag kan behärska mitt lugn bättre nu än tidigare. Jag minns inte när jag senast blev irriterad eller nedslagen. Numera kan jag däremot säga ifrån när något är fel, istället för att vara tyst och gå hem och låtsas som ingenting.

Genom träningen har jag insett att man är sin egen värsta fiende när man tänker negativt. Den negativa känslan man får då är verkligen destruktiv. Så fort man tänker tanken att man inte orkar, så har man gett upp. Det har jag lärt mig av Zhineng Qigong. Den insikten använde jag till exempel när vi var på cykeltur i kuperad terräng i Mölle. När det blev lite jobbigt i uppförsbackarna, tänkte jag att jag nog orkar lite till – och plötsligt var vi framme.

Personlig utveckling med Zhineng Qigong

Jag tränar Zhineng Qigong för att jag mår bra av det. Rent fysiskt så hålls rörligheten på en helt annan nivå än om jag inte tränar. Mentalt så kan jag klara av betydligt mera än vad jag annars skulle klara. Efter min första kurs har det blivit många fler och under det senaste året har jag gått både Höstkurs och Sommarkurs. Det känns bra att man kan gå vidare och fortsätta sin personliga utveckling genom träning med Zhineng Qigong.

Mona Nyström-Hansen