Miras fibromyalgi försvann

Mina besvär började med förstoppning efter en förlossning 1986, sömnproblem kom 1996. Tre år senare, 1999, började musklerna i nacke och skuldror att bli stela och spända, det kändes som träningsvärk. På min arbetsplats fick jag 2001 akupunktur av en sjukgymnast i flera månader, men blev bara sämre. Blev även svullen i kroppen och muskelbesvären spreds till hela kroppen. Smärtorna var så besvärliga att jag hade svårt att gå.

Jag fick byta jobb, var ledig under uppsägningstiden, men blev bara sämre. Efter en tid på det nya jobbet uppmanades jag att gå till företagsläkaren. Vid det laget var jag svullen överallt i kroppen och hade svåra smärtor. Smärtorna som börjat i musklerna och ökat successivt hade nu även spridits till lederna. Jag fick kortisonsprutor i nedre delen av ryggen, men blev först mycket sämre, därefter ungefär som innan sprutorna. Jag hade svårigheter att äta, men gick ändå upp i vikt från ca 60 kg till nästan 80 kg.

Helt sjukskriven sedan 2002

Helt sjukskriven var jag alltsedan hösten 2002. Jag led även av panikångest. Så fort någon närmade sig blev jag stel och fick kvävningskänslor. Symtomen på panikångest var flera och jag hade även kraftig huvudvärk. Jag kände mig misslyckad, olycklig och hade nu mycket svårt att gå p.g.a. smärtor som förflyttades i hela kroppen. Min hy hade en mörklila ton och jag tålde inte varma bad. Jag åt väldigt lite, mest bara flytande kost - annars fick jag kvävningskänslor. Hade även svårigheter att prata p.g.a. besvär med käkarna.

Miras fibromyalgi försvann

Smärtenheten ställde diagnosen fibromyalgi

Diagnosen fibromyalgi fick jag när jag gick på Smärtenheten under våren 2003. Därefter deltog jag på Smärt-rehabiliterings-kliniken i grupp- och individuell behandling under 6 veckor, där jag även fick diagnosen bäckensmärta. Jag hade utöver värk i hela kroppen även känt förlamning och känslolöshet i benen sedan ca 1 år. Jag hade kontinuerliga smärtor, sömnsvårigheter, illamående, frusenhet och ofta domningar på olika ställen. Hade även minnesproblem och koncentrationsproblem samt uttalad trötthet. Var även nedstämd och orolig. Mediciner som jag fick hjälpte inte. Jag deltog i Mental träning i totalt 16 veckor. Jag upplevde dock ingen förbättring på smärtorna av alla dessa insatser, men fick dock viss hjälp att hantera smärtorna. Jag hade mest ont i lederna och musklerna var så spända. Efter flera års försämring började man tala om att förtidspensionera mig, men jag ville inte detta. Min arbetsgivare rekommenderade mig som en sista utväg att prova Zhineng Qigong. Jag blev samtidigt rekommenderad att prova kinesisk akupunktur som jag först gick på 4-5 gånger och blev kroppsligen lite bättre för varje gång, både med smärtorna och med svullnaden.

Mycket bättre efter första helgkursen i Lyft upp Qi

Min första helgkurs i Lyft upp Qi gick jag hösten 2004. Då förvånades jag över att jag orkade stå hela tiden, när jag i vanliga fall hade svårt att stå stilla i mer än ett par sekunder utan att bli svimfärdig. Jag var van vid att hålla i mig om jag skulle stå upp. Kände direkt att det var rätt med Zhineng Qigong. Smärtorna var mycket bättre redan efter första helgkursen och jag kunde röra mig bättre, stå mycket bättre och kvävningskänslorna var borta. Svårigheterna med att äta, dricka och prata hade jag haft sedan 2001, besvären gick över vid första helgkursen. Efter en tid var mina smärtor helt borta. Har sedan dess fortsatt träna Qigong regelbundet, 2 gånger om dagen.

Började arbetsträna drygt 1 månad efter helgkursen

Drygt 1 månad efter min första helgkurs började jag arbetsträna och trappade successivt upp till heltidstjänstgöring. Heltid har jag arbetat sedan början av 2005. Kilona fortsatte att rasa. Mångåriga förstoppningsbesvär kändes bättre redan efter första helgkursen och besvären är idag helt borta. Även sömnen blev mycket bättre i samband med att jag började träna Qigong. Ytterligare ett resultat är att förkylningar inte kommer längre. Känner jag tendens till förkylning så gör jag lite extra Qigongträning kvällstid och det går över. 

Glad och positiv – en konstant utveckling på alla plan

Jag har förstått att jag tidigare omedvetet misshandlat min kropp. Jag har varit för snäll och inte sagt ifrån, tagit på mig skuld av olika slag. Skrattar åt otrevliga personer idag, medan jag förr började gråta. Kunde tidigare heller inte utsätta mig för något sorgligt, t.ex. TV-nyheterna, för då kom tårarna. Jag hade tidigare svårt att stänga av tankarna, medan jag idag har mycket bättre kontroll. Det pågår en konstant utveckling hos mig, också i det att jag kommer underfund med mina behov. Idag är jag mycket glad och positiv. Jag har utvecklats och kan handskas med alla problem, är samlad och lugn. Tycker om mig själv och känner mig vackrare än någonsin, känner t.o.m. att jag åldras långsammare tack vare Zhineng Qigong.

Jag försöker gå på varje gruppträning som organiseras på min ort, vilket känns jättebra. Om jag missar att träna en dag, så saknar jag det, men jag får inte tillbaka några fibromyalgisymtom om jag inte tränar.

Känner mig säker på att det är Zhineng Qigongs förtjänst att mina besvär försvunnit, redan efter första helgkursen kändes allt mycket bättre.

Mira Rasic