Qigong har hjälpt Gunilla att bli av med ischias och mentala problem

Under åren 1999 och 2000 hände en rad olika saker som påverkade mitt liv. Jag arbetade inom äldreomsorgen och det var ett högt tempo med en stor belastning vilket gjorde mig stressad. Det skedde även en traumatisk händelse på jobbet. Samma år blev jag gravid och under sommaren dog min mormor och morfar med en dags mellanrum. De stod mig mycket nära och det gav stor sorg i hjärtat.

Min hälsa blev allt sämre

Min son fick svår kolik en månad efter att han föddes, år 2000. Det gjorde att jag sov dåligt och när koliken var över fick min son svårt att lära sig sova. Allt fokus låg på mitt barn och jag hann inte med mig själv. Det gick inte att slappna av. Jag var helt slut och pulsen slog fort. Även om jag ville sova så kunde jag inte. För att hämta kraft åt jag en massa mat och godis. Men det hjälpte ju inte. De dagar jag kände mig lite bättre försökte jag röra på mig och gå ut och promenera. Jag orkade knappt ta mig hem och stressen bara skenade iväg.

Försämrad andning och sömnsvårigheter gav ångest

Från 2001 träffade jag fler läkare som gav mig olika diagnoser, till exempel depression, neuros och ångest. Jag provade flera olika antidepressiva mediciner, men ingen fungerade fullt ut. Någon blev jag tom sjukare av. Under den här perioden led jag av en massa symtom, bland annat huvudvärk, muskelspänningar i kroppen, magproblem med förstoppning och hög puls. Jag var ofta ledsen och yr, hade sömnsvårigheter och ångest. Dessutom fick jag svårt att andas.

Tillslut, år 2006, fick jag troligen rätt diagnos; utmattningsdepression och posttraumatiskt stress syndrom.

Qigong har hjälpt Gunilla att bli av med ischias och mentala problem

Fri från depression och ångest

Sommaren 2004 gick jag min första sommarkurs och det var också min första kontakt med Zhineng Qigong. Jag fortsatte direkt träna regelbundet hemma. Efter det har jag gått ytterligare två sommarkurser.

Spänningarna i kroppen har minskat enormt. När jag vilar så kan jag slappna av. Magen fungerar normalt och det har blivit lättare att andas. Mina tankar har lugnat ner sig och jag kan se på livet med glädje. Jag är fri från både min depression och ångest.

Ingen ischias längre, bättre minne och bearbetning av sorg

Min kropp har blivit mjukare och rörligare. Yrseln har försvunnit så min balans är mycket bättre. Jag har även blivit fri från ischias. Jag sover bra, minnet och koncentrationen har blivit mycket bättre. Under sommarkursen 2007 kunde jag bearbeta min sorg efter morföräldrar och den tragiska händelsen på jobbet, som varit fastlåst så hårt. Äntligen kunde den öppna upp sig.

Sedan 2001 har jag varit sjukskriven en hel del. Av och till har jag har provat att arbetsträna men det har inte gått. Nu arbetstränar jag på ett bibliotek och det fungerar bra.

Qigong som medicin

Tack vare Qigongen har jag fått en hel del nycklar till min kropp och själ. Den har hjälpt mig att låsa upp många lås som varken läkare, antidepressiva mediciner eller sömntabletter har kunnat hjälpa mig med. Sedan en längre tid tillbaka har jag varit medicinfri. Min nuvarande läkare säger till mig att fortsätta med Qigongen och hon är förvånad att jag blivit så mycket bättre. Alla i min närhet ser en stor skillnad. Min medicin i dag heter Qigong.

Gunilla Ibrahim