Qigong gör livet lättare för John

Jag har alltid varit något av en sökare och hade tränat en del andra metoder innan jag hittade Zhineng Qigong 1998. Detta blev en vändning. Från att ha haft problem med koncentration, lätt stressa upp och känna mig trött, kände jag mig redan efter ett par veckor efter första helgkursen betydligt lugnare och mer fokuserad på jobbet.

Välja metod

Träningen gick bra och den positiva utvecklingen höll i sig under flera år. Med stärkt hälsa så orkade jag hålla allt högre tempo på jobbet. Samtidigt började jag slarva med Qigong-träningen. Jag tränade även andra metoder som konkurrerade om träningstiden. Trots fina resultat av Qigongen så hade jag svårt att välja bort de andra.

Mitt privatliv förändrades mycket under denna period samtidigt som min arbetssituation blev allt mer pressad. När jag nu behövde träningen som mest upphörde jag nästan att träna. Min hälsa försämrades påtagligt och stressproblemen kom tillbaka. Det tog ett par år innan jag insåg allvaret. Jag började träna aktivt igen.

Att jag inte tränade när jag egentligen behövde det som mest är förstås något jag ångrar mycket. Men jag har lärt mig läxan. Sedan 2006 fokuserar helt på Zhineng Qigong, tränar kontinuerligt och går på kurser så ofta jag kan.

Qigong gör livet lättare för John

Piggare, lugnare, starkare

Träningen har gett resultat. Jag känner mig piggare, lugnare, starkare och kan hantera stressiga situationer. Jag har ett krävande jobb och jag är övertygad att jag inte hade klarat det så bra om det inte hade varit för min träning.

Astma och tinnitus försvunnit

Jag har också fått fysiska resultat. Min syn har blivit bättre. Ansträngningsastma som jag haft sedan tonåren har försvunnit. Har haft tinnitus i många år men som nu är helt borta. Min hållning har förbättrats och en ryggskada i bröstryggen har läkt liksom en gammal knäskada.

Qigongen förbättrar också min kondition. När jag kommer hem från en sommarkurs och idrottar så är jag mycket starkare och uthålligare. Elitidrottare skulle förmodligen kunna förbättra sina resultat och minska risken för skador med hjälp av Zhineng Qigong.

Qigong som livsstil

Träningen har påverkat mina värderingar, vad jag prioriterar i livet. Vardagen och arbetslivet fungerar mycket bättre och min livskvalitet som helhet har ökat. Jag har hittat min metod. Mitt sökande fortsätter inom den.

John Johansen