Smärtan i Samsoms knä försvann

Zhineng Qigong har gett mig så mycket så därför är det självklart för mig att berätta min historia. Det var faktiskt alla personliga berättelserna som fick mig att ta steget att börja med Qigong. Om så många personer blivit hjälpta så borde det ju ligga något i träningen.

Fotbollsskada

För nästan 15 år sedan skadade jag mitt knä när jag spelade fotboll. Läkarna gav mig olika besked. År 2000 träffade jag en idrottsläkare som blev förvånad att jag ens kunde gå. Det blev ganska omgående operation, en omfattande sådan. I stort sett allt i mitt knä var skadat. Men trots att menisken var förstörd så lät läkaren stora delar vara kvar. Att ta ut den skulle kunna leda till artros.

Knäet blev stabilare efteråt men benet kändes svagt. Till slut blev jag övertalad av min sjukgymnast att gå till läkare. Det var år 2007. Efter övertalning gick jag med på en titthålsoperation. För mig har en operation alltid varit den sista utvägen och jag ville absolut inte att han skulle ta ut menisken. Innan operationen hade läkaren bråttom och hade inte tid att riktigt prata med mig. Men han var en meriterad överläkare så även om jag inte var helt bekväm med situationen så litade jag på honom.

Efteråt berättade han för mig att han tagit ut den skadade menisken. Det var rutin att göra det.

Värk i knäet

Sen började knäet värka. Jättemycket! Jag började halta när jag gick och snedbelastade kroppen. Och det blev bara värre med tiden. Jag gick till sjukgymnaster, naprapater, kiropraktorer, bland andra, men utan att bli av med smärtan.

Smärtan i Samsoms knä försvann

Till slut fick jag en ny tid hos läkaren. Det var som jag befarat. Värken i mitt knä var artros. Läkaren kunde inte göra något åt den, trots att operationen var orsaken. Värktabletter eller en ny operation var lösningen. Jag tappade hoppet.

Pessimistisk och bitter

Värken blev bara värre. Jag blev både pessimistisk och bitter över vad som hänt. Smärtan gjorde att jag inte kunde sova och jag kände mig som ett vrak. Vänner och kollegor märkte hur ont jag hade. På möten på jobbet kunde jag inte sitta stilla på grund av värken. Till slut sa en kollega till mig att jag borde testa Zhineng Qigong.

Till en början var jag skeptisk. Qigong var något jag förknippade med äldre damer och herrar i kinesiska parker. Inget för mig alltså men jag hade egentligen inget alternativ och inget att förlora. Jag hade ju provat allt.

Värken försvann

Jag gick en helgkurs. Egentligen skulle jag ha gått på AIKs premiär den helgen men jag hade sån värk att jag inte kunde gå dit. Redan första dagen kände jag att det var något speciellt med träningen. Då bestämde jag mig för att satsa på Zhineng Qigong. Jag fortsatte träna och knäet blev successivt bättre. Ganska snabbt försvann min värk.

Ingen av alla de metoder som jag testat har ens varit i närheten av att hjälpa mig på det sätt som Qigongen gjort. Jag kan gå obehindrat igen och har fått tillbaka mitt gamla liv. Min fysik är till och med bättre nu än före operationen.

Lugnt sinne

För var dag som går blir jag bättre, inte bara i knäet utan även mentalt. Egentligen har jag fått hjälp med allting. Jag har fått lugn och ro i sinnet, och tänker mer positivt. Träningen ger mig en chans att göra något åt min situation. Och Qigong är roligt. Det är få förunnat att ha en sådan lärare som Su Dongyue i sitt land. Det är imponerande och jag är väldigt tacksam.

Genom Qigongen öppnade sig en helt ny värld. Det är en värld som jag är väldigt glad över att jag kommit i kontakt med.

Samsom Asmelash