Zhineng Qigong hjälpte Ursula efter bröstcanceroperation

Jag började träna Qigong i september 2005 efter att ha genomgått en bröstcanceroperation och fått starka cytostat- och strålbehandlingar. Före min sjukdom uppdagades tyckte jag att jag var ganska frisk och tillfreds med livet. Visst hade jag vissa perioder i skolan jag jobbar i "bråttom, bråttom" och försökte nog på olika sätt varva ner. Men det blev lite halvhjärtat.

Lugn träningsmetod för cirkulationen

Eftersom jag visste att jag lätt kunde få problem med min högra arm från vars armhåla alla lymfkörtlar blivit borttagna på grund av cancern var jag noga med att så snabbt som möjligt börja med någon form av lugn träning, som inte skulle belasta armen för mycket men ändå hålla igång all slags cirkulation. Via vänner fick jag reda på att Qigong som träningsmetod passade just för kvinnor i min situation.

Mentalt förstod jag ju också att om min kropp "reagerade" så här starkt så var det ett tecken på att jag måste göra något för att ändra på mitt hektiska liv.

Hösten 2005 gick jag alltså min första helgkurs och märkte genast att sättet att träna och Qigongfilosofin tilltalade mig. Jag tränade ganska sporadiskt i början och först då jag gått min första sommarkurs 2006 så förstod jag på riktigt hur man egentligen borde träna. Efter den sommaren har jag försökt gå på så många kurser som jag bara kan och också försökt träna aktivt tillsammans med mina Qigongvänner i Åbo.

Känseln tillbaka i armhålan och mjukare i kroppen

Jag tycker det är lite svårt att berätta om resultat då jag inte kan berätta om så många konkreta sådana. Jag har blivit mjukare i kroppen och har inte så ont i nacke och axlar som jag tidigare då och då kunde ha. Min högra armhåla som efter operationen var utan känsel har börjat få mera känsla tillbaka. Om jag inte tränar på en tid märker jag det genast i kroppen; jag känner mig styv och stel och operationsärret känns som ett stramt gummiband.

Har ett större tålamod

Jag jobbar som lärare i en ganska stor skola där det hela tiden händer olika saker. Är övertygad om att Qigongträningen gjort att jag har mera tålamod med alla tonåringar och alla kolleger. Har insett att det verkligen går åt mängder av Qi att brusa upp och bli arg. Tror också att träningen gjort mig mindre benägen att oroa mig för att cancern skall återkomma.

En känsla av att kunna klara vad som helst

För att Qigongträningen skall fungera för mig, är jag beroende av alla härliga Qigongvänner som jag får träna med. Det känns så fint att träffa nya människor som det går så lätt att förstå, tycka om och diskutera med.

Jag är alltså väldigt tacksam för att jag lärt mig en metod som gör att jag själv kan påverka min hälsa och mitt sinne utan några yttre hjälpmedel. Om jag rentav blev satt i en liten, mörk fängelseskrubb så skulle jag ändå kunna göra La Qi. Det här är naturligtvis en symbolisk tanke för mig, men när jag vet det så inser jag att jag kommer att klara nästan vad som helst om jag tränar Qigong. Jag är också tacksam för alla inspirerade och förstående Qigonglärare som jag mött. Ett stort TACK går förstås till Mr Su som har introducerat Zhineng Qigongmetoden här i Norden. Zhineng qigoing hjälpte Ursula efter hennes bröst cancer operation

Ursula Öhrman