Patrick har blivit en bättre tävlingsdansare med Qigong

Att träna fysiskt är något vi vet är bra för oss, det gör oss både friskare och lyckligare. När jag var yngre tyckte jag inte om sport och hade dåligt bollsinne och ingen lust att tävla mot andra. En vacker dag upptäckte jag dans. När jag började ta lektioner kände jag mig lyckligare och förstod att det var bra för mig både fysiskt och mentalt. Min kropp och mitt sinnelag förändrades steg för steg till det bättre. Jag har fortsatt att dansa sedan dess och började tävla i dans för några år sedan.

Något år innan jag började tävla hörde jag talas om Qigong, men jag förstod inte vad det var bra för och jag trodde inte att jag skulle få någon nytta av det. Mamma insisterade på att jag skulle gå en tvådagarskurs med henne och till sist gick jag med på det. Under de dagarna ändrades min inställning dramatiskt. Jag förstod att det här var någonting viktigt och jag bestämde mig direkt för att jag ville fortsätta.

Varför jag tränar Qigong

Patrick har blivit en bättre tävlingsdansare med Qigong Nu har jag tränat i flera år. Min ursprungliga känsla lurade mig inte – det har hänt mycket sedan jag började. Det påstås att Qigong hjälper till att förbättra koncentrationen, stärker kroppen och ökar avslappningen. Jag ska berätta med några exempel hur det har påverkat mig, och så sammanfattar jag med tre anledningar varför jag tränar Qigong.

Bättre koncentration

På våren innan min första sommarkurs i Qigong började jag och min vän spela frisbeegolf för att få vara ute i naturen. Strax efter att jag kommit tillbaka från kursen gick jag min bästa rond och mina poäng tog ett stort kliv framåt. Koncentrationen och avslappningen gjorde mig fokuserad och det kändes som om allting för ovanlighetens skull gick min väg. Eftersom Qigong är helt orelaterat till den sporten fick jag en tanke att träningen kan hjälpa mig oavsett vad jag vill göra i livet.

Stark närvaro på tävlingar

Efter det började jag att tävla i dans. En sak som är gemensam för mina bästa tävlingar är känslan av närvaro. En gång var så känslan så stark att omgivningen rörde sig i slow-motion och varje rörelse blev helt rätt. När fokus förflyttas till nuet får prestationsångest och nervositet inte heller utrymme att störa. Målet för mig nu är att vara så koncentrerad som möjligt på tävlingarna för att prestera allra bäst.

Lättare att komma ihåg

Ett tredje exempel på hur koncentrationsförmågan ökat var på ett dansläger efter sommarkursen 2006. Under tre dagar lärde jag mig sju koreografier och kom ihåg alla på avslutningsdagen. Normalt sett brukar jag ha svårt att ta in nya steg och det brukar vara svårt att komma ihåg dem.

Den här förmågan att vara fokuserad och närvarande tror jag bidrar till att livet ibland blir precis som vi önskar, och i förlängningen är det som gör oss lyckliga. Den förmågan vill jag utveckla, och det är en anledning till varför jag väljer att träna Qigong.

Starkare kropp och bättre hållning

Qigong ger också mer energi, kroppen blir lättare, smidigare och starkare. Allt det behövs när man dansar. När jag började tävla var kroppen ganska svag och vissa rörelser gav mig ont i ryggen. På sommarkurserna i Qigong lär vi oss bra övningar som stärker ryggen och efter bara några få veckors intensiv träning försvann allt det onda och ryggen blev rakare och starkare. Hållningen, som jag fått mycket kritik för tidigare, blir successivt bättre.

Snabb återhämtning och mindre skador

Qigong är så skonsamt att man kan träna hur mycket som helst utan att skada sig. Många dansare skadar sig, men Qigong kan stärka kroppen så att skador aldrig inträffar och man kan också återställa kroppen snabbt efter tidigare skador. Jag har vid tillfällen haft ont i ryggen, knäet, armbågen, axeln, nacken och foten, men det har aldrig blivit några större problem av det eftersom jag tränar Qigong. Nuförtiden känner jag min kropp så väl att jag nästan aldrig skadar mig.

För mig som tävlar är den fysiska hälsan väldigt viktig. Övningarna i Qigong utgör en bra grund som underlättar all annan fysisk träning, eftersom de fokuserar på att kroppen ska vara frisk, stark och mjuk. Det här är den andra anledningen till att jag väljer att träna Qigong.

Avslappning ger ork och styrka

Den typen av dans jag ägnar mig åt är mycket intensiv och fysiskt krävande. En del frågar mig hur Qigong som har så lugna rörelser kan hjälpa mig med det. Svaret är att jag behöver vara avslappnad för att orka. När kroppen slappnar av blir den också mjukare och lättare, och då krävs mindre styrka för att göra rörelser. Energin möter inget motstånd i en avslappnad kropp, så genom avslappning kan jag öka min befintliga styrka. När energin flödar fritt i kroppen känns det som om jag skulle orka hur mycket som helst.

Snabb återhämtning

Att slappna av är inte så lätt som man kan tro. Avslappning behöver man också träna och det är något som är grundläggande i alla Qigongövningar. Avslappning i Qigong handlar inte om att lägga sig ner och inte spänna en muskel, utan är någonting man alltid strävar efter, till och med (snarare framför allt) när man står upp och när man rör sig. Tack vare den träningen kan jag snabbt återhämta mig och ladda upp energin i kroppen igen under det fåtal minuter jag har mellan två tävlingsronder. När jag återvänder till dansgolvet är energin åter på topp.

Vig och graciös

Avslappning påverkar inte bara energinivån utan också vigheten och hur graciös man är när man rör sig. För att bli en bättre dansare behöver jag utveckla min avslappning och det är den tredje anledningen till att jag väljer att träna Qigong.

Patrick Hinnelund