Anita kan återigen gå långa promenader med sin hund

För 5 år sedan såg jag en affisch om Zhineng Qigongs sommarkurser. Jag tog reda på lite mer information men tyckte att det kostade alldeles för mycket pengar.

Utsliten höft

Under 30 år hade jag jobbat inom långvården. Det senaste året var jag helt slut. Redan i maj sökte jag semester. De tre sista dagarna på jobbet kunde jag inte gå. Jag hade väldigt ont i ljumsken och fick gå på kryckor i flera veckor. Bil kunde jag inte köra på tre månader. Läkarna gav mig sprutor och mediciner. Ingenting hjälpte. Till slut sa de att höften var helt utsliten. Jag blev inte bra. Det var inte längre möjligt att gå långa promenader, jag som älskar att vandra och åka skidor. Andra med samma problem välkomnade mig in i gänget och menade att det var operation som gällde.

Men jag ville inte det. Jag ville göra något annat. Nu var det dags för mig att prova på Zhineng Qigong. Det fick vara värt pengarna. Jag började med en helgkurs och för fyra år sen gick jag min första sommarkurs. Efter första dagen på sommarkursen var jag beredd på att jag inte skulle kunna gå till träningssalen. Jag kunde nästan inte stå på benet, i alla fall inte en längre tid. Men på morgon efter kände jag ingenting.

Den fruktansvärda värken försvann

Anita kan återigen gå långa promenader med sin hund Kursen var jobbig men när jag kom hem märkte jag att jag hade blivit mycket bättre. Den fruktansvärda värk jag hade haft tidigare var nu försvunnen. Jag och min man skulle promenera till ett fik och då sa han "Du haltar ju inte alls nu". Det är en enorm livskvalitet för mig att kunna gå ut och gå med min hund varje dag.

Synen förbättrades efter en sommarkurs

Efter sommarkursen skulle jag åka och hälsa på min pappa och efter halva vägen fick jag stanna och ta av mig glasögonen för jag såg inte med dem längre. Jag gick tillbaka till min optiker och sa att mina glasögon är för svaga. När han då kollade synen igen visade det sig att de tvärtom var mycket för starka.

Innan kursen brukade jag få gå på toaletten på natten. Nu märkte jag att jag inte behövde det längre plus att jag nu fick sova hela nätterna.

Mår bättre mentalt

När jag var hemma och sjuk blev jag nästan deprimerad. Jag mådde riktigt dåligt av att inte kunna vara ute och gå och inte heller kunna köra bil. Nu mår jag mentalt mycket bättre. När jag tränar regelbundet känner jag dofter som jag inte känner annars och hör mer ljud. Jag känner mig riktigt stark.

Cirkulationen i mina händer är tillbaka

Vintertid brukar ena handen bli vit på grund av dålig cirkulation från ett ormbett. Under ett träningspass fick jag värk i den handen. Sen försvann värken och sedan dess har handen inte blivit vit mer.

Fotvårta försvann

Under cirka två års tid hade jag haft en fotvårta. Den började bli så stor att det gjorde ont när jag gick. Under förra sommarkursen när jag satt på golvet och strök under foten kände jag att vårtan helt plötslig var borta.

Det känns som att Qigongen har gått igenom hela min kropp och tagit bort alla bekymmer.

Anita Åstrand