Anna fick genomgå ytterligare en aortaoperation

Jag har tidigare berättat om hur jag har återhämtat mig bra efter en hjärtoperation och hur jag numera kan hantera min oro. (En länk till den berättelsen finns längst ner på sidan.)

Nytt bråck på aortan

I början på februari 2007 fick jag ett samtal från min hjärtläkare. I samband med en rutinkontroll med datortomografi hade de hittat ett brock på min aorta, i skarven mellan min nya del och den gamla aortan. Bråcket hade uppstått på grund av att limmet som använts vid den första operationen inte håller så bra i längden. Numera använder man inte detta lim när man opererar. Doktorn sa att de var tvungna att operera igen.

Svår hjärtoperation med osäker utgång

Jag blev både ledsen och arg. Jag ville inte vara med om det jobbiga en gång till. Efter att jag lugnat mig lite förstod jag att det skulle bli lättare, rent mentalt, än förra gången. Nu kunde jag förbereda mig mentalt och träna Qigong så mycket jag orkade innan operationen. Läkarna sa att detta skulle bli en tekniskt svårare operation än den förra eftersom de skulle byta ut aortabågen mot en ny, konstgjord båge. De artärer som går till huvud och armar var de tvugna att kapa och sy ihop med den nya bågen. De ville förbereda mig på att de inte visste riktigt hur det skulle gå.

Anna kände sig fysiskt och psykiskt stark, lite nervös men också laddad inför operationen.

Positivt tänkande och styrka

Efter som jag tränat så mycket Qigong, och antagligen är en positiv människa från början, visste jag att det inte var någon idé att tänka negativt. "Tänker jag positivt kommer det att lyckas", var min inställning. Jag åkte till Bollnäs och var med på min andra Vinterkurs i Shenxin Qigong. Jag kände mig både fysiskt och psykiskt stark. Under kursen bad jag att de som ville skulle tänka på mig när jag opererades för att operationen skulle gå extra bra. Jag fick goda råd av läraren om hur jag skulle gå tillväga med min träning efter operationen. Han sa att jag skulle ta det väldigt lugnt, träna avslappning och La Qi, men det viktigaste av allt var att träna mitt tålamod.

Lite ärrvävnad och lyckad operation

Den 23:e april var det dags för operation, jag var lite nervös och väldigt "laddad". Allt gick fantastiskt bra. Det hade sagts mig innan att operationen kunde ta ca12 timmar, men den tog 7 och läkarna hann göra allt de hade tänkt. De var förvånade att det gick så bra. Jag hade inte så mycket ärrbildningar från förra operationen som de hade förväntat sig. De behövde alltså inte ta bort så mycket ärrvävnad innan de nådde de delar som skulle opereras. Alla värden höll sig på en bra nivå hela vägen och dagen efter operationen kunde jag komma till en vanlig avdelning, då man vanligtvis, efter en så omfattande operation, behöver ligga kvar 4-5 dagar på thoraxintensiven. Jag stannade sammanlagt en vecka på sjukhuset, sedan kunde de inte hålla kvar mig där för alla värden var stabila och väldigt bra!

Snabb läkning

Läkningen efteråt har också gått väldigt fort, och efter sommarkursen kände jag mig otroligt frisk och stark. Jag vill gärna fortsätta mitt liv med en rivstart men kommer ihåg lärarens ord om tålamod och att det är viktigt att jag inte pressar mig för hårt.

Jag är så otroligt tacksam för att jag har hittat den här träningsmetoden som gör att min livskvalité ständigt förbättras!

Anna Ulin

Flera berättelser från Anna Ulin :

Anna kan hantera sin oro