Kristina har blivit starkare och fått mindre ont

Qigong-träningen har gjort att Kristina blivit starkare och fått mindre ont

SLE

Tidigare hade jag haft lätt för att hitta undanflykter till varför jag inte skulle börja med Qigong. Men nu tryckte både min sambo och hans kompis, som tränar Qigong på. Så våren 2006 var det dags för min första helg kurs. Det är snart 5 år sedan som jag fick diagnosen SLE: systematisk lupus erythematosus-autoimmun reumatisk relaterad sjukdom med flera i en. Att ha dessa sjukdomar innebär att funktionen av njurar, lungor och hjärta kan vara nedsatta samt ledvärk, trötthet och försämrad cirkulation med vita tår och fingrar som följd.

Mjukare i kroppen och mindre ledvärk

Efter att jag börjat träna Zhineng Qigong har jag blivit betydligt mjukare i kroppen. Jag har mera ork och min ledvärk är nästan helt borta.

Färre infektioner

Normalt sett med min diagnos har man två skov per år med väldiga infektioner i kroppen och ont i lederna och hög feber. Sedan 2005 har jag inte varit sjuk och jag har inte haft några skov direkt.

Bättre hållning och klarar konflikter på jobbet

Förut har jag haft problem med att ta på mig tröjan, lyfta tyngre saker och ta upp saker som jag tappat. Nu kan jag det bra mycket bättre. Jag jobbar som florist och det är egentligen inte ett så bra jobb för mig. Men jag har en tillmötesgående arbetsgivare och dessutom Qigongen, som bl.a. hjälper mig att stå rätt då jag tänker på min hållning och att ha kroppen reglerad. Konflikter på jobbet har jag haft svårt att hantera men nu har jag öppnat upp mer och kan vara mer lyhörd.

Mera ork

Min spänningsvärk nedanför axlarna och i övriga leder har minskat och nu kan jag sitta i skräddarställning vilket jag inte kunde tidigare. Jag har allmänt mera ork när det gäller t.ex. hushållsarbete och jag orkar även gå ut och dansa med mina kompisar. Vid skolavslutningar och till mors dag är det hektiska perioder på arbetet och då har jag verkligen känt att jag behövt Qigongen för att klara av det.

Efter årets sommarkurs när jag nu är på väg hem igen är jag så mycket mjukare, så mycket gladare och så mycket varmare. Jag har åter fått färg i ansiktet. Det syns att jag fått mer aptit på livet.

Kristina Andersson