Lilian finner sin trygghet i Qigong

Träna sinne och kropp

Jag har alltid varit intresserad av allt som har med hälsa att göra och tycker att det är viktigt att ha något att träna. Hösten 2005 gick jag min första helgkurs efter att en arbetskompis introducerat Qigongen för mig. Tidigare gick jag på gymnastik, men det kändes så stressigt. Qigongen ger mer. Man tränar både sinnet och kroppen. Man strävar efter att vara hel. Det känns bra!

Höga förväntningar

Jag jobbar som skolpsykolog. Det är ett krävande yrke, inte minst eftersom jag jobbar både på finska och på svenska. På min arbetsplats är jag ensam om dessa uppgifter. Det blir långa dagar och både jag och andra har väldigt höga förväntningar på mig.

Lilian finner sin trygghet i Qigong

Trygghet i Qigongen

Jag hade tidigare alltid varit jättefrisk och för mig är det väldigt viktigt att försöka hålla mig frisk. Men plötsligt var jag sjuk i en dödlig sjukdom. Det kunde jag inte riktigt svälja. Det känns viktigt att kunna göra något för att försvara min kropp. T.ex. nu när medicineringen är slut. Tidigare var jag livrädd för den stunden eftersom jag då skulle bli tvungen att själv hålla reda på min kropp och se till att den är frisk. Det känns bättre nu när jag har Qigongen. Jag har något att falla tillbaka på och det ger mig trygghet.

Qigongår

Läsåret 2005-2006 valde jag att ta tjänsteledigt för att ha mera tid för annat som känns viktigt i livet och som jag inte hade haft tillräckligt tid för när jag jobbade. Jag ville också ha en möjlighet att ta hand om mig själv bättre. Det kändes speciellt viktigt då jag gått igenom en bröstcancer. Mitt lediga år blev lite av ett "Qigongår" och jag deltog i många helgkurser och en sommarkurs.

Lugnare

Qigongen känns bra på alla sätt; bra i kroppen och bra i sinnet. Fysiskt har jag fått hjälp med de biverkningar som bröstcancern medförde. Jag har också blivit rakare i ryggen och fått bättre hållning. De största resultaten märker jag ändå på den mentala sidan. Numera kan jag ta det lugnare fastän det är stressigt. Jag går inte in i stressen på samma sätt, utan håller den utanför. Jag håller på att lära mig att ta en sak i sänder trots att mycket pressar på.

Vara sig själv

Det är också jättetrevligt att delta på sommarkurser. Speciellt roligt är det att lära känna nya människor från olika länder. När man sedan reser runt i världen vet man att i Göteborg bor Johanna och i Trondheim finns Ida. Nu när jag går min andra sommarkurs är det också roligt att träffa samma människor igen. Det är så fint att jag får komma hit och ingen fordrar något av mig; att få delta utan vardagens rollförväntningar. Allting fungerar ändå. Man har möjlighet att umgås med andra om man vill, men man kan också gå för sig själv och vara osocial om man vill det. Här får man vara sig själv.

Lilian Lyytikäinen