Inflammationen i Stigs knän försvann.

Det var en ren tillfällighet att jag började med qigong. Jag hade varit sjukskriven i nästan två år på grund av inflammation i bägge knäna. Jag kunde inte böja knäna särskilt mycket. Jag skulle opereras men operationen blev avlyst eftersom läkaren som skulle utföra ingreppet inte trodde att det skulle leda till förbättring.

Via en kinesolog fick jag höra talas om qigong. Så fick jag reklam om en qigongkurs som skulle arrangeras på ett hotell i Bergen. Jag hade inget att förlora så jag prövade. Under kursen blev jag överraskad av att jag hade mer smärta på andra platser i kroppen än knäna. Under kursen kunde jag för första gången på två – tre år gå ned på knä utan smärta. Smärtan kom tillbaka efter kursen men jag förstod att något hade hänt.

Förbättrad syn, inflammation i knäna försvann

Jag blev mycket bättre med egen träning och kunde börja arbeta igen. 2001 gick jag min första sommarkurs i Hamburgsund. Flera små förändringar har hänt sedan dess. Ett synkroniseringsfel på ögonen är borta samt att jag fått bättre syn. Och inflammationen i knäna är helt borta.

I år har jag för första gången på femton till tjugo år kunnat föra händerna över huvudet. Mina axlar är fortfarande stela men det finns hopp.

Mentalt lugnare

Mentalt har jag blivit lugnare, har fått lite andra perspektiv på livet och vad som betyder något. Jag har alltid hjälpt andra människor men nu hjälper jag mig själv också. Jag har bytt arbete för jag tänker mer på hälsan. Jag kan säga nej om jag inte har tid eller lust utan att känna dåligt samvete. I mitt nya arbete med multihandikappade barn (fysiskt och mentalt) är det också en stor fördel att kunna vara lugn när något händer.

Fingerträning för att förhindra brännskada

Jag har också haft praktisk nytta av qigong när jag fick en mugg kaffe på min underarm på arbetet. Jag kylde ner armen med kallt vatten en stund innan jag skulle resa hem. När jag satt i bilen fick jag en brännande känsla och jag tänkte; vad gör jag nu? Fingerträning. De tjugo minuter det tog att åka hem gjorde jag fingerträning. Efter en stund försvann den värsta smärtan och när jag kom hem fortsatte jag med kallt vatten och handkräm. Dagen efter var armen helt bra. Normalt borde det ha blivit någon form av brännskada.Stig blev frisk från knä inflammation

Jag har mycket att tacka qigongen för; bättre hälsa, bättre relationer till andra människor, goda vänner och en förändrad syn på livet. Jag hoppas att kunna få tillfälle att delta i de flesta sommarkurser i framtiden.

Stig Håvardstun