Lotta fick stora förbättringar i nacken efter en helgkurs

Jag skadade min nacke för ungefär ett år sedan i en traktorolycka på mitt jobb. Traktorn kom i gungning, jag hoppade upp och slog huvudet i taket. Nacken fick en smäll ovanifrån. Jag sjukskrivs på halvtid och en företagsläkare remitterade mig till en sjukgymnast. Där fick jag övningar för nacke och rygg. Smällen var inte så stor tyckte dom utan räknade med att jag skulle bli bra inom tre månader. Förmodligen var jag dock redan så stel i ryggen så smällen blev allvarligare för mig än vad den kanske skulle ha blivit för någon annan.

Smärtstillande behandling

Under några månader kämpade jag på och jobbade men sen höll det inte längre utan jag blev tvungen att gå tillbaka till företagshälsovården. Jag hade så ont! Mitt vardagliga liv fungerade inte. Jag remitterades till Sabbatsbergs ryggcentrum. Det var bra. Min smärta togs på allvar. Bara att de förstod mig kändes bra. Jag trodde att de skulle visa mig lite övningar och sen skulle nacken bli bra. När de pratade om sprutor trodde jag inte att det gällde mig. Så illa var det ju inte med min rygg och nacke. Men det var det... Jag började smärtbehandlingen och gick till en läkare och sjukgymnast varje vecka för att få sprutor med bedövningsmedel. Till och från hjälpte det lite. Det höll jag på med varje vecka i tre månader.

Qigong-kurs

Under tiden såg jag en lapp på en anslagstavla om en Qigong-kurs. Jag blev nyfiken och gick på en föreläsning. Qigong verkade intressant men lite konstigt också. Det verkade dock tillräckligt intressant för att jag skulle anmäla mig till en helgkurs.

Lotta fick stora förbättringar i nacken efter en helgkurs

Smärta försvann

Jag hade inga direkta förväntningar under kursen. Det var jobbigt och på söndag eftermiddagen var jag inte direkt överväldigad. Men några timmar senare, när jag kom hem, så märkte jag att smärtan i nacken hade släppt och muskelknutorna var borta! Jag var så glad att jag inte visste vart jag skulle ta vägen! Jag gick bara omkring och log!

När jag gick till Ryggcentrum nästföljande vecka var det nog första gången jag gick dit mer glädje. Jag hade berättat att jag skulle gå en kurs och dom tyckte att det var roligt! Dom blev väldigt förvånade över vad som hänt! Att jag kunde få de resultaten bara efter en helgkurs! Dom tyckte inte att det fanns så mycket mer dom kunde göra för min nacke utan tyckte att jag skulle fortsätta träna Qigong. Jag gick dit ytterligare några gånger för att vara säker på att smärtan inte skulle komma tillbaka. Dom var väldigt imponerade och ville ha information om Qigong. Jag hoppas att de kan rekommendera andra med rygg- och nackproblematik att träna.

Högre livskvalitet

Qigongträningen har också gjort att jag blivit lugnare, något som även min omgivning märker. Det är en stor skillnad på hur jag hanterar saker. Jag kan ta saker mer med ro istället för att stressa upp mig. Behovet av att göra en massa saker samtidigt finns inte längre till samma grad. Jag är gladare och positivare. Träningen har helt enkelt höjt min livskvalitet!

Lotta Östling