Annas rygg har blivit mycket bättre

Under lång tid har jag haft problem med korsryggen. I över tio år tränade jag på gym för att stärka rygg- och benmuskulatur. Under många år var jag besvärsfri, men för ett par år sedan verkade problemen komma tillbaka igen. Jag har länge varit nyfiken på Qigong, men aldrig börjat på någon kurs, eftersom jag var osäker på de olika kursernas kvalitet. Det var inte förrän jag via en vän hörde talas om Zhineng Qigong, som jag beslöt mig för att börja. Jag gick först på en drop-in-kurs för att känna på hur det var och under hösten 2005 gick jag en helgkurs. Jag blev väldigt nyfiken på att lära mig mer. Direkt efter kursen fortsatte jag att träna hemma. Jag trivdes med träningen.

Sura uppstötningar

Ganska snabbt märkte jag att träningen påverkade min mage som varit besvärlig ända sen jag var liten, med bl.a. sura uppstötningar i perioder. Ca en månad före kursen hade jag varit hos en läkare och fått tabletter mot mina sura uppstötningar, som plötsligt förvärrats. Periodvis har jag levt på olika hälsopreparat för att kurerar mig. När jag tränade Qigong försvann uppstötningarna. Nu har jag inte använt hälsopreparat på väldigt länge. Ibland kan besvären dyka upp igen, men inte lika ihållande. Det händer att jag måste ta en tablett från apoteket, men det brukar räcka med en enda. Det verkar som om träningen gör att tabletten fungerar bättre. Helt klart är det något som händer med min mage när jag tränar.

Annas rygg är mycket bättre

Stabil vikt

Jag har alltid varit smal och haft svårt att gå upp i vikt. Min fysiska träning, gym och löpning, gjorde till slut att jag tyckte att jag blev allt tunnare. Kosten är inte problemet för jag äter bra. Jag gick tom till en dietist men det gav inte så mycket. Vikten har blivit stabilare sedan jag började träna Qigong,. Det verkar som om mitt gamla sätt att träna stressade kroppen.

Jag kan fortfarande vara stel på morgonen när jag vaknar, men det går över under träning och på dagen känner jag ingenting. Ryggen känns stabilare nu och jag tror att mina besvär kommer att ge sig med tiden. I Qigongen får jag lära mig att stå rätt och inte svanka – något som säkert varit en bov i det hela. Jag blir mer och mer medveten om hur jag använder min kropp, och det är viktigt för att må bra!

Träna mentalt

Jag har också varit med i ett 6-veckors projekt och på en 4-dagars träningskurs. Det var intressant att träna med alla som varit med länge – för att inte tala om vilken skönhetsupplevelse det var att se när andra gjorde rörelserna! Träningen känns starkare när vi är många. Det är lätt att tro att Qigong skulle vara flummigt men det är det inte. På senare tid har jag börjat förstå att man tränar den mentala delen minst lika mycket. Det är detta som gör Qigongträningen så spännande! Det känns fantastiskt att ha kommit i kontakt med en metod som tränar både kropp och själ.

Anna Skagerfors