Ytterligare lindring av Beriths ansiktsneuralgi

Ge mig en svårighet
Och jag skall övervinna den
Och nästa, och nästa, och nästa
Varje pålagrad smärtstöt
Ödet har i beredskap,
Skall jag övervinna och överlista
Blir jag näst intill knäckt
Skall jag resa mig upp igen
Bredbent med händerna på höfterna
Ropar jag till stjärnorna
Neuronerna nebulosor
Kom igen bara, försök bara
Jag har hela tiden vunnit hittills!

Detta skrev jag några år efter det att jag fått ansiktsneuralgi pga en behandlingsskada för 21 år sedan. Jag hade fruktansvärda smärtor som ökade i intensitet och utbredningsområde. Efter sista operationen sa läkarexpertis att friskare blir jag inte, utan får vara nöjd om skadan inte försämras ytterligare. Det gällde verkligen att hitta en strategi för att klara sig såväl fysiskt som psykiskt. Jag läste ofta versen högt för mig själv och tänkte att har jag klarat mig så här långt så klarar jag resten också.

Berith's fortsatta qigong träning har resulterat i en ytterligare lindring av hennes ansiktsneuralgi

Jag bestämde mig tidigt för att aldrig ge upp, däremot måste man tillåta sig att vara ledsen ibland. Jag satte upp ett tufft mål: JAG SKALL HA ETT BÄTTRE LIV ÄN INNAN BEHANDLINGSSKADAN! Bättre liv än innan är ju omöjligt! Det kan du ju "aaaldrig" få, sa de som frågat mig hur jag står ut. Varför sätter du så utopiska mål? Kan du inte bara försöka lära dig att leva med smärtan och hoppas att den inte försämras, undrade några. Jag VILL inte försämra, jag vill MER än enbart förbättras: jag vill bli FRISK!

Då tänkte jag att det kanske dyker upp nya behandlingsmetoder i framtiden så det blir möjligt. Då skall jag vara redo! Ni skall veta att jag provat mycket både vad gäller traditionell läkarvård och alternativa behandlingsmetoder. Det har inte varit förgäves. Där har jag nått lindring men inte förbättring. Mycket av det jag gjort tidigare har lett mig fram till Zhineng Qigong.

Det är möjligt, jag visste det! Under sommarkursen 2005 försvann besvären på höger huvudhalva och är borta sedan dess. Jag kunde då sluta med medicineringen. Under årets sommarkurs skedde en förbättring även på vänster huvudhalva där Trigeminusnerven är skadad efter en tandoperation. Jag kunde stänga av min inopererade elektriska apparatur (se tidigare berättelse) och ha denna avstängd ända fram till mitten av september! Jag var smärtfri under flera månader! Därefter gjorde det så ont att jag fick sätta på den igen. De allra svåraste smärtstötarna verkar ändå vara borta! Det har inte varit möjligt att ha denna avstängd tidigare utan att ganska omgående få svår smärta. Detta är alltså jättestora förbättringar! Jag vill kunna känna mig oberoende av apparaturen, då det nog inte finns någon läkare idag som kan göra något åt om det gamla systemet skulle krångla.

Jag tränar Qigong varje dag och förbättras allt mer. Visst har jag svåra besvär fortfarande, men de har minskat avsevärt både i utbredningsområde och intensitet. Nu när det är kallare igen (jag klarar inte kyla under ca 18 grader) så ökar ju mina besvär, men jag märker fortsatta förbättringar.

Ge inte upp, träna på! Ju mer vi tränar ju snabbare blir vi ju friska. Tänk på att när jag nått så stora förbättringar efter att ha varit skadad i 21 år, så får du det också! Då står vi där: med ett ännu bättre liv, bättre än innan!

Det önskar jag Er alla!

Berith Lidberg

Kvänum

Flera berättelser från Berith Lidberg :

Berits ansiktsneuralgi lindrades under vintertid

Beriths ansiktsneuralgi blev hanterbar