Maartens spännande upptäcksresa

Mitt namn är Maarten och jag började träna Zhineng Qigong sommaren 2005. Under många år har jag vetat om att denna träningsform existerar, men det var ändå lite av en slump att jag tog klivet in i qigong-världen. Nu i efterskott undrar jag varför jag väntade så länge. Att träna Zhineng Qigong är en oerhört spännande resa och har blivit en viktig del av min personliga utveckling!

Jag har alltid gillat idrott och friluftsliv, och det har automatiskt blivit så att jag har prioriterat dessa aktiviteter framför mycket annat på min begränsade fritid. Sommaren 2005 var inte tänkt att bli ett undantag. Friluftsmänniska som jag är hade jag planerat att åka till Kebnekaise med Friskis & Svettis, men eftersom resan var fullbokad hände något ovanligt för mig: jag fick en lucka i min kalender. Nu i efterskott kan jag säga att det som först kändes som otur har visat sig vara ett riktigt lyckokast.

Träningen har övertygat Maarten om att människor har en mycket större potential än vad de tror. Eftersom jag bestämde mig på så kort varsel att prova på Zhineng Qigong hade jag inte hunnit bygga mig en uppfattning om hur det skulle vara att träna denna qigong-form och vad jag personligen skulle kunna få ut ur den. Det som är mest iögonfallande när man läser hemsidan är att många som har olika slags fysiska åkommor eller som t.ex. har varit utbrända eller deprimerade verkar ha bra effekt av träningen, inte sällan till den grad att de blir helt av med sina problem. Att Zhineng Qigong även har mycket att erbjuda till den som anser sig vara helt frisk var däremot en väldigt spännande upptäckt som jag först gjorde under själva sommarkursen.

Det som kanske gjorde mest intryck på mig under mina första träningsveckor var att Zhineng Qigong handlar lika mycket om att träna sinnet som kroppen, och att träningen egentligen aldrig tar slut. Efter ett års aktiv qigong-träning upplever jag att effekten hos mig är störst just på det mentala planet. Jag känner först och främst ett större lugn i allt jag gör och tror att jag är bättre rustad att hantera vissa situationer, både när det gäller det som jag kan påverka själv och det som jag inte kan påverka. Även om jag alltid har haft lätt att bita mig fast i vissa uppgifter känner jag mig också mer fokuserad än tidigare.

Under den korta tid som jag har tränat har jag blivit övertygad om att de flesta människor har en mycket större potential än vad de använder idag och att de kan styra sina liv mer än vad de tror. Zhineng Qigong är ett utmärkt sätt för oss moderna människor att utveckla förmågor som vi har inom oss och som annars skulle ha förblivit outvecklade eller latenta. Kombinationen av fysiska rörelser och träningen av sinnet gör att qigong också är en väg till större förståelse. Länge har jag trott att konsumtion av "extern kunskap" är det enda sättet att uppnå förståelse, men nu inser jag att den riktiga förståelsen kommer inifrån och att detta inte är en intellektuell process.

Att jag har börjat gilla Zhineng Qigong så mycket beror naturligtvis till stor del på alla dessa effekter och upplevelser, samt att mycket som man pratar om i qigong-sammanhang känns naturligt och positivt på ett självklart sätt. Det finns en hel del qigong-tankar som jag tror att jag sedan tidigare har haft inom mig, men som lätt kunde försvinna lite i bakgrundsbruset av alla andra tankar som man har i vardagslivet. Träningen gör att dessa enkla principer, såsom vikten av att le mycket, att tänka positivt och att hjälpa andra så gott man kan, har blivit mer explicita och finns i mina tankar varje dag.

Trots att jag redan i ett tidigt skede kände eller anade dessa positiva effekter av träningen har det ändå varit en process att öppna upp mig helt och hållet för vissa nya begrepp och tankar. De flesta av oss har gått i skolan och sedan studerat eller jobbat. Under den tiden bygger man en bild av hur världen fungerar, som ett pussel med många bitar. Att träna qigong betyder inte att man behöver kasta alla dessa pusselbitar, men man inser att man behöver ett ramverk som är lite större och som rymmer nya bitar. Det går kanske inte över en dag och det känns fortfarande lite ovan att t.ex. prata om saker som "qi" och "qi-fält", men det är det som man känner under själva träningen som gör att det blir mer och mer naturligt.

Alla som tränar Zhineng Qigong gör sin egen resa, men det som är lika för samtliga, nybörjare och mer erfarna qigongare, är att denna träningsmetod är enkel och skön, och att den utövas av väldigt trevliga personer. Det slår mig varje gång hur okomplicerad och hjärtlig kontakten är mellan personer från olika länder, ålderskategorier och yrkeskategorier i träningssammanhang. Stämningen är alltid underbar och det skrattas mycket mellan träningarna, vilket gör det till ett stort nöje att träna i grupp.

Jag hamnade inte på Kebnekaise sommaren 2005, men har i stället börjat bestiga ett annat, mycket högre berg. Jag har bara kommit en liten bit på vägen, men gillar utsikten redan nu. För många år sedan skrev en holländsk författare: "Livets mysterium är inte ett problem som ska lösas utan en verklighet som ska upplevas." Zhineng Qigong är för mig ett sätt att uppleva denna verklighet på ett djupare sätt än innan.

Maarten Sengers