Jonas ältar inte saker lika länge

Jag blev nyfiken på Qigongen efter att min fru varit på sin första sommarkurs och var helt uppfylld av den när hon kom hem. När jag gick min första kurs hade jag inte så stora förväntningar eftersom jag inte riktigt visste vad det var. Det var mycket jobbigare och tyngre än jag trodde.

Jag hade problem i kroppen som jag inte varit medveten om tidigare. Genom mitt arbete, som jag dessutom tyckte var tråkigt, hade jag blivit stel i kroppen och problemen i axlarna gjorde att jag hade svårt med allt ovanför huvudet. Även att böja sig ner och knyta skorna var svårt.

Jag har varit väldigt orolig och även negativ i mitt sätt att tänka. Världsliga saker, såsom ekonomi, bekymrade mig. Jag tyckte att det var väldigt obehagligt att prata inför människor och kunde inte tänka mig att jag idag skulle jobba som lärare. I relationer kunde jag vara retsam och småtaskig på ett dumt sätt.

Jonas är lugnare och mjukare i kroppen Jag har blivit mer medveten om hur mitt beteende påverkar mig. Nuförtiden är jag inte lika orolig för att säga eller göra fel. Jag brukar fråga mig vad det värsta är som kan hända. Jag har också blivit lite mer ödmjuk och bättre på att hantera t.ex. ilska. Det har jag stor nytta av i kontakten med elever och kollegor. Som lärare går det inte att skrika och gapa. Det löser inga problem!

Rent fysiskt så har jag idag en annan kroppskontroll. Det känns som jag klarar av att göra det jag vill i livet med en bättre hållning och mera ork. Som pappa har jag stor nytta av att kunna behålla lugnet.

Jag märker tydligt att de dagar jag tränar Qigong blir mycket bättre. Det är en trygghet att ha ett redskap om jag skulle drabbas av en sjukdom eller en olycka. Jag skadade tummen i en snickerimaskin och i det läget kunde jag behålla lugnet på ett sätt som varit svårt att göra tidigare.

Vad som än händer är det viktigaste att behålla lugnet. Jag har de orden som en "nyckel".

Jonas Ekh