Therezas migrän har försvunnit

Jag har alltid varit en person som tränat mycket i mitt liv samt varit intresserad av de mentala bitarna. Jag har tidigare tränat yoga och trivdes då mycket bra med det. Under yogaträningen fick jag en smärta bakom högra låret som gjorde att jag inte kunde slutföra övningarna som jag var van vid. Med tiden så blev jag mer och mer frustrerad. Jag uppsökte flera läkare och genomgick en magnetröntgen utan att de hittade något fel.

En god vän till mig hade tidigare pratat om Zhineng Qigong och att det skulle kunna vara något att prova mot smärtan i låret. Jag hade tidigare känt mig tveksam till detta då jag inte ville byta från yogan men efter magnetröntgen var nästa steg kanske en operation och då var jag redo att ge Qigongen en chans.

Andra problem som jag hade lärt mig att leva med var migrän vilket jag hade cirka en gång i veckan. Jag tänkte att så var det bara. Så fort jag kände att huvudvärken var på väg tog jag en tablett. Jag levde på värktabletter. Jag hade även ont i korsryggen och fick en viss lindring under yogaträningen men i de yttre lägena kändes det inte bra.

Under min första helgkurs i september 2001, när vi lärde oss kroppsregleringen, så kunde jag känna en värme i nacken och en lättnad i huvudet. Nästan som att jag kände att blodet kunde passera lättare till hjärnan. Jag har tidigare dansat klassisk balett under 5 år och när jag gjorde "Lyft upp Qi" så kändes det som en dans. Det var underbart att få känna det igen.

Efter helgkursen tränande jag varje dag och efter två månader gick jag en kurs i Shenxin Qigong. Jag fick starka effekter av träningen, kunde känna och uppleva Qi från början. Smärtan i korsryggen försvann och migränanfallen trappades ner. Jag fortsatte att träna båda metoderna, gick också en Tui Na Kurs, och våren 2003 hade jag inga smärtor alls.

Tereza lever nu utan smärtor Då jag var utan smärtor och dessutom lite lat så slutade jag med träningen förra sommaren. Under vintern har jag gått och tänkt på att jag borde börja träna igen och bara några veckor innan årets sommarkurs bestämde jag mig för att gå. Jag har börjat se att människor runtomkring mig har mer och mer smärtor och jag tror att förebyggande arbete är mycket viktigt.

Jag introducerades till Qigongen för 5 år sedan men hittade hela tiden ursäkter för att inte kunna gå sommarkurs, mina barn var för små, det borde vara tråkigt att i 9 dagar att träna samma sak osv.

Sommarkursen har varit fantastisk i alla olika former, både fysiskt, mentalt och när det gäller relationer. Det har varit så lyxigt att kunna vara i Kvänum i 9 dagar och få koncentrera sig på sig själv. Att få vara som ett litet barn och "leka", äta och sova. Jag har sänkt tempot. Jag läker många sår och blir presenterad för nya utmaningar i min egen utveckling. När vi står tillsammans och tränar är vi alla samma människor oavsett kön, ålder och hudfärg och det skapar en underbar gemenskap.

Jag vill tacka ALLA som gjort det möjligt att få ha det så bra här och inte minst Kvänums kommun för att vi får vara i de fina lokalerna. Tiden jag lagt ner på träningen har varit värd varenda sekund. Tidigare hade jag smärta som varade 24 timmar om dygnet. Jag vill nu hitta ett sätt att hålla i träningen i vardagen för att inte tappa det jag fått.

När det gäller den mentala aspekten så har jag blivit en mycket lugnare person med mer tålamod och en större förståelse för andra. Efter att jag tränat Qigong tror jag att mer och mer av det "riktiga jag" kommer att komma ut.

Thereza Palm