Monas livskvalitet har ökat

Jag har en medfödd skada som gör min rygg väldigt osymmetrisk. Röntgenbilder visade att ryggraden inte bara är S-formad utan kotorna är också vridna. Jag har alltid varit aktiv och gymnastiserat. Det har hållit mina muskler i form och jag har aldrig reflekterat över att min rygg är speciell. Först när vi ändrade våra rutiner på jobbet till att arbeta mer sittande fick jag problem. Jag kan få väldigt ont i ryggen och ena armen domnar bort. På jobbet var det ett jättestort problem. Läkarundersökningar visade att jag hade fått förslitningsskador i korsrygg och nacke.

Monas rygg har blivit mycket bättre Zhineng Qigong har hjälpt mig att stödja upp ryggen. Speciellt kroppsregleringen har hjälpt mig ge akt på mig själv och hur jag står. Det är väldigt viktigt med regelbunden träning för att hålla kroppen mjuk. Tränar jag inte får jag ont och blir stel.

Qigongen har också hjälpt mig med mina fritidsintressen. Jag har alltid älskat att sticka men med tiden fick jag förslitningsskador i händerna så jag tvingades sluta. Numera kan jag handarbeta med glatt humör för att jag är trygg i att jag kan återställa hälsan om jag överbelastar mig. Körsång har alltid varit viktigt för mig. Ett resultat av träningen är att min andningsförmåga och frasering är mycket bättre.

Jag känner mig också lugnare och oroar mig inte i onödan. Jag har heller inte märkt av några klimakteriebesvär. Min ögonläkare konstaterade nyligen att det är fyra år sedan min syn försämrades. I den här åldern brukar lässtyrkan bara bli sämre men nu har den stannat upp. Zhineng Qigong har ökat min livskvalitet!

Mona Blok