Linda kan hantera sin migrän

Jag har haft migrän ett antal år. Under de jobbigaste perioderna kunde jag vara sängliggande fem-sex dygn i veckan. All fysisk ansträngning kunde utlösa ett migränanfall, även så enkla saker som att skära en tomat till maten. Jag hade prövat många alternativa metoder och en del av dem har hjälpt mig att bli bättre men bara en bit på vägen.

När jag skulle gå min första två-dagarskurs i Zhineng Qigong ville jag bara betala för en dag. Efter en hel dag med fysiska rörelser förväntade jag mig få ett migränanfall, bli sängliggande och inte kunna delta den andra dagen. Så blev det inte. Jag deltog båda dagarna och hade sen inte migrän på en hel vecka!

Lindas migrän försvann en hel vecka efter hennes första helgkurs!

2005 deltog jag på sommarkursen i nio dagar. Trots de fysiska ansträngningarna hade jag inte migrän en enda dag. Det var fantastiskt! Tidigare har jag varit väldigt fysiskt aktiv men det har varit omöjligt på grund av migränen. Det är helt fantastiskt att inte längre tvingas sitta passiv för att undvika huvudvärk utan istället kunna träna och röra på kroppen. Att kunna göra småsaker, dammsuga ett rum eller laga lite mat är värt mycket! En period efter kursen kunde jag förebygga migränanfall genom att träna när det höll på att bryta ut. Det var en fantastisk lycka att inte behöva bli sängliggande i flera dagar.

Jag bor i Kalmar men har många vänner i Stockholm. På flera år hade jag inte kunnat besöka dem där utan de var tvungna att komma till mig om vi skulle träffas. Jag har heller inte kunnat köra bil några längre sträckor på länge, trots att jag tycker att det är roligt, eftersom den fysiska ansträngningen vanligtvis utlöst migrän. Nu har jag, ensam, kört bil till Stockholm för att hälsa på mina vänner och samtidigt gå en helgkurs i Qigong. Att kunna lita på att energin faktiskt räcker till är helt fantastiskt. Samtidigt har jag tryggheten att om jag fick huvudvärk skulle den försvinna under helgkursen.

Jag var väldigt fokuserad på min kropp under sommarkursen och jag hoppades vara frisk när jag åkte hem. Väl hemma märkte jag en otroligt stor skillnad mentalt. Det var där som det hade hänt mest. Kroppen är såklart viktig men det mentala är på något vis än mer spännande. Jag märkte att jag lärt mig handskas med saker på ett bättre sätt. Jag reagerade inte på samma vis som jag tidigare gjort. Jag kunde uppskatta och glädjas åt livet på ett annat sätt.

I Qigongen får jag lära mig att hantera min vardag, lära mig fungera i alla situationer. Det är egentligen det viktigaste för mig. Jag lär mig hur jag ska få mer energi och inte minst hur jag ska agera för att behålla den. Förut visste jag inte hur jag skulle göra. Jag hade fått lära mig att man ska leva ut sina känslor, bli arg, skrika, gråta och jag trodde att det skulle vara så. Qigongen har lärt mig att det är bättre att behålla lugnet. Livet blir mycket enklare så. Jag känner mig trygg med att Zhineng Qigong är en bra metod och att jag är på rätt väg!

Linda Bäckström