Camilla kan hantera sin depression och migrän

Jag var som ett darrande asplöv inombords, minsta lilla fläkt kunde sätta igång ångesten och livet var becksvart. Jag hade kämpat på i många år, och inte vetat vad som var fel med mig, så när diagnosen depression kom, så var det en lättnad, men även fyllt av skam. I Finland är depression inte riktigt ännu accepterat som en sjukdom, och jag skämdes för att jag var en "svag" person.

Camilla Heidenberg

Jag hade gått mina första kurser i Qigong för många år sedan och återupptog Qigongen uppmuntrad av min syster. Jag blev sjukskriven för depressionen och gick på så många helgkurser jag kom åt, och grät mig igenom alla. Tårarna och ångesten ville aldrig ta slut, men till sist sinade de, och jag kände att jag började få ett vindskydd runt mig.

Migränen, som jag lidit av hela mitt liv, blev under den värsta perioden så svår att jag hade flera migrändagar än vanliga dagar, och anfallen kunde hålla på i fyra-fem dagar. Nu, när jag tränat Qigong aktivt i snart tre år är migränen oerhört mycket bättre. Jag har migrän, men anfallen är kortare och inte lika ofta. Jag kan leva som normalt igen. Detsamma gäller för depressionen. Tack vare Qigong och kognitiv terapi är jag idag starkare, gladare, och livet känns lättare att leva. Visst har jag ännu en lång väg att gå, men jag känner att jag har ett verktyg att använda mig av i qigongen. Jag kan påverka mitt eget liv och hur jag mår. Det ger en oerhörd trygghetskänsla!

Förbättringar som kommit "på köpet" har också varit många. Jag är pianist och studerar musik, och hade som tonåring svåra led- och muskelinflammationer i händerna i flera år. Det har spökat lite sedan dess. Jag har haft problem med "knölar" i fingerlederna som återkommit nu och då. Det har varit störande och smärtsamt att spela, men efter min första sommarkurs har jag inte haft problem mera! Jag har också återfått, vilket jag inte ens visste att var borta, vibrationskänslan i fingrarna. Jag har lättare att koncentrera mig när jag spelar och uppträder, och jag har återfått glädjen i musiken! Jag har börjat komponera musik igen!

Ett annat konkret exempel på hjälp som jag fått av Qigongen hände våren 2005. Man kan säga att det var akut hjälp! Jag skulle ge min examenskonsert på Sibeliusakademin i Helsingfors och bara fem veckor före konserten slog jag axeln helt ur led. Läkarna kunde bara dra axeln på plats igen och konstatera att jag måste bli sjukskriven. Jag hade turen att det var en helgkurs i Åbo dagen efter det hände, och från att inte kunna röra min rödlila arm och axel, kunde jag efter två dagar få upp den själv i axelhöjd. Jag deltog i vinterkursen i Bollnäs och två veckor efter att axeln varit ur led hade jag full rörlighet igen, och kunde genomföra min examenskonsert!

Camilla Heidenberg