Björn återhämtade sig från stroke

Jag heter Björn Bohlin och blir 50 år i år. Jag har tränat Zhineng Qigong sedan december 1995, min första sommarkurs var på Åland 1996 och sedan dess har träningen och även arbetet med Qigong varit en viktig ingrediens i mitt liv.

I mars 2003 var Göteborgs Symfoniker, som jag är medlem i, på turné i Tyskland. Vi hade spelat konsert i Frankfurt och på morgonen efteråt tränade jag Qigong tillsammans med några andra musiker. Sen åt jag frukost och gick upp till mitt rum för att packa min väska. Mitt i packningen fick jag en stroke, en blodpropp som gick fel väg genom hjärtat och landade i hjärnans språkcentrum. Talet och skriften slogs ut. Jag var helt klar i huvudet och resten av kroppen men orden fanns helt enkelt inte.

Så småningom upptäckte jag även andra symptom som trötthet, ljud- och ljuskänslighet, stresskänslighet, dålig minneskapacitet - i synnerhet under stress - samt koncentrationssvårigheter.

Diagnosen blev cerebral infarkt och jag spenderade 6 dagar med undersökningar på sjukhus i Karlsrüe innan jag blev transporterad hem till Sahlgrenska Sjukhuset. Jag fick blodförtunnande medicin. Det fanns risk för epileptiska anfall. Jag fick veta att jag har en ärftligt hög blodkoaguleringstendens (apa-resistans) samt ett hålrum mellan hjärtats kammare (Foramen Ouale). Jag blev undersökt av Peter Eriksson på GUCH-mottagningen på Östra Sjukhuset och opererad senare på hösten med en s.k. paraply-operation (hjärtat opererades genom en ven i ljumsken).

Sedan blev jag Waran-patient med täta kontroller av blodet. Ett halvår efter operationen konstaterades att hjärtat inte läckte längre och jag slutade med Waran och äter idag ingen medicin längre. Jag äter dock mycket rå lök för blodets balans.

Redan på sjukhuset i Karlsrüe märkte jag att musik- och instrumentminnet fanns kvar och det var det viktigaste för att behålla mitt lugn. Efter ett par dagar märkte jag att orden och skriften gradvis kom tillbaka. Det var svårt att få till Qigongträning i Karlsrüe men vila, avslappning och La Qi gav lugn när omvärlden och familjen var stressad och orolig.

Sommarkursen 2003 var otroligt viktig för mig. Su Dongyue rekommenderade mig at träna mycket Lyft upp Qi, vilket det blev, och mycket armträning.

På hösten 2003 gick jag ett rehabiliteringsprogram med en stor kartläggning av arbets- och minneskapaciteten, koordinationsförmåga, reaktionshastighet mm. Teamet som arbetade med mig var medvetna om min Qigongträning och förvånade över min snabba återhämtning.

Jag började spela igen i november 2003 och prövade att spela i orkestern i december samma år. Jag jobbade halvtid under hela 2004 och sedan årsskiftet hag jag jobbat heltid. På 1 1/2 år har jag helt och hållet återställt min arbetskapacitet som musiker. Jag upplever att jag totalt sett har återhämtat mig till 95%.

Björn tycker sig ha ett underbart redskap i Qigongen Resterna som finns kvar idag märker jag under stress. När det händer för mycket omkring mig kan jag tappa ord och siffror. Namn skall vi inte ens tala om! Men på vissa sätt känner jag mig stärkare idag.

Så här i efterhand vet jag att jag har ett underbart redskap i Qigongen för att hålla mig lugn, skapa en acceptans och därmed också möjligheter när det stormar i livskriser. Vetskapen om hur illa det kunde gått skapar mycket ödmjukhet.

Mina tankar kring mitt eget liv, mina drömmar och ambitioner har förändrats. Nu vill jag inte syssla med saker som inte ger mig mer energi och glädje. Livet är för värdefullt för att inte respekteras och en del av respekten för mitt eget liv är definitivt att fortsätta träna Qigong.

Björn

sommaren 2005