Maria blev av med eksem och allergi

Jag skulle vilja berätta litet kort om mina erfarenheter av att träna med European Zhineng Qigong Center.

Innan jag började träna för ca 5 år sedan hade jag ganska stora problem med eksem och allergi, något jag haft hela livet och som inte gav med sig i tonåren. Värst var det på vår och sommar på grund av pollenallergi då näsa, ögon och hals kliade och rann. Händer, arm- och knäveck som då var fnasiga fick små blåsor som sprack så att sår bildades och gjorde ont. Allergin gjorde mig periodvis väldigt trött och slö. Jag sov mycket och hade svårt att koncentrera mig i skolan och orkade inte alltid bry mig om den sociala biten. Maria Sandell

Efter att jag börjat träna Qigong minskade besvären långsamt men säkert. Jag kunde börja äta morötter, äpplen, fisk och så småningom även mandel och valnötter utan att må dåligt. Istället för besvär av nyklippt gräs kunde jag bara lugnt konstatera att det luktade nyklippt gräs. På våren när björk och alla blommor slår ut kan jag fortfarande bli förvånad över alla "nya" ljuvliga dofter som jag tidigare bara upplevde som starka och besvärande. Nu njuter jag för fullt! Jag är också mycket glad över att mina händer känns mjuka och inte spricker när jag använder dem. Men bäst av allt är att jag kan vara bland djur utan besvär!

Förbättringarna har inte alltid varit påtagliga utan har kommit successivt. Jag har tränat regelbundet, nästan varje dag sedan första grundkursen. Jag gillar idén att man själv kan påverka sin situation genom att träna bort problem och att träna för att utvecklas, och det gör man även om man inte inser det förrän litet senare. Men det finns också tillfällen då effekten av Qigongträning varit påtaglig. Som när jag en gång åkte och hälsade på min syster som då bodde i Arvika en sommar och allergin gjorde livet tungt för mig. Jag blev litet arg på att allergin skulle få förstöra så mycket för mig så jag gick ut och ställde mig bland de stora träden och all pollen och tränade. Under tiden försvann irritationen i kroppen och tröttheten försvann. Istället kändes det mycket vilsamt och uppfriskande.

Jag har också haft god hjälp av Qigong på andra sätt: På överlevnadskurs. När jag varit mycket stressad eller ledsen finns små övningar man kan göra för att behålla lugnet som hjälpt mig att kunna gå vidare. Träningen har gett mig mer ork och energi i tunga perioder. När jag tränar slutar jag oroa mig för saker (som ändå inte blir bättre av att oroa sig för) och ser ofta nya lösningar på problem. Qigong ger stöd och möjlighet att lära och utvecklas i livets alla situationer om man vill. Jag tycker det är kul att alla kan träna ihop, gammal som ung och oavsett förkunskaper. Jag ser många paralleller till qigongens filosofi i andra situationer vilket känns givande.

Att börja träna Qigong är något av det smartaste jag gjort, tack Mamma för att du släpat med mig på alla möjliga och omöjliga behandlingar genom åren, det visade sig värt besväret till slut! Till alla som söker hjälp för något problem är ett tips att först testa att träna Qigong! Det jag kan rekommendera är att träna med European Zhineng Qigong Center.

Maria Sandell 27 år