Christer klarar av sina ryggproblem

1986 fick jag mitt första ryggskott i ländryggen. 1996 fick jag helt plötsligt besvär i nacken i samband med att jag jobbade med en patient i tandläkarstolen. Värken var svår, men jag fortsatte att jobba men det gick inte över. Smärtan spred sig så småningom ner i armen så jag fick sluta att jobba. Jag började att ta starka värktabletter mot smärtan men det hjälpte inte.

Jag sökte mig till en akupressör och det var den enda behandlingen som gav ett par timmars smärtfrihet.Christer Eklöf

Jag frågade akupressören om han visste något jag kunde göra själv och fick tips om en Qigongkurs.

Jag gick min första helgkurs 1997. På helgkursen fick jag Qi-reglering på nacken och det hade effekt men eftersom det var kallt ute knäppte det tillbaka igen när jag kom ut. Efter helgkursen på väg till måndagsträningen upptäckte jag att fotställningen hade förändrats, fötterna var parallella.

Under 1997 efter sommarkursen var jag helt smärtfri i rygg och nacke i ca 6 månader, men smärtan kom så småningom tillbaka igen. Jag gick flera kurser, sommarkurser och det har påverkat ländrygg och nacke. Dun Chiang gjorde att det släppte i ländryggen. Ländryggen tänker jag inte så mycket på just nu, den är ganska så smärtfri.

Under en två dagars lägervistelse råkade jag somna utan träning. Efter hemkomsten när jag klev ur sängen fick jag smärtor, som knivar i ländryggen. Så det gäller att ha kontinuitet i träningen. Genom att träna uppåt en och en halv till två timmar varje dag kan jag hålla mig smärtfri.

Jag sover numera sex timmar i stället för åtta och känner mig samtidigt piggare och mer alert när jag kommer hem från jobbet. Förr kunde jag somna ibland redan när jag kom hem. Jag har också återupptagit jobbet som tandläkare igen och det funkar hyfsat om jag inte sitter för länge statiskt i obekväma ställningar. Jag tar inga värktabletter.

Christer Eklöf