Karin fick mindre smärtor och bättre hållning

Ont i ryggen var nerver i kläm

Jag heter Karin och är 59 år. Jag har aldrig varit rädd för att ta i och har litat på att armar, ben och rygg skall klara av det jag föresatt mig. Därför var det en ny upplevelse när jag sommaren -95 drabbades av "ont i ryggen". Jag tvingade först tillbaka smärtan med starka tabletter sedan prövade jag alla metoder jag kunde hitta men besvären blev bara värre och ändrade så småningom hela mitt levnadssätt. Slutligen konstaterade en läkare på Sahlgrenska att jag led av "spinalförträngning i ryggens nedre del", vilket innebär att nerverna ner i benen kommer i kläm. Det kunde gå att operera fick jag veta.Karin drabbades av ryggont

Mina besvär styrde min tillvaro

När jag var som sämst styrdes hela min tillvaro av mina besvär. Varje steg jag tog gjorde ont. Om jag gick mer än en mycket kort sträcka eller stod upp i några minuter fick jag kramp i ben och ryggslut. Det var väldigt plågsamt. Bilen blev min trogna vän (även runt kvarteret) och även det enklaste hushållsarbete krävde ståstol (ett lån från Rehab). Allt som skulle göras måste planeras, om det så var att gå och hämta en penna. Det var mycket man fick avstå ifrån. Det som kändes svårast var nog att jag inte längre kunde dansa, inte ens en stilla foxtrot med stöd av en kavaljer. Gammaldansen hade jag fått sluta med för länge sedan.

Helgkurs i Qigong gjorde mig gladare och starkare

Det var då jag hade turen att möta en gammal god vän som berättade att han börjat med Zhineng Qigong och rekommenderade mig att prova. Jag väntade mig väl inte att det skulle hända så mycket men ville ge det en rejäl chans. Jag gick en helgkurs i januari 1997 och deltog efter det flitigt i de gemensamma kvällsträningarna. Den första och för mig oväntade effekten var att jag mådde bättre rent mentalt. Jag kände mig starkare, gladare och mer säker i mig själv. Även människor i min närhet har kommenterat och glatts åt denna positiva effekt. Dock var jag fortfarande tvungen att göra en del av övningarna sittande på en stol.

Sommarkursen i Qigong gav mig kraft

Sommaren -97 var det dags för Sommarkursen på Ellös, en härlig upplevelse då mycket hände i kroppen. Nu klarade jag av att stå själv under träningen. Men det viktigaste blev att jag förstod kraften i Zhineng Qigong och fick tillit till metoden och mästare Su. Då jag efter en smärtsam reaktion fått hans hjälp insåg jag till fullo hans ansvarstagande och det skyddsnät vi har. För mig blev denna tillit något stort och viktigt.

Qigong ersatte operation

Efter att ha blivit ständigt sämre under flera år kände jag att det nu hade vänt och att jag långsamt, långsamt blev bättre. Man hade gett mig ett verktyg, nu var det upp till mig själv att bruka det! Tanken på operation fanns inte längre.

Sedan har jag deltagit i många qigongkurser, bl.a. 5 sommarkurser, och tränat både i grupp och hemma. Hela tiden blir jag bättre och klarar nu av i princip allt som jag gjorde förr. För 1,5 år sedan började jag dansa linedance (vilken lycka!), våren -03 följde jag med till fjällen och åkte slalom för första gången på 13 år (otroligt!) och nu planerar jag att fjällvandra till hösten (underbart!).

Alla förbättringar har kommit långsamt och smygande och har krävt mycket träning med både smärta och tårar. Men det har varit värt all kamp och alla tårar för jag har fått MITT liv tillbaka.

Jag tror nog jag fortsätter med Zhineng Qigong resten av mitt liv. Det finns liksom inget annat alternativ.

Karin Lindqvist

2004-01-02